Microintreprinderile din Romania intampina dificultati in a-si mentine o situatie financiara pozitiva. Gradul de indatorare (datorii totale/active totale) al acestora la nivel de sector a ajuns la 73%, cele mai afectate fiind companiile cu o cifra de afaceri mai mica de 50.000 euro, atingand 81%.
Comertul cu amanuntul se afla la 90%, in timp ce mai bine capitalizate sunt firmele din sanatate cu 49% si servicii profesionale cu 52%. Analiza face parte dintr-un studiu realizat de Instant Factoring despre evolutia microintreprinderilor (firme cu cifra de afaceri de pana la 500.000 euro) pe baza datelor preliminare la 2018.
Dintre cele 525.000 de companii ale sectorului, 37%, insemnand 197.000, au inregistrat capitaluri proprii negative. Datoriile curente, de sub un an, au fost de 122 miliarde de lei si au reprezentat 60% din totalul datoriilor.
Microintreprinderile au inregistrat un volum de creante de 58,8 miliarde lei, cea mai mare concentrare gasindu-se in intervalul mediu de cifra de afaceri al sectorului, cu aproape 20 miliarde lei, reprezentand 33,6% din total. Primele trei sectoare care cumuleaza cele mai mari volume sunt constructiile cu aproape 10 miliarde lei, activitatile profesionale cu 7,4 miliarde lei si 6,9 miliarde lei.
Un alt aspect ingrijorator este si durata mare de incasare a creantelor, care duce mai departe la neplata datoriilor si afecteaza direct nivelul de lichiditati al firmelor din sector. Pentru companiile cu cifra de afaceri de pana in... mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2019, ora 13:25
Expertii FMI vad un risc crescut pentru stabilitatea financiara globala, ca urmare a pericolelor pe termen mediu ce se intrevad pe pietele din Europa, China si Japonia.
Conform BBC, cel mai recent raport al FMI privind stabilitatea financiara noteaza existenta unor riscuri in crestere pe termen mediu, chiar daca pe termen scurt nu se intrevad deocamdata socuri puternice.
Momentul adevarului
Economistii Fondului sunt usor alarmati de modul in care sistemul bancar evolueaza in prezent.
Pe de o parte, capitalizarea institutiilor de credit ofera un amortizor financiar mai bun decat inaintea crizei globale, iar nivelul lichiditatilor este in crestere, in mare parte si ca urmare a injectiilor de capital efectuate de bancile centrale.
Pe de alta, bancile nu mai reusesc sa fie atat de profitabile, lucru care afecteaza capacitatile lor de a consolida capitalul propriu detinut si de a amplifica programele de creditare.
Problema este, in parte, provocata de nivelul foarte scazut al dobanzilor cu care bancile sunt nevoite sa opereze in prezent, iar efortul lor de a genera profit reflecta si persistenta anemiei economice in statele dezvoltate, fapt care reduce si nivelul cererii de credite.
In acelasi timp, unele bancile mari din zona euro detin un numar impresionant de credite neperformante de care nu au apucat inca sa se ocupe.
Printre acestea se numara bancile din Italia si Portugalia, dar si sucursalele europene ale bancile nipone, nevoite sa migreze catre... mai mult
Joi, 06 Octombrie 2016, ora 14:50
A facut o avere de invidiat din tranzactii imobiliare in China, dar acum se arata speriat de modul in care lucrurile par sa fi scapat de sub control. Cel mai bogat chinez, miliardarul Wang Jianlin, avertizeaza asupra riscului fara precedent rezultat in urma aparitie bulei imobiliare din tara sa.
"Este cea mai mare bula imobiliara din istorie", a explicat miliardarul chinez, intr-un interviu acordat CNN Money, mentionand si diferentele flagrante care exista in sectorul imobiliar din China.
O criza imobiliara in China ar veni ca o a doua lovitura crancena pentru investitori, dupa ce, anul trecut, fluctuatiile puternice de pe bursa au facut sa dispara miliarde de dolari plasati de micii investitori in actiuni.
Wang a atras atentia asupra fenomenelor contrastante inregistrate pe piata imobiliara chineza, in functie de regiuni. Spre exemplu, daca in Shanghai, metropola aflata in plina expansiune, preturile imobilelor se ridica pana la cer, in alte orase mici din China case in perfecta stare zac parasite, in ciuda preturilor mai mult simbolice ale acestora.
