Aluminiul este unul dintre metalele pe care le intalnim la tot pasul, de la dozele de bere la liniile electrice si la smartphone-uri si, in ciuda acestui lucru, rareori ne gandim la cum a ajuns el sa faca parte din viata noastra.
Iata ca productia aluminiului este un proces intensiv din punctul de vedere al emisiilor de gaze cu efect de sera, cu o pondere de aproximativ 1% din emisiile anuale globale.
Un numar in crestere de consumatori, dar si de investitori, le solicita producatorilor sa ia masuri pentru a-si reduce impactul asupra mediului, noteaza Reuters.
Acesta este contextul in care Apple anunta ca a cumparat primul lot de aluminiu realizat fara emisii de carbon.
Metalul a fost produs de doi dintre cei mai mari furnizori de aluminiu in lume, Alcoa Corporation si Rio Tinto Aluminum, care au creat joint venture-ul Elysis, cu sediul in Montreal.
Apple, alaturi de guvernul Quebecului si de cel al Canadei, a investit 144 de milioane de dolari in dezvoltarea noii tehnologii. De peste 130 de ani, aceeasi metoda este folosita pentru obtinerea aluminiului: rafinarea minereurilor de bauxita si extragerea metalului din oxidul de aluminiu obtinut prin rafinare. Cei de la Elysis au inlocuit anozii de carboni folositi in mod obisnuit in acest proces cu anozi ceramici, care elibereaza oxigen in loc de CO2.
Reprezentantii Apple numesc achizitia primei cantitati de aluminiu obtinut prin noua metoda "un moment de referinta", fara a preciza insa in ce proportie va... mai mult
Sambata, 14 Decembrie 2019, ora 00:00
In contextul uraganelor formate in aceste saptamani in Oceanul Atlantic si al discutiilor despre legatura cu schimbarile climatice, se pune o intrebare de neevitat: cum ar fi fost astazi daca am fi redus din timp emisiile de gaze?
Analistul privind inovatia in emisiile scazute de gaze de sera, Michael Barnard, spune ca, daca am fi inceput sa luam in serios schimbarile climatice cand primele dovezi erau clare, in urma cu circa 30-40 de ani, astazi am fi mult mai bine.
Barnard enumera, citat de Forbes, o serie de efecte ce ar fi urmat unor masuri luate din timp:
Mai putini bani irositi pe construirea de uzine de producere a combustibililor.Aerul din aproape fiecare oras al lumii ar fi fost cu mult mai curat.Energia solara si cea eoliana ar fi ajuns la actualul cost scazut in urma cu 10-15 ani.Efectele asupra oceanelor nu ar fi atat de devastatoare si nu ar fi ireversibile.Miile de miliarde de dolari, cat reprezinta impactul schimbarii climatice din cauza vremii extreme, ar fi fost reduse substantial.Mijloacele de transport electrice ar fi fost mult mai avansate decat astazi.
Si mai important, insa, Barnard sustine ca este greu de gasit un singur fel in care lumea ar fi fost intr-o situatie mai rea, daca s-ar fi actionat atunci cand era clar ca este nevoie de acest lucru.
Citeste si: ONU crede ca precipitatiile aduse de uraganul Harvey au legatura cu schimbarile climatice... citeste mai departe despre "Cum ar fi fost lumea de azi daca am fi redus emisiile de gaze... mai mult
Duminica, 10 Septembrie 2017, ora 20:25
Anul trecut o tara a emis mai multe gaze de sera decat Statele Unite si Uniunea Europeana la un loc.
In cadrul summit-ului ce va avea loc la New York, liderii mondiali vor face presiuni asupra guvernului de la Beijing sa reduca poluarea din China, informeaza Quartz.
In ultimele saptamani, activistii au organizat peste 2.000 de demonstratii, cerand tarilor care sunt responsabile de schimbarile climatice sa reduca emisia gazelor cu efect de sera.
Mai mult, pentru prima data, China a depasit UE dupa cantitatea de emisii de dioxod de carbon pe cap de locuitor.
Aceasta tara polueaza mai mult decat SUA si UE la un loc, potrivit datelor Global Carbon Project.
Situatia din China
Anul trecut, cantitatea de gaze de sera emisa de China a crescut cu 2,3%, pana la 39 miliarde de tone, avansul fiind mai redus decat rata globala de crestere, care a fost de 2,5%, arata Global Carbon Project.
