Prima reuniune a Eurogrup din 2013 va fi marcata luni de plecarea presedintelui sau Jean-Claude Juncker, care se retrage dupa opt ani de serviciu loial, din care jumatate s-a scurs in apararea existentei zonei euro insasi, amenintata de implozie in urma crizei.
Fara surprize, premierul luxemburghez (58 de ani) va preda luni stafeta unui cvasinecunoscut, olandezului Jeroen Dijsselbloem (46 de ani), de doua luni ministru de finante la el in tara si singurul candidat la postul lasat vacant de Juncker.
Dijsselbloem apare ca un candidat de compromis: el provine dintr-o tara fondatoare a Uniunii Europene, a carei datorie este evaluata cu AAA de agentiile de rating, si este socialist, un profil de natura sa linisteasca tarile de la nord si sud de zona euro. De asemenea, el este considerat in tara sa ca un strateg fin si un mediator talentat.
Sprijinit de Germania, Dijsselbloem nu a suscitat acelasi entuziasm din partea ministrului francez Pierre Moscovici, care a subliniat lipsa sa de experienta pe probleme economice si europene, cerandu-i sa prezinte un program si o 'viziune'.
Ministrul olandez a spus ca "va fi incantat sa faca aceasta luni". "Nu este o viziune noua cu privire la zona euro, dar sunt viziunile mele privind Eurogrup, functionarea si agenda sa", a adaugat el.
Aceasta succesiune delicata intervine intr-o perioada de calm pe frontul crizei euro, chiar daca nimeni nu se incumeta sa clameze victoria.
"Suntem intr-o situatie financiara mai putin... mai mult
Duminica, 20 Ianuarie 2013, ora 13:36
Ministrii de finante din zona euro se reunesc joi cu o ordine de zi extrem de incarcata, si anume ajutorul acordat Spaniei, salvarea Greciei, precum si Ciprul, noul venit pe lista victimelor crizei datoriei.
Madridul urmeaza sa solicite oficial ajutorul partenerilor sai cu ocazia acestei reuniuni a Eurogrupului ce va avea loc la Luxemburg cu incepere de la ora 16.00.
Valoarea ajutorului solicitat si detaliile executiei sale sunt foarte asteptate de pietele financiare.
Guvernul spaniol nu a dorit sa prezinte cererea inainte de publicarea, prevazuta pentru joi, a auditului bancilor, pentru a cunoaste valoarea necesitatilor sale.
Eurogrupul prevede un ajutor ce poate atinge 100 de miliarde de euro, suma record pentru zona euro.
Grecia va ocupa, de asemenea, o mare parte a discutiilor. Formarea unui guvern sub conducerea conservatorului Antonis Samaras deschide calea reintoarcerii imediate la Atena a reprezentantilor creditorilor internationali (UE, BCE, FMI).
Pentru Grecia, miza este sa obtina o revizuire a planului de austeritate negociat in schimbul ajutorului international. Daca europenii au lasat sa se intrevada posibilitatea unei prelungiri a termenului acordat acestei tari pentru atingerea echilibrului bugetar, ei se asteapta ca Atena sa-si respecte angajamentele.
"Daca grecii nu vor sa majoreze impozitele, atunci pot reduce cheltuielile militare", a afirmat miercuri un diplomat al uneia din tarile zonei euro cele mai putin dispuse sa relaxeze... mai mult
Joi, 21 Iunie 2012, ora 09:59
Presedintele Eurogroup Jean-Claude Juncker, suparat pe ministrul austriac Maria Fekter, a intrerupt reuniunea de la Copenhaga si a lasta nerezolvata problema viitorului sef al acestui for, precum si cea a numirii sau nu a luxemburghezului Yves Mersch in conducerea Bancii Centrale Europene (BCE).
Juncker a pus capat mai devreme intalnirii celor 17 ministri de Finante din zona euro, a BCE si a Comisiei Europene, inainte ca problema posturilor sa poata fi discutata, nervos ca ministrul austriac Maria Fekter a anuntat inaintea sa acordul de majorare a fondurilor de salvare, relateaza Reuters.
"Decizia nu a fost posibila, a fost amanata pana la jumatatea lui aprilie", a declarat Juncker, vizibil suparat, la iesirea din cladirea unde a avut loc intalnirea.
Conferinta de presa care ar fi trebuit sa aiba loc la sfarsitul reuniunii a fost anulata, eveniment rar pentru Eurogroup.
"Nu avea rost sa sustinem o conferinta de presa pentru ca ministrul austriac de Finante a anuntat deja acordul in timp ce reuniunea era inca in desfasurare", a spus Juncker jurnalistilor, in timp ce astepta liftul la hotel.
Fekter a declarat anterior anuntului oficial ca guvernele tarilor din zona euro au convenit plafonarea capacitatii fondurilor de urgenta la 800 de miliarde de euro, respingand cereri pentru resurse mai ample destinate protejarii statelor cu probleme impotriva crizei datoriilor.
