Fermierii romani vor putea beneficia de credite de investitii si de dezvoltare in conditii avantajoase, in baza unui instrument de finantare cu partajarea riscului, in valoare de 126 de milioane de euro, derulat prin Fondul European de Investitii (FEI), Romania fiind a cincea tara din Uniunea Europeana care semneaza un astfel de acord.
"Acordul de finantare este sustinut 70% din fonduri europene si 30% din contributia bancilor, care va fi supusa rigorilor bancare de credite si comisioane. Este un mecanism usor de accesat, dar cu rigoare in implementarea lui, motiv pentru care, in etapa urmatoare, se vor construi structuri care sa urmareasca indeaproape implementarea acestui mecanism", a declarat, marti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, cu prilejul semnarii acestui acord.
Din totalul imprumutului, circa 93,8 milioane de euro vor veni prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020, iar diferenta va fi asigurata de institutiile financiare selectate.
Potrivit reprezentatilor FEI, acesta este un produs de creditare cu partajarea riscului care va reduce semnificativ ratele dobanzilor si va imbunatati cerintele de garantare a imprumuturilor acordate intreprinderilor active in sectorul agricol.
Creditele se vor acorda in lei pentru sustinerea investitiilor si cheltuielile de capital ale fermelor mici si ale intreprinderilor active in domeniul agriculturii, precum si cofinantarea granturilor din agricultura.
"Vrem sa cream un produs... mai mult
Marti, 28 Noiembrie 2017, ora 14:17
Cat de pregatit este fermierul roman sa faca fata concurentei pietei europene si nu numai?
Ce strategii de succes se impun a fi implementate, in conditiile in care fermierii romani se afla in coada clasamentului UE?
Cat de mult se pot adapta fermierii romani pentru a reusi sa devina jucatori de marca pe piata mondiala? Este oare "modelul polonez" o tinta imposibil de atins?
Toate aceste subiecte vor fi discutate miercuri, 3 iunie, la Expo Conferintea Internationala Meat&Milk, de la Poiana Brasov, in cadrul dezbaterii "Conditia fermierului roman in UE: rol principal sau figuratie?".
Din punct de vedere al productiei de carne si lapte, fermierii romani se afla in coada clasamentelor Uniunii Europene. In continuare, necesarul de carne pentru procesare se obtine apelandu-se la importuri.
Pe de alta parte, atat timp cat a functionat sistemul cotelor de lapte, Romania nu a reusit niciodata sa realizeze nivelul acordat. Toate aceste realitati, care nu pot fi neglijate, vor fi dezbatute in cadrul unui dialog deschis si necesar.
La dezbatere vor participa Ioana Neghirla, specialist in Sanatatea Animala a ANSVSA, Ioan Ladosi, presedinte APCPR si Claudiu Franc, presedinte FCBR.
Discutia va fi axata pe teme de ultima ora: asigurarea conditiilor de sanatate si bunastare animala, pasii care trebuie urmati pentru obtinerea autorizatiei de export, identificarea de noi piete externe pentru exportul animalelor vii, oportunitatile pe care le ofera actuala situatie... mai mult
Joi, 30 Aprilie 2015, ora 14:50
Fermierii romani vor primi diferenta de 70 de euro pe hectar din schema unica pe suprafata aferenta anului 2014, iar in perioada imediat urmatoare vor intra in conturi si ajutoarele nationale tranzitorii de aproape 20 de euro pe hectar, a declarat, marti, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, George Turtoi.
"Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a platit in perioada 16 octombrie - 30 noiembrie 2014 circa 641 de milioane de euro, reprezentand platile in avans aferente Schemei de Plata Unica pe Suprafata (SAPS) 2014 catre 1.001.417 fermieri, respectiv 98% din totalul cererilor depuse in campania 2014, iar diferenta de 726 de milioane de euro va fi platita fermierilor in perioada imediat urmatoare, conform etapelor procedurale impuse de prevederile regulamentelor comunitare in vigoare.
Cuantumul SAPS care va fi acordat fermierilor in aceasta perioada este de 70,38 euro/hectar, suplimentar fata de avansul de 69 euro/hectar, platiti deja in avans, iar cel al ajutoarelor nationale tranzitorii pentru culturile in teren arabil este de 19,81 euro/ hectar", a spus Turtoi, citat de Agerpres.
APIA a demarat, pe 20 ianuarie, procedurile de efectuare a platii finale pentru SAPS 2014. Suma totala ce poate fi acordata de Romania pentru SAPS a fost reglementata prin Hotararea de Guvern nr. 863/2014, privind stabilirea pentru anul 2014 a cuantumului platilor directe unice pe suprafata, platilor separate pentru zahar si platilor specifice pentru orez,... mai mult
Miercuri, 21 Ianuarie 2015, ora 10:01
Mai mult de 500.000 de agricultori, respectiv peste jumatate din totalul fermierilor romani, lucreaza si acum pamantul cu sapa, Romania fiind tara din UE cu cea mai mica rata de mecanizare in agricultura, a declarat Alex Jurconi, presedintele Federatiei Nationale Pro Agro.