Aceasta situatie se datoreaza diminuarii activitatii economice a tarii, insa razboiul ...citeste mai departe despre "Tara care emite mai multe gaze de sera decat SUA si UE la un loc" pe Ziare.com mai mult
Marti, 23 Septembrie 2014, ora 12:41
Un nou studiu privind poluarea atmosferei cu gaze cu efect de sera a permis renuntarea la cuvantul abstract "industriile" si numirea celor direct responsabili pentru faptul ca planeta a ajuns la un pas de un abis climatic. Astfel, oameni de stiinta din mai multe tari, reuniti in grupul intitulat "Dezvaluirea adevarului despre emisiile de carbon", au analizat activitatea celor mai mari 500 de companii industriale de pe planeta, relateaza portalul rusesc Fobos.
In urma acestui studiu s-a constatat ca 50 de mari companii sunt responsabile de 73% din totalul gazelor cu efect de sera pe plan mondial. Practic, acestea sunt unitati industriale situate in intreaga lume, care activeaza in sectoarele energetic si de utilitati.
Contrar opiniei incetatenite ca criza financiara ar fi dus la o reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, dimpotriva, in ultimii patru ani, acestea au crescut cu 1,65%, spun expertii.
Datele prezentate de savantii din grupul "Dezvaluirea adevarului despre emisiile de carbon" vor fi incluse in al Cincilea raport de evaluare al Grupului interguvernamental privind schimbarile climatice, a carui publicare este asteptata curand. mai mult
Luni, 23 Septembrie 2013, ora 16:45
educerea emisiilor de gaze cu efect de sera (GES) se va realiza, in Romania, prin aplicarea Schemei de Comercializare a Certificatelor de Emisii GES (EU ETS), tinta stabilita la nivel european pentru tara noastra fiind o scadere de 21% in anul 2020, se arata in anexa la Hotararea Guvernului pentru aprobarea Strategiei Nationale a Romaniei privind Schimbarile Climatice (SNSC) 2013-2020, publicata in Monitorul Oficial.
Conform datelor citate, obiectivul stabilit (-21%) la nivel european pentru anul 2020 este comparativ cu nivelul ipotetic al emisiilor din sectorul EU ETS din anul 2005.
Schema de Comercializare a Certificatelor de Emisii GES (EU ETS) reglementeaza emisiile provenite de instalatiile cu capacitate de productie si emisii considerabile din sectoarele Energie si Procese Industriale.
Strategia Nationala asupra Schimbarilor Climatice 2013-2020 tine cont de politica Uniunii Europene in domeniul schimbarilor climatice si de documentele relevante elaborate la nivel european, precum si de experienta si cunostintele dobandite in cadrul unor actiuni de colaborare cu parteneri din strainatate si institutii internationale de prestigiu.
Conventia Natiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice (UNFCCC) a fost parafata in anul 1992 la Rio de Janeiro, fiind, in prezent, ratificata de peste 190 de tari.
In Romania, UNFCCC a fost ratificata prin Legea nr. 24/1994.
Conventia stabileste cadrul general de actiune privind combaterea schimbarilor climatice,... mai mult
Marti, 27 August 2013, ora 14:53
Romania a obtinut aprobarea Comisiei Europene (CE) pentru alocarea in continuare a 71,4 milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, cu titlu gratuit, pentru producatorii de energie electrica in perioada 2013 - 2020, potrivit reprezentantilor Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).
Practic, forul european a raspuns favorabil autoritatilor de la Bucuresti la o aplicatie depusa in data de 30 septembrie 2011 de catre Guvernul Romaniei, prin MECMA, in urma caruia Romania va primi in continuare, pentru sectorul producerii de energie electrica, alocarea gratuita de certificate de emisii pe perioada 2013 - 2019.
Documentele solicitate de catre Comisie au fost elaborate de SC ISPE SA - Institutul de Studii si Proiectari Energetice, in calitate de consultant al MECMA.
In plus, potrivit sursei citate, CE a aprobat, la sfarsitul saptamanii trecute, alocarile gratuite de certificate de emisii de CO2 pentru centralele termoelectrice din Romania, Bulgaria si Republica Ceha, dupa ce in luna mai 2012, oficialii de la Bruxelles au autorizat cererile Ciprului, Estoniei si Lituaniei. In prezent, sunt in curs de evaluare cererile Ungariei si Poloniei.
