Uniunea Europeana nu mai vrea petrol din Iran

Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 20:12
1717 citiri
Uniunea Europeana nu mai vrea petrol din Iran

Guvernele din Uniunea Europeana au ajuns la un acord preliminar pentru interzicerea importurilor de petrol din Iran, dar nu au hotarat cand va fi pus in practica embargoul, iar informatia furnizata de diplomati ai UE a dus la cresterea cotatiilor petrolului si aurului.

Acordul a avut loc in urma discutiilor de la sfarsitul lui decembrie dintre delegatii tarilor UE, iar obiectiile, venite in special din partea Greciei, au fost retrase, au spus diplomatii.

"Au fost facute numeroase progrese. Principiul de a introduce un embargou asupra importurilor de petrol din Iran a fost convenit", a spus una dintre surse.

Embargoul european va face parte dintr-o actiune occidentala concertata menita sa preseze Teheranul sa abandoneze programul sau nuclear.

Multe guverne sunt ingrijorate ca Iranul produce armament nuclear, fapt respins de autoritatile iraniene.

Statele Unite au impus de la 1 ianuarie noi sanctiuni, prin care exclud din sistemul financiar american bancile care colaboreaza cu banca centrala din Iran, blocand astfel principala sursa de plati pentru petrolul iranian.

Iranul furnizeaza statelor din UE circa 450.000 de barili de petrol pe zi

Diplomatii europeni au adaugat ca se discuta si interzicerea exporturilor de echipamente petroliere catre Iran si noi masuri impotriva livrarilor de petrol.

Ei au precizat ca se discuta inca daca embargoul asupra importurilor de petrol iranian sa fie aplicat imediat dupa aprobare sau dupa cateva luni.

Unele tari eurpene sunt ingrijorate in legatura cu impactul economic al acestui embargou, intr-o perioada in care Europa se lupta cu problema datoriilor suverane.

Iranul furnizeaza statelor din UE circa 450.000 de barili de petrol pe zi, Uniunea fiind a doua mare piata pentru petrolul iranian dupa China.

Comisarul pentru Energie Guenther Oettinger a declarat ca daca importurile de petrol iranian vor fi interzise, Uniunea se va putea aproviziona din alta parte, in special din Arabia Saudita.

Tensiunile dintre Occident si Iran, al doilea mare producator de titei din OPEC, au urcat deja cotatia petrolului

Pretul petrolului Brent, de referinta la bursa din Londra, era tranzactionat la ora 16:14 GMT in crestere cu 92 de centi, dupa un maxim al sedintei de 113,97 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel atins dupa 14 noiembrie.

Cotatia petrolului destinat pietei americane este in scadere cu 10 centi, la 102,86 dolari pe baril, sub un varf al sedintei de 103,74 dolari pe baril.

Pretul aurului se indreapta spre cea mai mare crestere pe parcursul a doua zile din ultimele doua luni si jumatate.

La ora 15:27 GMT, aurul spot era tranzactionat la Londra in urcare cu 0,4%, la 1.607,89 dolari uncia, dupa ce a avansat initial cu 0,7%, la un maxim al zilei de 1.614,10 dolari uncia.

#petrol export Iran, #Iran importuri petrol, #restrictii UE petrol , #Industria petroliera