Cateva zeci de soferi din judetul Galati au protestat cu masinile, duminica, pe DN 24D, pentru a atrage atentia autoritatilor asupra starii drumului, cu gropi si denivelari, ei solicitand asfaltarea soselei nationale, montarea de indicatoare rutiere si infiintarea unor benzinarii.
Soferii protestatari s-au mobilizat pe Facebook si s-au strans pe DN 24 D, in zona Padurii Garboavele, de unde au pornit cu masinile, cu viteza redusa, pana in comuna Valeni.
Cei prezenti la actiunea de protest s-au plans de starea drumului, spunand ca din cauza gropilor si denivelarilor isi strica masinile. Totodata, ei au pus pe geamurile masinilor afise cu mesaje precum "Va rugam asfaltati drumul" si "Ne-am saturat de gropi si de nepasare".
"Am initiat protestul pe Facebook, exasperati de starea deplorabila a drumului, pentru ca de 25 de ani se fac numai peticiri, dar niciodata nu se asfalteaza. Suntem nemultumiti ca nu exista servicii pe acest drum, respectiv nu este nicio benzinarie, iar acolo unde s-au mai facut carpeli calitatea asfaltului este foarte proasta. De pilda, acum doua saptamani s-au acoperit niste gropi, dar asfaltul a sarit", a afirmat unul din protestatari, Florin Vlad, din comuna galateana Cuca.
El a spus ca vor fi initiate noi proteste pana cand CNAIR va asfalta drumul.
Protestul nu a fost autorizat, iar un echipaj de Politie i-a insotit pe soferi pe tot trasel, atragandu-le atentia sa nu blocheze drumul.
DN 24 D face legatura intre Galati, localitatile... mai mult
Duminica, 10 Septembrie 2017, ora 14:39
Drumul judetean care trece prin localitatea valceana Alunu, afectata de la inceputul lunii mai de o alunecare de teren, a fost inchis pe o lungime de aproape trei kilometri, traficul fiind deviat pe "un drum de tarla".
Prefectura Valcea arata, intr-un comunicat de presa, ca din cauza "pericolului iminent de traversare a drumului judetean 605 C de halda de steril si pentru siguranta cetatenilor din localitatea Alunu s-a dispus, incepand de duminica, devierea circulatiei pe o ruta ocolitoare, respectiv un drum de tarla paralel atat cu raul Oltet, cat si cu drumul judetean, pe o lungime de 2,7 kilometri".
In zona au fost amplasate indicatoare rutiere.
Alunecarea de teren din localitatea valceana Alunu, la o halda de steril apartinand unei exploatari miniere din cadrul CET Govora, a fost activata, in urma ploilor abundente de la inceputul lunii mai. Pana acum, sase case aflate in apropierea zonei in care se produce alunecarea de teren au fost demolate, iar 20 de persoane au fost nevoite sa se mute.
Echipajele de interventie au montat in zona doi pinteni care sa stabilizeze terenul, insa alunecarea continua. ...citeste mai departe despre "Valcea: La Alunu, muntele a ajuns in sosea. Drumul judetean care rece prin localitate a fost inchis" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 11 Iunie 2017, ora 19:12
Singurul drum national de pamant din Romania, DN 24 C Radauti Prut - Manoleasa, din judetul Botosani, nu este modernizat ci este balastat, operatiune care se incadreaza la lucrarile de intretinere.
Ministrul Transporturilor, Iulian Matache, a declarat sambata la Suceava ca pe DN24 se fac doar lucrari de intretinere, nu si modernizare, scrie Mediafax.
"Lucrarile vor continua. Acolo este etapa din a aduce drumul din drum de pamant in drum balastat. Asta e o etapa care este incadrata in sectiunea de intretinere", a spus Matache.
Intrebat daca Inspectoratul de Stat in Constructii a avizat modernizarea, ministrul a spus ca ISC nu este de acord cu modernizarea pentru ca nu exista autorizatie.
"Ne-am oprit la balast stabilizat si ...citeste mai departe despre "Romania are un drum national de pamant. De ce este acum balastat si nu asfaltat" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 10 Octombrie 2015, ora 18:37
Aproximativ 500 de protestatari de la SC Oltchim SA au blocat total Drumul National (DN) 64 Ramnicu Valcea - Horezu - Targu Jiu, nemultumiti de nesolutionarea revendicarilor sindicale.
