Spania va cere oficial ajutor pentru banci la reuniunea de joi a Eurogroup

Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 17:54
1068 citiri
Spania va cere oficial ajutor pentru banci la reuniunea de joi a Eurogroup

Spania va cere oficial ajutorul zonei euro pentru recapitalizarea bancilor la o reuniune de joi a Eurogroup, a declarat miercuri un diplomat european, transmite AFP.

"Madrid-ul va face o cerere de ajutor prin intermediul Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF) la reuniunea Eurogroup care va avea loc joi la Luxemburg", a spus diplomatul.

Solicitarea va fi facuta dupa finalizarea unui audit al bancilor spaniole realizat de firmele Roland Berger (Germania) si Oliver Wyman din Statele Unite, asteptata pana joi.

Autoritatile de la Madrid trebuie sa cunoasca exact necesarul de fonduri al bancilor.

Ministrii de Finante din zona euro au aprobat Spaniei au ajutor de pana la 100 de miliarde de euro.

"Lipsa detaliilor legate de planul de sustinere a Spaniei a fost daunatoare", a spus diplomatul european.

Potrivit participantilor la tranzactiile de pe pietele financiare, lipsa informatiilor referitoare la situatia bancilor spaniole a alimentat neincrederea.

Un alt subiect care a agitat pietele a fost cel legat de stabilirea fondului prin care va fi oferit ajutorul.

"Exista o preferinta marcanta pentru acordarea sprijinului prin Mecanismul European de Stabilitate (EMS) in randul a numeroase state din zona euro, dar totul depinde de intrarea in vigoare a acestuia", a afirmat un responsabil european de rang inalt.

EMS este in curs de ratificare, urmand sa intre in vigoare la 9 iulie.

Primul fond, EFSF, poate fi utilizat imediat. Pietele prefera EFSF intrucat in situatia extrema a unei restructurari a datoriilor Spaniei, acest fond va fi inclus in aceeasi categorie cu ceilalti creditori. In schimb, imprumuturile ESM sunt considerate "senior", urmand sa fie rambursate cu prioritate in raport cu ceilalti creditori, scenariu care poate intretine temerile ca investitorii privati vor fi defavorizati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#zona euro ajutor Spania, #Spania ajutor financiar banci, #banci Spania , #Zona euro