Guvernatorul Bancii Frantei, Chrstian Noyer, a declarat ca tranzactiile pentru care BNP Paribas, cea mai mare banca franceza, a fost implicata intr-o ancheta in SUA privind nerespectarea embargoului asupra Iranului, nu incalca legislatia franceza sau europeana.
Afirmatiile reprezinta prima interventie publica a unui oficial francez in aceasta disputa si indica ingrijorarea Parisului privind consecintele investigatiilor derulate de guvernul american, potrivit Wall Street Journal.
Noyer, care ocupa si pozitia de sef al autoritatii bancare franceze, a declarat ca tranzactiile BNP Paribas cu entitati domiciliate in tari aflate sub embargo au fost analizate de agentie si s-a ajuns la concluzia ca banca nu se face vinovata de nereguli.
Tranzactiile vizate ar fi avut loc in perioada 2002-2009.
SUA acuza BNP Paribas ca si-a ajutat clientii sa ocoleasca sanctiunile adoptate de Washington impotriva Iranului si altor tari.
"Am verificat ca toate aceste tranzactii corespund reglementarilor si directivelor europene si franceze. Nu au existat nereguli", a afirmat Noyer intr-o conferinta de presa.
Oficiali de la Paris ar fi transmis, in particular, Washingtonului, ca incearca sa-si impuna punctul de vedere in afara granitelor SUA, au afirmat surse oficiale franceze, citate de Wall Street Journal.
Noyer a evitat sa comenteze pe fond acuzatiile aduse de guvernul SUA impotriva BNP Paribas, dar a avertizat ca bancile europene ar trebui sa actioneze cu atentie atunci... mai mult
Luni, 26 Mai 2014, ora 08:43
Ministrul kuweitian al petrolului, Hani Hussein, a afirmat ca scaderea productiei iraniene asociata cu tensiuni regionale genereaza cresterea pretului petrolului, intr-o declaratie publicata duminica.
"Productia iraniana a scazut si acest lucru a dus la cresterea preturilor", a declarat Hussein pentru cotidianul Al-Watan, adaugand ca un alt factor al acestei majorari ar fi "ingrijorarile generate de tensiunile regionale", informeaza AFP.
Hussein a apreciat ca, in pofida tensiunilor regionale, "livrarile de petrol se desfasoara bine si productia este suficienta pentru a satisface cererea de pe piata".
De la 1 iulie, a intrat in vigoare un embargo petrolier occidental impotriva Iranului, in cadrul sanctiunilor legate de controversatul sau program nuclear.
Uniunea Europeana a decretat un embargo total asupra achizitionarii dar si a transportului de petrol iranian, care nu mai este asigurat de asiguratorii europeni, care acopera 90% din traficul maritim petrolier mondial mai mult
Duminica, 05 August 2012, ora 14:25
Iranul, Uniunea Europeana si Statele Unite duc o lupta de principii, iar din aceasta confruntare, Romania ar putea iesi castigatoare, dar este impiedicata de situatia politico-economica de pe continent.
In timp ce programul nuclear dezvoltat in Iran continua sa fie finantat, UE si SUA impun embargou peste embargou in incercarea de a lovi in economia iraniana si, implicit, in programul sau nuclear atat de temut.
"Discutam despre despre un embargou care nu trebuia sa existe, avand in vedere ca aproximativ 35% din nevoile lumii trec pe acolo. Putem sa spunem ca, cel putin asupra Uniunii Europene, exista o influenta directa si in special a statelor care se aprovizioneaza din acea zona, ca Spania, Grecia si Italia", declara analistul economic Ionel Blanculescu pentru Business24.
Desi la inceputul anului majoritatea analistilor economici se temeau ca pretul petrolului va exploda, anuntand cresteri colosale, acum, dupa instituirea mult temutului embargo, se remarca fluctuatii foarte mici, in limitele normale.
"Acum, problema e ca lumea fiind intr-o situatie de criza, de fiecare data cand ne confruntam cu o astfel de stare, pretul materiilor prime scade. Iata, cotatia pe brent a titeiului e de 99,07 dolari, care era cam 125-125 in urma cu cateva luni. De asemenea, cotatia IMEX din SUA e de 85,38 fata de 98-100. Asta inseamna ca scade pretul la materii prime la acest produs foarte important, si din acest motiv, Romania ar putea sa fie influentata pozitiv", declara... mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 08:46
Iranul este pregatit sa faca fata embargoului petrolier european care intra in vigoare duminica, a declarat ministrul iranian al petrolului, Rostam Ghassemi, transmite AFP.