"Cel putin jumatate de milion de romani care primesc subventii pentru agricultura in acest moment lucreaza pamantul cu sapa. Suprafetele sunt mici, veniturile sunt mici, iar accesul la imputuri - seminte, protectia plantelor - este ca si inexistent. Ei traiesc din ceea ce cultiva cu sapa la limita subzistentei", a mai spus oficialul federatiei, potrivit Mediafax.
Jurconi spune ca multi dintre fermierii care lucreaza pamantul cu sapa au intre 1-3 hectare si nu au suficiente resurse financiare pentru a plati mecanizarea.
Ponderea mare a muncii manuale in agricultura este reflectata si in activitatea distribuitorilor de unelte.
Oficialul federatiei spune ca in mediul rural exista multi furnizori de unelte, care nu si-au restrans activitatea in ultimii ani.
"Furnizorii de sape si unelte de genul asta - sape, greble, furci - traiesc foarte bine si nu sunt pe cale de disparitie. In strainatate oamenii folosesc sapele doar ca hobby. In rest, toata agricultura este mecanizata. Chiar si Bulgaria este mai mecanizata decat noi. La ei, cei care lucreaza cu sapa sunt putini, iar importanti sunt agricultorii mari si medii. La noi, in schimb, sunt multi cei care au suprafete mici si le lurcreaza manual",... mai mult
Miercuri, 26 Noiembrie 2014, ora 16:40
Agricover Credit IFN a semnat, joi, un acord cu Oikocredit International din Olanda pentru un imprumut in valoare de 30 de milioane RON, pe o perioada de 4 ani. Fondurile sunt alocate dezvoltarii de noi produse si servicii financiare ale Agricover Credit IFN si vor furniza resurse financiare suplimentare pentru a sprijini si credita fermierii locali.
"Pentru a creste si a dezvolta un sector agricol performant, avem nevoie de solutii moderne, inovative. Platforma integrata de produse si servicii construita de Agricover de-a lungul intregului lant valoric agricol este menita sa asigure un mediu de afaceri solid si flexibil, in sprijinul unuia dintre cele mai importante sectoare cu potential din Romania. Acordul de astazi va permite Agricover Credit sa mentina ritmul rapid in dezvoltarea de noi produse si servicii financiare, pentru a raspunde nevoilor fermierilor", a declarat Robert Rekkers, Director General al Agricover Credit IFN, divizia financiara a grupului Agricover.
"Apreciem acest nou parteneriat in Romania, prin care ne putem intari angajamentul de a sprijini sectorul agricol", a declarat David Woods, Director General al Oikocredit International.
Finantarea pe segmentul de agribusiness continua sa fie considerata o problema de catre fermierii romani. Studii recente au aratat ca portofoliul de credite agricole al bancilor a inregistrat o crestere de doar 1% si reprezinta deocamdata un maxim de doar 3,6% din totalul de credite acordate de banci.... mai mult
Joi, 05 Iunie 2014, ora 16:51
Fermierii romani ar putea sa joace un rol mult mai important in privinta valorificarii productiei agricole, daca ar creste gradul de organizare a infrastructurii de colectare si stocare, a declarat, marti, comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltarea Rurala, Dacian Ciolos.
"Mi se pare o pierdere pentru producatorii agricoli din Romania pentru ca, din punct de vedere al volumului productiei pe care o reprezinta, ar putea sa joace un rol mult mai important daca ar fi mai organizati, nu doar din punct de vedere juridic, ci si al capacitatii de a colecta si de a stoca productia agricola pentru a negocia direct pe piata comercializarea acestei productii. Cresterea gradului de organizare a infrastructurii de colectare si stocare a productiei ar putea duce la o crestere a valorii adaugate a productiei de materie prima pentru agricultorii romani, adica o parte mai mare din pret sa le ramana lor", a spus Dacian Ciolos.
Vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a afirmat ca aceasta problema se regaseste, in special, la fermierii mici, care nu au capacitatea de stocare si nu sunt asociati, ei fiind nevoiti sa-si vanda productia inca din campania agricola de recoltare.
"Obiectivul nostru prin PAC si prin PNDR 2014-2020 este de a stimula integrarea productiei, dezvoltarea capacitatilor de productie si astfel fermierii pot sa aiba o sansa mai mare atunci cand isi negociaza preturile. Este un pret cand negociezi o cantitate mica si... mai mult
Marti, 27 Mai 2014, ora 14:34
Fermierii romani vor fi reprezentati la Bruxelles de Federatia Nationala Pro Agro, o asociatie aspru contestata de ceilalti jucatori din piata pentru legatura cu secretarul de stat Daniel Botanoiu, care a fost si presedintele federatiei.