Eurogroup a anuntat ulterior ca statele din zona euro au crescut capacitatea de sprijinire a... mai mult
Vineri, 30 Martie 2012, ora 17:14
Ministrii de Finante din zona euro au hotarat sa amane decizia privind un nou pachet de imprumuturi pentru Grecia, programata miercuri, dupa ce statul elen nu a indeplinit conditiile care i-au fost impuse, a anuntat liderul Eurogroup, Jean-Claude Juncker.
"Se pare ca sunt inca de rezolvat chestiuni tehnice intre Grecia si troica (reprezentantii UE, FMI si BCE, n.r.) in mai multe domenii. In acest context am decis sa convoc o teleconferinta miercuri, in locul reuniunii programate la Bruxelles", a afirmat Juncker intr-un comunicat.
Juncker a declarat ca formatul discutiilor a fost schimbat deoarece asteapta inca sa primeasca asigurari din partea liderilor politici din Grecia in privinta implementarii programului de reforme, iar alte chestiuni tehnice trebuie rezolvate, potrivit Reuters.
Autoritatile elene si troika trebuie sa lucreze la mai multe detalii tehnice, precum acoperirea unui deficit de 325 milioane de euro in finantele pentru acest an si analiza sustenabilitatii datoriei, a spus Juncker. mai mult
Marti, 14 Februarie 2012, ora 22:20
Presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a anuntat vineri anularea reuniunii ministrilor de Finante din zona euro care urma sa aiba loc luni, la Bruxelles, pentru discutarea situatiei Greciei.
"Nu va avea loc luni o reuniune a Eurogroup. Intalnirea ar putea fi programata mai tarziu, in cursul saptamanii", a afirmat Juncker intr-un comunicat.
O sursa apropiata Eurogroup a declarat anterior pentru AFP ca reuniunea de luni nu va avea loc, ceea ce lasa sa se inteleaga ca negocierile dintre autoritatile de la Atena cu creditorii privati pentru reducerea datoriilor risca sa nu se finalizeze in weekend.
Ministrul elen de Finante, Evangelos Venizelos, declarase, la televiziunea publica Net, ca negocierile cu troika formata din FMI, Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana vor fi incheiate pana duminica seara, inainte de reuniunea Eurogroup de luni. mai mult
Sambata, 04 Februarie 2012, ora 10:58
Presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a convocat pentru luni dimineata o reuniune de urgenta a oficialilor la varf din UE pentru a discuta despre pregatirea celui de-al doilea pachet de ajutor extern pentru Grecia si ingrijorarile privind presiunile pietelor financiare asupra Italiei. La reuniune au fost invitati presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si comisarul pentru Economie si Afaceri Monetare, Olli Rehn, au declarat surse apropiate situiatiei pentru Reuters.
Discutiile vor viza blocajul intervenit in proiectul privind implicarea sectorului privat intr-un al doilea pachet de ajutor financiar pentru Grecia, dar si ingrijorarea in crestere referitoare la Italia, dupa ce vineri a fost inregistrata o vanzare masiva de active italiene.
Intalnirea oficialilor europeni va incerca sa asigure un consens printre politicieni inainte de o intalnire a ministrilor de Finante din zona euro, programata tot pentru luni, la care urmeaza sa se discute situatia Greciei si rezultatele testelor de stres din sectorul bancar european. mai mult
Duminica, 10 Iulie 2011, ora 16:59
Ministrii de finante din zona euro au incheiat un acord pentru infiintarea unui mecanism permanent de gestionare a crizelor, pentru a pune in aplicare lectiile oferite de criza din Grecia, a declarat vineri seful Eurogroup, Jean-Claude Juncker, citat de Boursorama, informeaza NewsIn.In cadrul unei reuniuni neoficiale de la Madrid, ministrii de finante i-au cerut comisarului european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn, sa faca o serie de propuneri pentru consolidarea economiei si a supravegherii bugetare in Europa.
"Am fost de acord asupra necesitatii infiintarii unui mecanism permanent de criza, pentru ca am observat mai multe fisuri in sistemul de supraveghere si in metodele noastre de reactie", a spus Junker.
"Cred ca ar trebui sa avem reguli mai stricte pentru reglementarea datoriilor publice", a mai spus el.
La randul sau, Olli Rehn a declarat ca pactul european de stabilitate ar trebui sa fie consolidat si ca va face propuneri legislative in acest sens in luna mai.
"E nevoie din ce in ce mai mare de coordonare economica la nivelul Uniunii Europene. Avem drept de initiativa in acest sens si vom face uz de acest drept", a spus Rehn.
In cadrul conferintei de presa, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a sustinut demersul si a anuntat ca BCE se va implica activ in procesul de introducere a noilor reguli bugetare.
In ceea ce priveste Grecia, cei trei responsabili europeni au confirmat ca guvernul grec nu a cerut activarea... mai mult
Vineri, 16 Aprilie 2010, ora 16:26