Aceste sanctiuni nu vor avea "niciun efect" asupra Iranului, deoarece guvernul de la Teheran "a luat deciziile necesare si este in intregime pregatit sa faca fata", a afirmat Rostam Ghassemi, citat duminica de presa.
"Petrolul iranian se vinde in continuare pe pietele internationale", iar Iranul a gasit "noi clienti pentru a inlocui Europa", a spus ministrul, fara alte precizari.
Uniunea Europeana a decretat cu incepere de la 1 iulie un embargo petrolier la adresa Iranului. La randul lor, Statele Unite ale Americii au obtinut de la mai multi mari clienti ai Iranului, mai ales asiatici, promisiunea de a-si reduce importurile de petrol iranian pentru a evita represaliile comerciale si financiare decise de Washington la adresa intreprinderilor care fac comert cu Iranul. mai mult
Duminica, 01 Iulie 2012, ora 10:32
Ministrul Iranian al Economiei, Shamseddin Hosseini, a declarat ca pretul petrolului va creste din cauza sanctiunilor menite sa convinga tarile din Golful Persic sa renunte la programul nuclear.
Pretul petrolului ar putea ajunge si la 160 de dolari barilul daca Uniunea Europeana nu renunta la embargoul impus pe 1 iulie, a declarat Hosseini intr-un interviu CNN.
In cadrul Sumitului G8 de la Maryland reprezentatii celor mai puternice tari din lume au discutat despre ambitiile nucleare ale Iranului, scrie Bloomberg.
"Noi trebuie sa acordam foarte mare atentie atunci cand vorbim despre veniturile obtinute din vanzarile de petrol. Care sunt marii castigatori sau pierdanti ai acestor sanctiuni?".
"Intr-adevar este dificil. Dar nu doar pentru Iran. Putem fi toti siguri ca va exista o crestere considerabila a preturilor pe piata internationala de petrol. Este aceasta cea mai buna aborare?" , a spus Hosseini.
Ministrul Iranian a spus ca tara lui a indurat timp de 33 de ani sanctiuni "dar acest lucru nu a facut decat sa arate ca economia Iranului este atat de puternica incat nu poate fi afectata nici macar de aceste masuri. In plus, nu este singura economie ca are de suferit".
Liderii prezenti la summitul G8 au spus ca sunt pregatiti sa apeleze la Agentia Internationala pentru Energie sa ia masurile necesare pentru a garanta aprovizionarea cu petrol a tarilor in cazul in care apar intreruperi.
In G8 sunt prezente tari ca SUA, Canada, Anglia, Germania,... mai mult
Duminica, 20 Mai 2012, ora 15:04
Guvernul de la Moscova s-a opus timp de mai multe luni introducerii unui embargou ocidental asupra livrarilor de petrol ale Iranului, dar noile sanctiuni decise de Uniunea Europeana sunt in avantajul Rusiei, comenteaza New York Times.
Industria petroliera ruseasca a profitat deja de cresterea cotatiilor internationale ale petrolului determinata de tensiunile cu Iranul, inainte ca autoritatile de la Teheran sa mareasca miza miercuri, cu amenintarea de a opri livrarile catre sase tari europene, ca reactie la decizia UE de a interzice importurile iraniene de titei din iulie.
Indiferent daca Iranul isi va pune imediat in aplicare avertismentul sau daca Europa isi va duce la indeplinire planul in vara, industria petrolului din Rusia va avea de castigat in mod direct, fiind pregatita sa faca livrari clientilor dispusi sa plateasca mai mult.
"Situatia este destul de buna pentru Rusia", a declarat Jesse Mercer, analist la compania PFC Energy din Houston.
Rusia este in prezent cel mai mare producator de petrol la nivel mondial, cu livrari de circa 10 milioane de barili de petrol pe zi, usor mai mari decat cele ale Arabiei Saudite.
Din aceasta cantitate, Rusia exporta sapte milioane de barili de petrol pe zi, cea mai mare parte in Europa si Asia, o mica parte, din Siberia, ajungand pana pe coasta de vest a Statelor Unite.