In total, peste 268 de milioane de certificate de emisii vor fi alocate cu titlu gratuit centralelor electrice din aceste sase tari, in perioada 2013 - 2019. Acest numar va fi redus anual, astfel incat sa ajunga la zero in 2020.
Alocarea temporara, cu titlu gratuit, a certificatelor de... mai mult
Marti, 10 Iulie 2012, ora 12:13
Comitetul ONU de Conformare al Protocolului de la Kyoto a anuntat, saptamana trecuta, ca a decis suspendarea Romaniei de la tranzactionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera. Comitetul in cauza a constatat ca tara noastra nu a respectat in intregime indicatorii din raportarile anuale privind poluarea, asa ca a decis "sa dea o lectie" autoritatilor de la Bucuresti. Desi Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, si-a exprimat speranta ca perioada in care Romania este suspendata de la tranzactionare certificatelor de emisii sa nu depaseasca sase luni, decizia reprezinta un pas inapoi pentru Romania, care nu va putea valorifica in tot acest rastimp circa 300 de milioane de cantitati atribuite (AUU) ce s-ar traduce in bani 1,5 miliarde de euro.Decizia de suspendare nu s-a lasat fara urmari.
Vinovat pentru situatie a fost gasit seful Agentiei Nationale de Protectia Mediului, Iosif Nagy, care si-a dat marti demisia, ministrul Laszlo Borbely acceptand-o de indata, desemnandu-l drept inlocuitor pe Abos Gabor.
Citeste mai departe pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 31 August 2011, ora 15:04
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului va transpune in legislatia nationala prevederile directivei privind performanta energetica a cladirilor, sector responsabil cu 40% din emisiile de gaze cu efect de sera, se arata intr-un comunicat al institutiei, preluat de NewsIn. "MDRT deruleaza in prezent actiuni de transpunere in legislatia nationala a prevederilor Directivei nr. 31/2010 privind performanta energetica a cladirilor, in contextul in care sustine deja actiuni de crestere a performantei energetice", se precizeaza in comunicat.
Potrivit comunicatului, secretarul de stat Eugen Curteanu a declarat in cadrul unui seminar ca, in contextul mai larg al Planului National de Reforma 2011- 2013, MDRT constituie entitatea abilitata sa aplice politicile de eficienta energetica in sectorul cladirilor, sector responsabil cu 40% din emisiile de gaze cu efect de sera.
Totodata, oficialul MDRT a adus clarificari asupra cadrului legal privind reabilitarea termica a imobilelor, in special referitor la reabilitarea termica cu credit garantat de stat.
Secretarul de stat a subliniat ca, dincolo de orice strategii si conceptualizari, MDRT transpune in practica si se preocupa de aplicarea acestor strategii, de includerea lor in viata fiecarui cetatean. mai mult
Marti, 19 Aprilie 2011, ora 18:30
Comisia Europeana a anuntat marti ca, pana in anul 2019, zece state membre, printre care si Romania, pot alege sa aloce in mod gratuit un numar limitat de certificate de emisii de gaze cu efect de sera unor centrale electrice, in loc sa le vanda, precizeaza NewsIn."Incepand cu cea de-a treia etapa a Schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera (2013-2020), sectorul productiei de energie electrica va trebui, de regula, sa isi cumpere toate certificatele. Totusi, pana in 2019, zece state membre pot alege sa aloce in mod gratuit un numar limitat de certificate unor centrale electrice, in loc sa le vanda.
Decizia adoptata astazi (marti, n.r.) de Comisie stabileste regulile pe care statele membre trebuie sa le respecte daca aleg sa acorde in mod gratuit certificate de emisii si este insotita de o comunicare care cuprinde indicatii suplimentare privind modul in care vor fi evaluate cererile primite in acest sens", se arata intr-un comunicat emis marti de CE.
Cele zece tari sunt Bulgaria, Republica Ceha, Estonia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Malta, Polonia si Romania.
Decizia stabileste regulile privind alocarea in mod gratuit de certificate de emisii centralelor electrice eligibile. Ea a fost aprobata in mod unanim de statele membre la reuniunea din noiembrie 2010 a Comitetului UE privind schimbarile climatice, in cadrul caruia sunt reprezentate toate statele membre, si a fost adoptata oficial marti de Comisie.
Comunicarea prezinta... mai mult
Marti, 29 Martie 2011, ora 18:03