Site-urile americane au de furca in Europa. Datele utilizatorilor, marul discordiei

Luni, 04 Mai 2015, ora 11:34
2734 citiri
Site-urile americane au de furca in Europa. Datele utilizatorilor, marul discordiei
Foto: NBC News

Bruxellesul deschide o ofensiva impotriva site-urilor americane care folosesc datele internautilor europeni, anuntand ca, dupa Google, alte platforme online sunt vizate de potentiale investigatii privind nerespectarea legislatiei din domeniul concurentei.

Anuntul reprezinta un prim pas facut in directia impunerii unei legislatii restrictive in domeniul comertului online, ca urmare a presiunilor facute de Germania si Franta pentru adoptarea unei pozitii mai ferme in fata unor companii precum Google sau Amazon, anunta postul american CNBC.

Speriati de messenger

O ciorna a proiectului legislativ care va asigura crearea unei piete digitale unice este pe punctul de a fi definitivata in cursul acestei saptamani, in document aratandu-se cum platformele online afiseaza discretionar rezultatele cautarii si cum sunt folosite datele utilizatorilor de internet.

Planul de a limita ascensiunea site-urilor americane pe piata europeana va afecta serviciile unor canale video online precum Netflix sau pe cele ale serviciilor de mesagerie instant WhatsApp si Skype, devenite rivale ale companiilor media si de telecomunicatii din UE.

Airbnb si Uber ar putea fi alte doua companii care sa intre in vizorul inspectorilor de concurenta din UE, pentru folosirea abuziva a pozitiei dominante in piata.

Intensificarea controalelor impotriva companiilor americane de pe piata digitala din Europa a generat o serie de reactii acide de la Washington, inclusiv presedintele Barack Obama acuzand Bruxellesul de initierea unor masuri protectioniste pe piata digitala de pe continent.

Expansiune alarmanta

Planul pentru o evaluare cuprinzatoare a serviciilor platformelor online a fost initiat la solicitarea ministrilor Economiei din Franta si Germania, Emmanuel Macron si Sigmar Gabriel, care au remis o scrisoare comuna comisarului pentru concurenta Margrethe Vestager.

"Puterea in crestere manifestata de unele platforme digitale reprezinta o provocare care necesita stabilirea unei politici care sa stabileasca un cadru general pentru platformele digitale esentiale", au specificat cei doi ministri.

Comisia va demara investigatiile in piata digitala pana la sfarsitul acestui an concentrandu-se pe afisarea rezultatelor la serviciile contra cost, la publicitate, ca si pe libertatea oferita indivizilor si companiilor de a migra de pe o platforma online pe alta.

Ca o referire directa la Google si procesul intentat de Comisia Europeana impotriva companiei americane, in ciorna documentului inaintat spre avizare membrilor CE se face referire la tendinta companiilor IT de a face concurenta companiilor din mai multe sectoare economice traditionale.

"Modul in care isi folosesc pozitia dominanta in piata ridica o serie de chestiuni care necesita o analiza amanuntita inante de aplicarea legilor din domeniul concurentei", se arata in proiectul de lege.

Tot in acest document se vorbeste si de examinarea solicitarii ca unele canale video la cerere, precum Netflix, sa fie supuse acelorasi reguli ca si televiziunile traditionale.

Alte masuri propuse in proiectul de lege vizeaza stabilirea unui cadrul legal care sa incurajeze comertul online al micilor companii in afara granitelor.

Acestea vor fi protejate printr-un set de reguli generale emise de Comisia Europeana, urmand ca tranzactiile sa se deruleze in conformitate cu cadrul legal stabilit in tara vanzatorului si nu a cumparatorului.

O alta masura care ar trebui sa incurajeze dezvoltarea pietei digitale unice consta in desecretizarea tarifelor practicate de firmele de curierat pentru livrarile intre tarile din UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#piata digitala unica, #comert online UE, #legislatie concurenta UE, #investigatii CE practici anticoncurentiale , #Cota de piata