Guvernul a amanat depunerea declaratiei 600 pana pe 15 aprilie prin emiterea ordonantei din 31 ianuarie, dar nu a modificat OUG-ul care stabileste data de 25 martie privind prima plata trimestriala a contributiilor de asigurari sociale.
Fiscul nu poate emite deciziile de impunere fara declaratia contribuabilului, caz in care contribuabilul nu are nicio obligatie de plata, a explicat un director din cadrul firmei de consultanta si audit Deloitte Romania, Radu Derscariu.
Prin emiterea OUG din 31 ianuarie, publicata in Monitorul Oficial, Guvernul a amanat depunerea declaratiei 600 pana pe 15 aprilie, motivul principal fiind, asa cum reiese din anunturile oficiale, simplificarea procedurii de declarare.
Insa acest OUG nu aduce modificari OUG 79/2017, care stabileste data de 25 martie pentru prima plata trimestriala, iar Fiscul nu poate emite deciziile de impunere fara declaratia contribuabilului, a atras atentia Derscariu.
"Astfel primul termen ar fi 25 martie, dar aceeasi OUG stabileste ca debitul se instituie odata cu emiterea deciziei de impunere de catre ANAF, in baza declaratiei contribuabilului. Or, atata timp cat termenul pentru depunerea declaratiei a fost prorogat pana pe 15 aprilie, este evident ca ANAF nu va primi declaratiile pana pe 25 martie si, implicit, nu va avea pe baza a ce sa emita deciziile de impunere", a declarat Derscariu.
Astfel, termenul de plata devine scadent doar dupa instituirea debitului de catre ANAF, in caz contrar, respectiv... mai mult
Joi, 01 Februarie 2018, ora 20:43
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat, joi, ca formularul 600 nu mai trebuie depus, chiar daca termenul a fost amanat pentru data de 15 aprilie 2018, aceasta perioada fiind necesara pentru gasirea unei solutii de simplificare a acestuia.
"In sedinta de Guvern a fost o prima ordonanta de urgenta, numarul unu, prin care primul ministru a decis amanarea termenului de depunere a acestui formular pana pe 15 aprilie. Pana la acest termen contribuabilii nu trebuie sa mai depuna acest formular. Chiar daca unii vor spune ca nu este in mod clar mentionat intr-un act normativ, atata timp cat a fost prelungit acest termen nu mai trebuie sa depuna contribuabilii un astfel de formular", a declarat ministrul Finantelor la sediul Partidului Social Democrat Tulcea.
Teodorivici a mai precizat ca " va fi o forma mult simplificata a acestui formular, atunci oamenii nu au de ce sa mearga la fisc sa depuna mai departe aceste formulare".
"S-a prelungit pentru a avea timp sa gasim o solutie. Gandim orice fel de solutie care duce la simplificare. Ca-l comasam cu 200, ca renuntam la anumite elemente din acel formular. Oricum, va fi o varianta buna si, cum a zis doamna primi-ministru, permanenta. Sunt doua, trei scenarii, lucram pe ele", a adaugat Teodorovici.
Insa, in ordonanta de urgenta adoptata miercuri de Guvernul Dancila privind Declaratia 600 a fost amanat doar termenul de depunere a formularului, insa nu si cel in care trebuie facute platile.
Astfel, desi cei... mai mult
Joi, 01 Februarie 2018, ora 17:37
Zeci de aradeni care nu au stiut ca Formularul 600 nu mai trebuie depus s-au prezentat, marti, la ghiseele Administratiei Judetene a Finantelor Publice (AJFP) Arad, multi dintre acestia refuzand sa plece fara inregistrarea documentului, temandu-se ca Ministerul Finantelor ar putea reveni asupra deciziei.
In ultimele zile, in pofida declaratiilor oficiale privind posibilitatea renuntarii la Formularul 600, sute de aradeni au mers la ghiseele AJFP cu documentul completat, in timp ce zeci de persoane s-au prezentat marti, dupa anuntul ministrului de Finante potrivit caruia formularul nu mai trebuie depus.
