Embargoul petrolier al UE impotriva Iranului, cadou pentru companiile rusesti

Vineri, 17 Februarie 2012, ora 19:43
2034 citiri
Embargoul petrolier al UE impotriva Iranului, cadou pentru companiile rusesti

Guvernul de la Moscova s-a opus timp de mai multe luni introducerii unui embargou ocidental asupra livrarilor de petrol ale Iranului, dar noile sanctiuni decise de Uniunea Europeana sunt in avantajul Rusiei, comenteaza New York Times.

Industria petroliera ruseasca a profitat deja de cresterea cotatiilor internationale ale petrolului determinata de tensiunile cu Iranul, inainte ca autoritatile de la Teheran sa mareasca miza miercuri, cu amenintarea de a opri livrarile catre sase tari europene, ca reactie la decizia UE de a interzice importurile iraniene de titei din iulie.

Indiferent daca Iranul isi va pune imediat in aplicare avertismentul sau daca Europa isi va duce la indeplinire planul in vara, industria petrolului din Rusia va avea de castigat in mod direct, fiind pregatita sa faca livrari clientilor dispusi sa plateasca mai mult.

"Situatia este destul de buna pentru Rusia", a declarat Jesse Mercer, analist la compania PFC Energy din Houston.

Rusia este in prezent cel mai mare producator de petrol la nivel mondial, cu livrari de circa 10 milioane de barili de petrol pe zi, usor mai mari decat cele ale Arabiei Saudite.

Din aceasta cantitate, Rusia exporta sapte milioane de barili de petrol pe zi, cea mai mare parte in Europa si Asia, o mica parte, din Siberia, ajungand pana pe coasta de vest a Statelor Unite.

Tensiunile internationale cu Iranul, cadou pentru companiile rusesti

Pentru companii precum Rosneft, Lukoil si compania mixta ruso-britanica TNK-BP, tensiunile internationale cu Iranul au fost un cadou neasteptat.

Analistii estimeaza ca disputele Occidentului cu Iranul privind programul nuclear al autoritatilor de la Teheran au majorat pretul petrolului cu 5-15 dolari, ceea ce inseamna 35-105 milioane de dolari pe zi in plus pentru industria de profil din Rusia.

De asemenea, taxele incasate de guvernul rus pentru aceste vanzari au fost in avantajul premierului Vladimir Putin, care candideaza pentru revenirea la presedintia Rusiei.

"Este bine pentru Putin. In Statele Unite, cand pretul petrolului creste, pupularitatea presedintelui scade. In Rusia este invers", a spus Mercer.

Cresterea pretului petrolului este o binefacere pentru orice producator de petrol, indiferent ca este din Dakota de Nord, Marea Nordului sau nordul Siberiei.

Rusia are insa un avantaj suplimentar, un sistem de conducte prin care poate aproviziona clientii traditionali ai Iranului din Europa si Asia.

In functie de evolutiile geopolitice, Rusia are capacitatea sa livreze petrol in vest sau in est. O parte din petrolul destinat Europei este livrat doar prin conducte, iar restul este pompat pana la Marea Neagra sau cea Baltica, iar de acolo transportat prin alte mijloace.

Cererea din partea rafinariilor europene, deja in crestere

In plus, tipul de petrol rusesc, Ural Blend, este similar cu cel iranian, iar cererea din partea rafinariilor europene este deja in crestere.

Din acest motiv, pretul petrolului Ural Blend a crescut chiar mai repede decat piata. In decembrie, petrolul Ural Blend era cu 2 dolari mai ieftin decat petrolul Brent din Marea Nordului, dar ulterior diferenta a disparut, ambele categorii fiind tranzactionate la circa 120 dolari pe baril.

Cele sase tari europene amenintate miercuri de Iran cu oprirea livrarilor de petrol sunt Italia, Spania, Franta, Olanda, Grecia si Portugalia. Aceste state intentionau oricum sa nu mai cumpere petrol iranian din iulie, in cadrul embargoului UE.

Statele europene cumpara circa 500.000-660.000 de barili de petrol pe zi din Iran, potrivit PFC Energy.

Daca sanctiunile UE impotriva Iranului vor intra in vigoare, pretul petrolului ar putea urca cu 7-13 dolari pe baril fata de nivelul actual, potrivit companiei de consultanta Wood Mackenzie, din Edinburgh.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#embargo petrol Iran, #companii petroliere Rusia , #Pret combustibil