"Nu vad o solutie la aceasta problema. Guvernul a venit cu tot felul de masuri, care au inclus si limitarea numarului de proprietati sau plafonarea creditelor imobiliare, dar nu s-a ezolvat nimic", afirma cel mai bogat om din China.
Situatia este ingrijoratoare si pentru oficialii de la Beijing, care privesc speriati la dezechilibrul dintre ritmul scazut de crestere economica si nivelul urias al creditelor... mai mult
Vineri, 30 Septembrie 2016, ora 14:57
Beijingul ar putea face aceeasi greseala savarsita si de guvernul nipon, in contextul in care politica monetara actuala se dovedeste ineficienta, iar rata crescuta de creditare a devenit aproape o noua stare de normalitate in sistemul bancar.
Reprezentantii Bancii Populare a Chinei cer cu insistenta o schimabare a strategiei, politica de reducere a dobanzilor dovedindu-se o unealta boanta, relateaza The Telegraph.
Capcana lichiditatilor
Masurile luate pana acum de oficialii de la Beijing au constat in injectarea unor doze cat mai mari de bani in economia chineza, dar politica creditelor cu costuri reduse se poate dovedi o arma cu doua taisuri.
Luna trecuta, Sheng Songcheng, seful echipei de analisti ai bancii centrale din China, a avertizat ca economia tarii "da semne ca ar fi prinsa intr-o capcana a lichiditatilor".
Sheng nu a uitat sa solicite si corelarea politicilor fiscale ale Beijingului cu eforturile facute de Banca Populara a Chinei pentru a da semnul revigorarii economice.
Aceeasi drama pare sa se joace pe doua alte scene majore din lume: in Japonia si zona euro, unde efectul injectiilor monetare in economie da semne de intarziere din pricina lipsei stimulilor fiscali.
Deficit salvator
O unealta pe care Sheng Songcheng ar dori sa o vada pusa in practica ar fi cresterea deficitului pe termen mediu sau lung prin reducerea impozitelor pentru corporatii.
"China poate merge pe termen lung pe un deficit de peste 3 procente sau chiar de 5%.... mai mult
Miercuri, 24 August 2016, ora 12:00
Eforturile Beijingului de a impune reforme structurale in economia chineza au inca un drum lung de parcurs, dupa cum considera un oficial din fruntea FMI, care vede in supra-indatorarea gigantului asiatic o povara tot mai apasatoare.
Companiile de stat din China conduc in clasamentul firmelor care detin cele mai multe credite contractate in ultimii ani, iar pentru David Lipton, director adjunct al Fondului, acest fenomen, impreuna cu rata mare de credite neperformante existenta pe alte piete, reprezinta un obstacol major in evolutia economica a tarii, anunta CNBC.
Datorii uriase
"In anumite sectoare se dovedesc extrem de ambitiosi, programul lor de reforme este unul important.
Politicile din China influenteaza direct ceea ce se intampla in cadrul grupului G-20, asa ca este corect sa spunem ca se fac multe in China, dar, in acelasi timp, nu se fac indeajuns de multe", a comentat Lipton, in cadrul intalnirii liderilor G-20 din Chengdu, China.
In iunie, acelasi oficial FMI puncta faptul ca nivelul de indatorare al corporatiilor din China a ajuns la 145% din PIB-ul tarii, o rata uriasa "din orice perspectiva".
Companiile de stat chineze detin 55% din numarul creditelor contractate de firmele din tara, dar datoriile lor ating o valoare reprezentand doar 22 de procente din PIB-ul Chinei, arata estimarile Fondului.
"China a inteles care este problema si asteapta momentul si caile oportune pentru a rezolva acest impediment", considera Lipton.
Din punctul... mai mult
Luni, 25 Iulie 2016, ora 14:18
Investitorul miliardar George Soros se arata inspaimantat in fata cresterii gradului de indatorare din China, considerand ca acesta este un semnal de alarma pentru economia globala.
Evolutia creditelor din economia chineza a inregistrat o crestere rapida in luna martie starnind nelinistea lui Soros. "Imi aduce aminte de economia indatorata din Statele Unite in perioada 2007-2008", a comentat miliardarul, citat de Bloomberg.