Functionarele de la ghisee le-au explicat oamenilor ca documentul nu mai e necesar, insa multi au refuzat sa plece pana cand nu le-au fost inregistrate formularele, invocand faptul ca ministrul nu a fost explicit privind solutiile ce vor fi adoptate.
Majoritatea celor care s-au prezentat la ghisee detin PFA-uri, sunt avocati sau persoane care au obtinut venituri din drepturile de autor.
"Am refuzat sa plec fara sa-mi inregistreze documentul pentru ca ma pot trezi ca vor cere sa-l depunem pana la 31 martie, cum s-a mai spus. Nu am de gand sa mai fac un drum, si asa am avut multa bataie de cap cu acest formular. La ghiseu nu au stiut sa ne spuna nimic concret, doar ca deocamdata nu mai trebuie depus nimic", a declarat proprietarul unui PFA.
"Ne-a spus doamna de la ghiseu ca nu mai e necesar, dar eu am mai fost saptamana trecuta si m-au trimis la plimbare ca nu... mai mult
Marti, 30 Ianuarie 2018, ora 15:40
Eugen Teodorovici, propus ministru al Finantelor Publice, a anuntat ca Formularul 600 - in baza caruia li se retin contributii sociale celor care obtin venituri din surse independente - ar putea fi unificat cu Declaratia 200. Doar ca premierul desemnat Viorica Dancila spune ca renuntam total la el.
"In prima sedinta de guvern vom avea acea ordonanta de urgenta care va prelungi termenul de depunere (a Declaratiei 600 - n.red.), timp in care n-ar mai trebui sa fie depuse aceste formulare, iar analiza la Ministerul Finantelor Publice se va produce repede. O varianta este aceea de a unifica cele doua declaratii, 200 si 600", a spus Teodorovici luni.
Potrivit ANAF, Declaratia 200 se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, in mod individual sau intr-o forma de asociere, venituri in bani in Romania, provenind din: activitati independente, cedarea folosintei bunurilor cu exceptia veniturilor din arenda, activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real, piscicultura, silvicultura, transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar, jocuri de noroc, alte surse.
Lucrurile au devenit neclare, insa, in momentul in care premierul desemnat, Viorica Dancila, a anuntat in Parlament, ca se va renunta complet la controversatul formular 600.
"Cat timp voi fi prim ministru nu voi introduce nicio taxa noua in Romania. Scopul meu... mai mult
Luni, 29 Ianuarie 2018, ora 17:05
Partidul National Liberal (PNL) solicita renuntarea in totalitate la Declaratia 600, a anuntat luni purtatorul de cuvant al liberalilor, Ionel Danca.
"Astazi in Biroul Executiv al PNL a fost adoptata o decizie in ceea ce priveste formularul 600, respectiv PNL cere renuntarea in totalitate la aceasta monstruozitate birocratica pentru ca informatiile pe care oficialii Fiscului le cer oamenilor, celor peste 600.000 de contribuabili onesti din aceasta tara, exista deja la institutiile statului, la ANAF si in acest sens nu exista o justificare pentru ce anume pun oamenii pe drumuri la cozi si ii supun la o birocratie fara de sfarsit pentru niste informatii care sunt deja in posesia Fiscului.
Acest formular 600 arata de fapt o gandire bolsevica, proletara a sefului ANAF si a ministrului Finantelor, o ura a acestora fata de tot ceea ce inseamna in aceasta tara activitati libere, intreprinzatori, oameni independenti care nu sunt dependenti doar de un salariu pentru ca prin acest formular 600 practic Fiscul cere oamenilor mai multi bani din activitatile pe care ei le deruleaza daca au pe langa un salariu si alte contracte de drepturi de autor sau activitati independente, ca sa nu mai vorbim de faptul ca prin acest formular se impune pentru prima data contributie de sanatate pe dividende, o aberatie atat din punct de vedere economic, cat si fiscal", a spus Danca la Parlament.