Tensiunile internationale cu Iranul, cadou pentru companiile rusesti
Pentru companii precum Rosneft, Lukoil si compania mixta ruso-britanica... mai mult
Vineri, 17 Februarie 2012, ora 19:43
Un proiect de lege privind suspendarea completa a exporturilor de petrol din Iran catre tarile membre ale Uniunii Europene ar putea fi aprobat duminica de Parlamentul de la Teheran, inainte ca embargoul european asupra petrolului iranian sa intre in vigoare.
"In cazul aprobarii acestui proiect, guvernul nostru va fi obligat sa sisteze vanzarile de petrol in Europa inainte ca UE sa-si impuna embargoul asupra petrolului din Iran", a subliniat Emad Hosseini, citat de Financiar Times.
"Multi parlamentari, printre care ma numar si eu, abia asteapta sa adopte acest proiect de lege, in conformitate cu care niciuna din tarile europene care au votat pentru instituirea de sanctiuni impotriva Iranului nu va mai putea cumpara nici macar o singura picatura de petrol din Iran", a spus un alt deputat iranian Nasser Soudani, intr-un interviu pentru ziarul Tehran Times.
Potrivit acestuia, sanctiunile impuse de Occident Iranului vor afecta puternic Europa insasi. In primul rand, spune el, tarile europene nu vor avea cu ce inlocui petrolul iranian, iar pe de alta parte preconizatul embargo asupra petrolului din Iran va duce la o crestere semnificativa a pretului la "aurul negru. Intr-un fel sau altul, europenii vor continua sa cumpere petrol iranian prin intermediari, ceea ce le va spori semnificativ cheltuielile.
"De ce sa nu sistam imediat toate exporturile de petrol in tarile din UE si sa ne orientam catre alti clienti, de altfel, numerosi, dispusi sa cumpere hidrocarburile... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 10:00
Pretul petrolului a crescut luni cu peste un dolar dupa ce ministrii de Externe din Uniunea Europeana au convenit sa interzica importurile de petrol iranian, iar autoritatile de la Teheran au amenintat din nou ca vor bloca stramtoarea Ormuz, calea de acces in Golful Persic, transmite Reuters.
Aprecierea cotatiilor este sustinuta si de deprecierea dolarului.
La ora 15:37 GMT, petrolul Brent, destinat pietei londoneze, era tranzactionat in crestere cu 1,37 dolari, la 111,23 dolari pe baril
Pretul petrolului destinat pietei americane, cu livrare in martie, a urcat cu 1,2 dolari, la 99,53 dolari pe baril, dupa un maxim al sedintei de 99,8 dolari pe baril.
UE a decis luni interzicerea imediata a tuturor noilor contracte cu Iranul in sectorul petrolier.
Citeste mai mult despre UE: Embargou fara precedent impotriva Iranului. mai mult
Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 19:42
Statele Uniunii Europene au decis luni sa impuna un embargou petrolier gradual, fara precedent, impotriva Iranului si sa sanctioneze banca centrala din aceasta tara pentru finantarea controversatului program nuclear iranian.
UE a decis interzicerea imediata a tuturor noilor contracte cu Iranul in sectorul petrolier. Anularea contractelor existente va avea loc treptat, pana la 1 iulie, pentru a permite tarilor dependente de petrolul iranian sa se reorienteze.
Iranul vinde in statele UE circa 20% din petrolul produs, mai ales in Italia, Spania si Grecia.
In cazul Spaniei, renuntarea la o cantitate de petrol echivalenta cu 12% din consum reprezinta "un sacrificiu foarte important", a declarat ministrul de Externe, Jose Manuel Garcia Margallo, cu ocazia unei reuniuni cu omologii sai din Uniune, la care s-a decis embargoul.
Margallo a dat insa asigurari ca vor fi gasite alternative.
Alte tari producatoare de petrol, in special din Golful Persic, au promis sa compenseze livrarile Iranului
Decizia a fost dificila si in cazul Greciei, care importa din Iran 30% din necesarul de petrol.
Grecia, afectata grav de criza datoriilor suverane, beneficia de conditii avantajoase din partea Iranului, iar autoritatile se tem ca noii furnizori ii vor cere garantii financiare dificil de acordat.
Autoritatile de la Atena au renuntat la obiectii in schimbul promisiunii ca partenerii europeni sa discute problema tarilor dependente de petrolul iranian cel tarziu pana in... mai mult
Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 19:09