Liderul Sindicatului Liber de la Oltchim Mihai Diculoiu a declarat marti dimineata, pentru Agerpres, ca "angajatii de la Oltchim sunt complet dezamagiti de raspunsurile primite din partea Ministerului Economiei si considera ca este timpul ca Guvernul Ponta sa ofere niste raspunsuri certe cu privire la soarta angajatilor pentru ca nu fac bine amenintarile si anunturile de concedieri colective", a precizat Diculoiu.
Dupa ce au protestat timp de aproximativ jumatate de ora in fata sediului companiei, muncitorii s-au indreptat spre DN 64 si au blocat complet circulatia pe ambele sensuri.
Salariatii de la Oltchim sunt in a doua saptamana de proteste fiind nemultumiti de neplata salariilor pe ultimele trei luni si de lipsa de perspectiva la repornirea combinatului. mai mult
Marti, 02 Aprilie 2013, ora 10:50
Aproximativ 400 de angajati de la Oltchim au ales ca forma de protest luni dimineata blocarea Drumului National (DN) 67 care leaga Ramnicu Valcea de Horezu.
Dupa ce liderul de sindicat Mihai Diculoiu i-a anuntat pe salariati ca toate confederatiile nationale sindicale si-au manifestat sprijinul si solidaritatea cu protestatarii de la Oltchim salariatii au decis sa paraseasca incinta combinatului si sa blocheze Drumul National Rm.Valcea-Horezu-Tg.Jiu.
"Salariatii au devenit extrem de tensionati pentru ca nu au primit niciun raspuns la revendicarile noastre, disperarea oamenilor care nu si-au mai primit salariile de trei luni de zile si care urmeaza sa-si piarda si locurile de munca, e dificil de a mai fi controlata.
Toate confederatiile nationale sindicale si-au manifestat solidaritatea fata de cererile noastre, domnul Hossu va fi maine seara prezent la Rm.Valcea, iar joi vom picheta Guvernul Romaniei", a declarat, luni, pentru Agerpres, liderul Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu.
Este a doua saptamana de proteste la SC Oltchim SA dupa ce in urma cu o saptamana salariatii nemultumiti de faptul ca nu si-au luat salariile pe ultimele trei luni si de lipsa perspectivelor cu privire la functionarea combinatului au iesit in strada.
Angajatii combinatului valcean au marsaluit zece kilometri pe jos de la sediul intreprinderii pana la institutia Prefecturii din Ramnicu Valcea pentru a cere institutiilor statului sa se implice in salvarea combinatului. mai mult
Luni, 01 Aprilie 2013, ora 10:39
Peste 1.000 de salariati ai Combinatului Chimic Oltchim s-au strans, joi dimineata, intr-un miting de amploare in curtea institutiei, protestand fata de restantele salariale din luna decembrie si lipsa perspectivelor cu privire la viitorul celui mai mare agent economic din judetul Valcea.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a confirmat ca vineri vor fi achitate restantele salariale la Oltchim, a declarat joi primarul municipiului Ramnicu Valcea, Emilian Francu, potrivit Agerpres.
"Am confirmarea domnului Vosganian, este o veste buna sper pentru toti salariatii, s-au gasit resurse financiare pentru a se achita restantele salariale la Oltchim", a precizat Francu.
Drumul National 64 a fost blocat din nou
Aproximativ 300 de angajati de la Oltchim au blocat din nou, joi, DN64 Ramnicu Valcea Slatina, ei manifestand pentru repornirea combinatului.
Salariatii au recurs din nou la metoda traversarii continue pe trecerea de pietoni, blocand astfel traficul auto pe drumul national care leaga Ramnicu Valcea de Slatina.
Politia a fost nevoita sa devieze circulatia pe rute ocolitoare.
Salariatii combinatului au declarat ca nu se multumesc doar cu "praful in ochi", adica cu recuperarea restantelor salariale, si vor sa stie care este viitorul economic si strategia pentru Oltchim.
Angajatii combinatului Petrochimie de la Pitesti s-au alaturat protestelor de la Valcea
Participantii la protestul din curtea Oltchim sunt atat angajati ai combinatului de la Valcea,... mai mult
Joi, 28 Martie 2013, ora 11:20
Ministrul Transporturilor a declarat ca in acest an ar trebui finalizati 129 km de autostrazi si 515 km de drumuri nationale, conform NewsIn."Din estimarile pe care le avem, pe anul acesta, ar trebui sa se finalizeze 129,2 km de autostrada, iar in ceea ce priveste contarctele de reabilitare de drumuri nationale care sunt finantate din fonduri alocate de la Banca Europeana de Investitii si chiar buget de stat, ar trebui sa se finalizeze 515,56 km de drumuri nationale.