El a precizat ca PNL cere si amendarea Ordonantei 79, afirmand ca actul normativ este "izvorul"... mai mult
Luni, 22 Ianuarie 2018, ora 16:54
Formularul 600, pe care persoanele fizice care au realizat in 2017 alte venituri decat cele de natura salariala, chiar daca au si calitatea de salariat, iar aceste venituri extra-salariale sunt mai mari de 12 salarii minime, reprezinta un exemplu de birocratie fiscala absurda, cu rolul de a-i pedepsi pe cetatenii activi, care nu voteaza cu PSD, acuza liberalii.
"Guvernul PSD-ALDE face o noua dovada a prigoanei impotriva segmentelor sociale active, a romanilor care aduc surplus in societate prin munca lor sustinuta, prin efort suplimentar, prin risc asumat. Este motivul pentru care, in viziunea PSD-ALDE, statul trebuie sa-i penalizeze. Ca si cum numarul declaratiilor la care este obligat un contribuabil nu era indeajuns de mare, iar haosul produs de transferul contributiilor de la angajat la angajator nu era suficient, Guvernul a mai introdus o noua obligatie declarativa, complet inutila: Formularul 600", se arata intr-un comunicat al PNL.
Toate persoanele fizice care au realizat in 2017 alte venituri decat cele de natura salariala, chiar daca au si calitatea de salariat, iar aceste venituri extra-salariale sunt mai mari de 12 salarii minime - adica 22.800 lei (12 luni x 1.900 lei salariul minim), au obligatia sa depuna la autoritatea fiscala Formularul 600.
Concomitent, platesc suplimentar contributii de sanatate plafonate la zece salarii minime. Aceasta in conditiile in care respectivele persoane platisera deja contributii in calitate de salariati - adica, o... mai mult
Duminica, 14 Ianuarie 2018, ora 19:18
Un numar estimativ de 210.000 de contribuabili persoane fizice au obligatia de a depune, pana la data de 31 ianuarie 2018, formularul 600 in vederea determinarii contributiei de asigurari sociale (CAS) si a contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS), potrivit unei evaluari realizata la nivelul ANAF.
Fiscul subliniaza totodata ca are capacitatea necesara pentru a procesa toate declaratiile fiscale obligatorii, inclusiv Formularul 600.
"La nivelul ANAF au fost dispuse toate masurile organizatorice necesare in vederea asigurarii realizarii procesului de depunere si prelucrare facila si rapida a formularului 600", anunta ANAF, intr-un comunicat.
Prin comparatie, in anul 2017, numai in cazul Formularului 200 "Declaratie privind veniturile realizate in Romania", ANAF a procesat documentele aferente depuse de 515.845 de contribuabili.
Formularul 600, reprezentand "Declaratia privind venitul asupra caruia se datoreaza contributia de asigurari sociale si cu privire la incadrarea veniturilor realizate in plafonul minim pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate", este prevazut prin OPANAF nr. 4140/2017 elaborat in baza OUG 79/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.
De la 1 ianuarie 2018, in cazul contribuabililor persoane fizice care in anul fiscal precedent au obtinut venituri din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din... mai mult
Miercuri, 10 Ianuarie 2018, ora 23:08
Contribuabili care, in anul 2013, au realizat venituri din: activitati independente, cedarea folosintei bunurilor; activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real; piscicultura si silvicultura; transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise; operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni similare, altele decat cele cu instrumente financiare tranzactionate pe piete autorizate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, au obligatia ca, pana luni, 26 mai, sa depuna la Fisc "Declaratia privind veniturile realizate din Romania", cod 200.
Formularele 200 pot fi obtinute direct, gratuit, de la sediile unitatilor fiscale, sau se pot descarca de pe websiteurile ANAF, de la adresa www.anaf.ro, sectiunea Declaratii electronice/ Descarcare declaratii - in cazul depunerii declaratiilor online si AJFP Valcea, www.finantevalcea.ro, categoria Utile/ Formulare fiscale/ Formularele fiscale ordonate dupa numar - in cazul depunerii declaratiilor in format hartie.
Citeste mai multe despre ANAF va stabili din oficiu CAS pentru persoanele fizice care nu depun formularul 600 pe Portalcontabilitate mai mult
Luni, 19 Mai 2014, ora 11:25