Peste medie
In martie, bancile din China au acordat credite de 2.340 miliarde de yuani (362 miliarde de dolari), depasind cu mult prognoza lunara medie de 1.400 miliarde yuani emisa de analistii Bloomberg si starnind ingrijorari in privinta sustinerii cresterii economice prin cresterea gradului de indatorare a companiilor chineze.
"Situatia din China seamana in mod bizar cu ceea ce s-a intamplat in SUA, in 2007-2008, inaintea crizei financiare, care a fost alimentata de cresterea gradului de indatorare.
Mare parte din banii pe care bancile ii arunca pe piata sunt destinati acoperirii creditelor nerentabile si mentinerii in viata a companiilor neprofitabile", a afirmat Soros in cadrul unui seminar organizat la mijlocul acestei saptamani de Asia Society in New York.
Soros a construit un imperiu financiar de 24 de miliarde de dolari pariind curajos impotriva unor valute aflate in pragul declinului.
La inceputul acestui an, miliardarul american a mentionat ca este dispus sa joace impotriva valutelor asiatice, o prabusire a economiei... mai mult
Vineri, 22 Aprilie 2016, ora 10:15
Ca si in religie, pietele financiare sunt dominate de dogme care reflecta increderea investitorilor in sistemul de reguli caree guverneaza piata. Spre deosebire de cele religioase, dogmele financiare se dovedesc de multe ori false.
Cel mai bun exemplu in acest caz l-a dat China, saptamana trecuta, cand a recurs la devalorizarea propriei monede, remarca jurnalistul Edward Chancellor intr-o postare de pe blogul Reuters.
Pericolul unui yuan devalorizat
Ani la rand s-a considerat intr-un consens deplin ca, atata vreme cat ritmul de crestere economica al Chinei il depaseste pe cel al altor tari dezvoltate, moneda chinezeasca se va aprecia in mod inevitabil.
Este drept ca yuanul si-a stabilit in raport cu dolarul american un curs valutar fix, dar, in trecut, Beijingul a recurs deseori la aprecierea graduala a monedei proprii.
Cu toate acestea, decizia bancii centrale de a relaxa cursul fix pentru yuan a luat prin surprindere pietele financiare de pe glob.
Adevarata semnificatie a acestei miscari efectuate de Banca Populara a Chinei nu o reprezinta declansarea unui razboi al valutelor care sa duca la intrarea in deflatie globala, desi riscul acesta exista.
Pericolul cel mare este reprezentat tocmai de efectul advers pe care deprecierea neasteptata a yuanului il va avea in disfunctionalul sistem financiar din China.
Credite ieftine
Era dobanzilor scazute la dolarul american a incurajat cresterea relatiilor comerciale cu China. Nici nu este de mirare,... mai mult
Luni, 17 August 2015, ora 15:36
Boom-ul consumului in economiile emergente din Asia reflecta dezvoltarea economica a regiunii, insa aceasta implica, de asemenea, si un acces mai usor la creditele bancare. Prin urmare, gradul de indatorare excesiv al populatiei in unele tari din regiune ar putea afecta negativ activitatea economica pe termen mediu, potrivit unui studiu realizat de Coface.
Economiile asiatice au rezistat dublei lovituri a crizei globale din 2008-2009 si cea a datoriilor suverane din zona Euro, ca urmare a dinamicii consumului populatiei.
De exemplu, din 1995, consumul pe cap de locuitor aproape s-a triplat in China si s-a dublat in India, ilustrand un progres in tarile mai putin dezvoltate. Acest progres, incomplet in momentul de fata, va continua pe termen lung si va fi stimulat de catre expansiunea clasei de mijloc din Asia.
Ca o consecinta a cresterii PIB-ului sustinuta si de politicile publice de sustinere a consumului, venitul populatiei este in crestere.
Patru tari sunt cele mai expuse riscului
In 2012, raportul dintre gradul de indatorare a populatiei si venitul disponibil a fost de 194% in Malaezia, 166% in Coreea de Sud, 134% in Singapore si 112% in Tailanda, in timp ce in SUA a fost de 130% in 2008 la inceputul crizei creditelor ipotecare.
Rezultatul a fost un grad de indatorare a populatiei din SUA mai mare in 2008 si a celei din Spania in 2012 (unde reprezinta clar cauza recesiunii).
Coreea de Sud este cea care domina Top 4: structura datoriei sale este... mai mult
Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 12:32