Romania era pana de curand singura tara membra a UE care nu era reprezentata la Bruxelles de o asociatie de producatori. Pentru a se implica in procesul decizional de la Bruxelles, federatiile trebuie sa se inscrie in COPA-COGECA, organizatia europeana a producatorilor agricoli si sa plateasca o taxa anuala de 500.000 de euro.
Cotizatia de 500.000 de euro nu a fost inca platita, iar planurile pentru acest an includ "securizarea expertilor romani in grupele de lucru", a declarat presedintele Pro-Agro, Alex Jurconi.
Aderarea la organizatia europeana a producatorilor agricoli COPA-COGECA le-ar putea permite sa participe la 87 de grupuri lucrative in care reprezentatii fermierilor din intreaga Europa isi pot exprima punctul de vedere privind deciziile discutate la nivelul Comisiei Europene.
Gheata a fost sparta de Federatia Nationala Pro Agro, care a anuntat vineri aderarea la COPA-COGECA. Anuntul a fost bine primit atat de comisiarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos cat si de autoritatile din Romania.
Planurile Pro Agro: integrare si comunicare
Seful Pro Agro a explicat pentru Business24 care sunt proiectele pe care le are in vedere in urmatorul an la Bruxelles:
"Pot sa spun doua lucruri importante pe care... mai mult
Luni, 01 Iulie 2013, ora 14:55
Importurile de cartofi la preturi de dumping, lipsa subventiilor, dar si a unei strategii din partea Ministerului Agriculturii provoaca pierderi semnificative fermierilor romani, dar si o scadere a interesului pentru aceasta cultura prin reducerea suprafetelor cultivate cu cartofi in 2012.
"In toamna anului 2011 si in iarna acestui an au intrat in Romania cantitati mari de cartofi pentru consum, cu si fara documente, dar si de dimensiuni foarte mari, care sunt interzisi pentru consum in stare proaspata in statele respective, exercitand astfel o concurenta neloiala fata de producatorii interni. Acest fenomen a dus la scaderea dramatica a pretului cartofului pentru consum la fermierii romani si chiar la imposibilitatea valorificarii acestui produs", a declarat pentru AGERPRES presedintele Federatiei Nationale 'Cartoful" din Romania (FNCR), Ioan Benea.
In opinia acestuia, diametrul cartofilor buni de consum nu trebuie sa depaseasca dimensiunea de opt centimetri, desi din import sunt adusi cu precadere doar cartofi de dimensiuni mult mai mari.
Presedintele FNCR a precizat ca efectele acestei situatii de pe piata cartofului din Romania au condus la lipsa lichiditatilor pentru inceperea noului ciclu de productie, dar si la imposibilitatea valorificarii stocurilor de samanta certificata de catre producatorii autorizati.
Consecintele negative ale lipsei de interes pentru cultura cartofului
"Vom asista la scaderea interesului pentru aceasta cultura si, implicit,... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2012, ora 16:32
Comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos a anuntat ca va propune "o crestere a subventiillor pentru fermierii romani, respectiv pentru cei din statele membre unde subventia este sub media comunitara. Cu siguranta, nu se va ajunge la o egalizare in perioada urmatoare, sistemul pe care il propunem se refera la diferentierea subventiilor in functie de specificitatea regiunilor din statele membre", relateaza NewsIn.Acesta a adaugat ca trebuie sa se tina cont in acelasi timp si de anumite echilibre, pentru ca o crestere a alocarii pe un domeniu va avea ca efect diminuarea pe alte bugete."Trebuie sa tinem cont de aceste echilibre si sa cautam mecanismele de flexibilitate, pentru ca fermierii sa fie cat mai putin afectati. Pentru unele state membre, cum este si Romania, partea de investiitii in modernizarea agriculturii este la fel de importanta ca si subventia.Daca se creste subventia si nu se dau bani pentru dezvoltarea infrastructurii, agricultorii romani vor fi sub presiunea competitivitatii cu fermierii din statele unde s-au facut deja aceste modernizari. Vom incerca sa facem asa incat chiar daca exista diferente pe subventiile directe, sa existe accesibilitate pe partea de dezvoltare a infrastructurii", a completat Ciolos.Ciolos a afirmat marti ca Romania va fi unul din putinele state membre care vor beneficia de viitorul buget al Politicii Agricole Comune, urmand sa primeasca fonduri mai mari, dar trebuie sa-si defineasca o serie de obiective in raport cu... mai mult
Miercuri, 06 Iulie 2011, ora 14:51