O suta de inspectori fiscali din Franta au navalit pe 24 mai in sediul din Paris al gigantului american Google, intr-o razie de proportii neobisnuite cauzata de investigatiile privind o posibila frauda fiscala.
Reprezentantii guvernului francez sustin ca gigantul IT a evitat plata unor impozite in valoare de 1,6 miliarde euro, dupa cum anunta BBC. Surse din interiorul politiei pariziene au confirmat interventia, dar reprezentantii Google nu au facut niciun comentariu asupra incidentului.
Corporatiile internationale prezente in Europa au intrat in vizorul autoritatilor statale si comunitare, dupa ce au fost descoperite mai multe cazuri in care acestea reuseau sa isi transfere incasarile de pe o piata in sucursale deschise in alte tari, cu un regim fiscal mai lax.
In cazul Google, regimul fiscal din Marea Britanie ii permite sa dirijeze veniturile in Irlanda, unde impozitele sunt mult mai mici.
Prinsa cu ocaua mica in Regatul Unit, corporatia americana a negociat in ianuarie o intelegere pentru plata unor despagubiri de 130 de milioane de lire sterline catre guvernul de la Londra.
Insa Corpul Expertilor Contabili din Marea Britanie a reactionat imediat, afirmand ca suma este "disproportionat de mica" in raport cu dimensiunea afacerilor facute de Google in regat.
Comisia Europeana a reactionat la scandalurile privind evitarea impozitelor, in care apar nume ale unor corporatii internationale, prin adoptarea unui pachet legislativ care prevede o transparenta... mai mult
Marti, 24 Mai 2016, ora 18:06
Autoritatile de reglementare din Uniunea Europeana vor investiga Alphabet, compania mama a Google, pe mai multe fronturi, de la contractele cu furnizorii de publicitate pana la sistemul de operare Android, a declarat comisarul pe probleme de antitrust Margrethe Vestager.
Este cel mai clar semn de pana acum ca autoritatile de la Bruxelles urmeaza sa aduca Alphabet noi acuzatii de incalcare a legislatiei in domeniul concurentei, relateaza Wall Street Journal.
Echipa lui Vestager investigheaza printre altele daca Google, folosindu-se de dominatia Android, a blocat in mod ilegal dezvoltarea unor sisteme de operare concurente, aplicatii si servicii.
In luna aprilie, Vestager a devenit primul comisar pentru Concurenta la nivel global care a adus acuzatii oficiale antitrust impotriva grupului american.
Google afla daca va fi pusa sub acuzare de Comisia Europeana
Razboiul cu gigantii
In alta ordinde de idei, Vestager a mai afirmat pentru Wall Street Journal ca este posibil un ...citeste mai departe despre "UE pune tunurile pe compania mama a Google: Ancheta pe mai multe planuri" pe Ziare.com mai mult
Luni, 26 Octombrie 2015, ora 14:37
Uniunea Europeana (UE) pregateste un caz antitrust impotriva gigantului Google, iar in urmatoarele saptamani se va ajunge in instanta, arata surse apropiate anchetei.
Compania este investigata de cativa ani, insa acum Comisia Europeana (CE) a cerut permisiunea celor care au facut plangeri confidentiale sa poata sa le faca publice, potrivit unor surse citate de Wall Street Journal.
Google ar putea primi o amenda de pana la 10% din venituri, ceea ce inseamna mai mult de 6 miliarde de dolari, daca luam in calcul castigurile de anul trecut.
Odata ce UE va incepe procedurile, ar putea urma o perioada in care investigatiile vor fi mai amanuntite. Daca cele doua parti nu vor ajunge la un acord, atunci CE poate da sanctiuni si poate pune restrictii, arata Business Insider.
Google mai are o cale de atac - sa faca apel la cea mai inalta curte europeana.
Google, trasa de urechi de Comisia Europeana: Risca o amenda uriasa
Chiar daca gigantul IT si Comisia Europeana vor ajunge la ...citeste mai departe despre "Google, probleme mari in Europa. CE se pregateste sa dea de pamant cu gigantul IT" pe Ziare.com mai mult
Joi, 02 Aprilie 2015, ora 11:31
Google ar putea scapa de o posibila amenda de 5 miliarde de dolari, 10% din veniturile sale din 2012, in cadrul unei intelegeri cu Executivul european.
Intelegerea ar pune capat unei investigatii privind practici anticoncurentiale, initiata in urma cu trei ani de Comisia Europeana (CE), aminteste Reuters.
De asemenea, compania care opereaza cel mai mare motor de cautare din lume a primit anul trecut, intr-un caz similar, doar "o mustrare usoara" din partea Federal Trade Commission, institutia antitrust din SUA.
O decizie ar urma sa fie luata in urmatoarele zile sau saptamani, a precizat un important oficial al Uniunii Europene (UE) pentru Reuters.
Conform oficialilor UE, propunerea Google, a treia dupa ce primele doua au fost respinse de ...citeste mai departe despre "Google, pe cale de a scapa de o amenda colosala - ce este dispus sa faca" pe Ziare.com mai mult
Joi, 30 Ianuarie 2014, ora 17:23
Google ar putea fi amendata de catre autoritatile europene dupa ce a depasit termenul limita pana la care trebuia sa demonstreze cum se va alinia la politica Uniunii cu privire la confidentialitatea datelor.
Compania "nu a oferit niciun raspuns precis si eficient" la recomandarile UE in domeniul protejarii datelor, se arata intr-un comunicat al Comisiei nationale pentru IT si libertati civile din Franta (CNIL), scrie Mediafax.
Autoritatile de reglementare din UE sunt hotarate sa actioneze si sa continue investigatiile si "masurile punitive ar trebui sa aiba loc in cateva luni", a anuntat CNIL, care a condus ancheta in numele autortatii europene de protectie a datelor.
Google, operatorul celui mai mare motor de cautare la nivel mondial, se confrunta cu investigatii ale autoritatilor de reglementare din intreaga lume, in conditiile in care lanseaza noi servicii, iar concurenta cu Facebook pentru utilizatori si publicitate se intensifica.
Google a lansat anul trecut un un set omogen de politici ale companiei pentru peste 60 de produse, starnind critici din partea autoritatilor de reglementate, ingrijorate ca datele clientilor nu sunt protejate suficient. mai mult
Luni, 18 Februarie 2013, ora 17:14