Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Germania respinge suplimentarea fondului de 750 mld. euro

Germania respinge suplimentarea fondului de 750 mld. euro

Cancelarul german, Angela Merkel, a respins ferm, luni, posibilitatea suplimentarii fondului de 750 de miliarde de euro destinat sustinerii statelor cu probleme din zona euro sau vanzarea de obligatiuni garantate de intreaga uniune monetara, informeaza Mediafax.

Dire

ctorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, va incerca, luni, sa convinga ministrii de Finante din zona euro, prezenti la o reuniune la Bruxelles, sa creasca fondurile disponibile pentru programul de sprijinire a statelor din zoan euro confruntate cu probleme financiare, astfel incat sa limiteze extinderea crizei de incredere care afecteaza uniunea monetara.

Seful FMI va cere si Bancii Centrale Europene (BCE) sa suplimenteze achizitiile de obligatiuni pentru a contribui la stabilitatea financiara a zonei euro, se arata intr-un document al Fondului, obtinut de Reuters.

Merkel a afirmat, insa, ca nu considera necesara majorarea fondului de 750 de miliarde, iar tratatul Uniunii Europene nu permite emisiunea de obligatiuni comune.

O emisiune de titluri in comun a zonei euro va elimina competitivitatea si interesul statelor pentru un comportament fiscal corect, a argumentat liderul executivului german.

BCE a determinat, saptamana trecuta, o reducere a costurilor de asigurare a datoriilor statelor de la periferia zonei euro prin cresterea achizitiilor de obligatiuni irlandeze si portugheze, considera analistii.

Institutia a indicat ca ar putea continua aceasta masura.

Diferentele intre costurile de finantare ale statelor de la marginea zonei euro si Germania a inceput sa creasca din nou luni, la fel si costul de asigurare a datoriilor impotriva riscului de neplata, iar o parte importanta a analistilor sustin ca numai o interventie masiva a BCE, prin achizitii de titluri, ar putea inversa acest trend.

Jean-Claude Juncker, presedinte al Eurogroup, organizatie care reuneste ministrii de Finante din zona euro, si ministrul italian de Finante, Giulio Tremonti, au expus, luni, o propunere de lansare a unei emisiuni comune de obligatiuni a uniunii monetare, "E-bond", in cotidianul britanic Financial Times.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1196 ori