Contractele care intra in partea de autostrazi sunt ocolitoarea Arad-ului si autostrada Arad-Timisoara, tronsonul de la Medgidia la Constanta, de 18,7 km, plus cei ai ocolitoarei Constantei, de12,8 km, si alaturi de acestea, discutam despre Bucuresti-Moara Vlasiei si Moara Vlasiei-Ploiesti", a declarat Anca Boagiu.
In ceea ce priveste drumurile nationale, cele care vor fi date in exploatare in acest an sunt cele finantate de BEI: Petrosani-Baru, Baru-Hateg si Hateg-Simeria, limita judetului Bihor-Satu-Mare, Chichis-Toplita, Reghin-Toplita si Arad-Oradea. In plus, cu finantare de la bugetul de stat, va fi finalizat DN 2D Focsani-Ojdula, iar din finantare ISPA, reabilitarea DN6 Drobeta-Turnu Severin.
"Exista si o serie de variante ocolitoare care urmeaza sa fie finalizate, in lungime totala de 39,4 km", a mai spus ministrul Transporturilor si Infrastructurii.
Ministrul Anca Boagu s-a declarat totodata multumita de realizarile CNADNR.
"CNADNR a facut progrese substantiale in ultimile luni.
Pana in acest moment a... mai mult
Vineri, 05 August 2011, ora 18:13
CNADNR estimeaza cresterea veniturilor din roviniete cu 51% in 2011 fata de anul trecut, la un miliard lei, conform NewsIn.Compania de Drumuri a incasat din roviniete, in perioada ianuarie - aprilie, 292,10 milioane lei fara TVA, in crestere cu 10,17% fata de perioada similara a anului trecut, cand veniturile au fost de 265,13 milioane lei fara TVA.
"Sumele incasate in urma aplicarii tarifelor de utilizare se constituie venit la dispozitia Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania si vor fi utilizate in exclusivitate pentru finantarea lucrarilor de constructie, modernizare, intretinere si reparatii a drumurilor nationale, precum si pentru garantarea si rambursarea creditelor externe si interne contractate in acest scop, inclusiv pentru plati in numele autoritatii publice contractante, ca urmare a obligatiilor asumate in cadrul contractelor de parteneriat public privat in sectorul drumurilor nationale si autostrazi", au precizat reprezentantii CNADNR.
Totodata, CNADNR estimeaza pana la finele anului realizarea unor venituri din roviniete de aproximativ un miliard de lei, in crestere cu 51% fata de 2010, cand incasarile au fost de 724,32 milioane lei (fara TVA).
In prezent sunt amplasate pe reteaua de drumuri nationale din Romania 11 puncte fixe de control, toate acestea fiind presemnalizate prin panouri de informare si 14 puncte mobile de control, respectiv echipaje de control ale CNADNR care au montate camere video pentru inregistrare.
Ministrul... mai mult
Sambata, 04 Iunie 2011, ora 16:59
Compania americana Bechtel are de primit restante de peste 111 milioane euro, din care peste 21 milioane euro reprezinta TVA, din partea Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).
"Pentru proiectul Autostrada Brasov - Cluj - Bors, in anul 2010, bugetul aprobat initial a fost de 977 milioane lei, iar datoriile inregistrate in luna ianuarie 2010 se ridicau la 903 milioane lei, din care 867 milioane lei numai la constructor. Totodata, in anul 2010 lucrarile s-au concentrat pe sectiunea Campia Turzii - Gilau, pentru punerea in functiune a tronsonului Campia Turzii - Turda, valoarea acestora fiind de circa 99 milioane euro. Pentru plata datoriilor au fost aprobate in luna decembrie 2010 doua Hotarari de Guvern prin care au fost alocati din fondul de rezerva la dispozitia guvernului 16 milioane euro", spun reprezentantii CNADNR.
Compania de Drumuri precizeaza ca pentru Sectiunea 2B Campia Turzii - Gilau, pusa in functiune, costul pe kilometru se ridica la circa 16 milioane euro / km, fata de circa 5,4 milioane euro/km la contractare.
"Pana in prezent, desi a fost atacata doar 26% din lucrare, din care in operare 12,5%, cheltuielile se ridica la 5,2 miliarde lei (Bugetul alocat Autostrazii Transilvania in perioada 2004 - 2011). Sunt demarate negocieri cu antreprenorul pentru stabilirea unui program de lucrari in perioada 2011 - 2012 si reducerea costurilor de constructie", mai spun specialistii CNADNR.
Studiul de Fezabilitate si... mai mult
Luni, 30 Mai 2011, ora 14:18