Evenimentele din ultimele saptamani din tara noastra, privind modificarea Legilor Justitiei, genereaza comentarii din partea presei externe, The Washington Post publicand un editorial in care noteaza ca democratia din Romania este amenintata de regres.
Sursa citata aminteste de revolutiile democratice care au maturat Europa Centrala dupa prabusirea imperiului sovietic, insa subliniaza ca acest proces este in pericol de fi anulat.
Sunt date exemplele Ungariei si Poloniei, The Washington Post notand ca Uniunea Europeana pare incapabila sa impiedice demersurile guvernelor de la Budapesta si Varsovia. Doar in ultimul caz a fost luata o masura fara precedent: declansarea Articolului 7 din Tratatul UE.
Tocmai din lipsa de actiune a UE, o a treia tara post-comunista, Romania, se indreapta cu pasi rapizi catre anularea reformelor anticoruptie adoptate sub presiunea Bruxellesului, mai scrie publicatia americana.
Este amintit votul din Parlament, insotit de dezbateri tensionate, in urma caruia au fost votate legi care ar urma sa reduca din puterile DNA si sa afecteze independenta judecatorilor si procurorilor, scrie Washington Post. Atacul la adresa DNA este unul semnificativ, deoarece institutia a urmarit penal sute de oficiali in ultimul deceniu, inclusiv peste 70 de parlamentari.
Citeste si:
Seful Consiliului Europei i-a scris lui Iohannis, ingrijorat de Legile Justitiei: Cereti expertiza Comisiei de la VenetiaSapte ambasadori UE, avertisment comun: Legile... mai mult
Sambata, 30 Decembrie 2017, ora 16:12
Un nou stil de exercitare a puterii se raspandeste in Balcani: autoritar, cu argumente nationaliste, cu o politica economica neoliberala. UE ar putea sa corecteze acest curs, cu conditia sa ramana implicata.
Numeroase simptome ale crizei prin care trece acum democratia in multe tari europene s-au format deja de mai multi ani in sud-estul continentului, unde s-au consolidat si au devenit marcante pentru scena politica. Intre timp, criza democratiei in Europa de Sud-Est ar fi devenit vizibila pentru toata lumea, iar "ideea unui consens liberal-democratic nu mai exista", apreciaza Florian Bieber, profesor la Centrul de Studii Sud-Est-Europene la Universitatea Graz.
Aceasta criza nu ar fi insa consecinta unei depresii acute, crede Michael Hein, profesor la Universitatea Humboldt din Berlin, ci s-ar fi transformat intr-un amplu proces negativ.
Hein a evaluat mai multi indicatori si numeroase date statistice, masurand totodata nivelul de democratie pe baza unor criterii privind dezvoltarea, aspectul social si statul de drept.
Peste tot se releva aceeasi tendinta: toate tarile sud-est-europene, cu exceptia Kosovo, indiferent daca sunt sau nu membre ale UE, au inregistrat un regres continuu in ultimii ani.
Starea descrisa ar viza nu numai inrautatirea obiectiva a conditiilor social-economice, dar si un recul in legatura cu parametrii subiectivi, precum increderea cetatenilor in parlamente si institutii publice.
La tarile care nu fac parte din UE (sau care au... mai mult
Vineri, 03 Martie 2017, ora 12:14
Singura tara din Uniunea Europeana in care a avut loc o ameliorare in general a situatiei in materie de democratie este Romania, unde situatia s-a calmat dupa tentativa de suspendare din functie a presedintelui tarii si dupa tensiunile politice legate de acest fapt in 2012, se arata intr-un raport al Freedom House, dat publicitatii miercuri in Statele Unite.
In raportul institutului american Freedom House, intitulat 'Nations in Transit 2014', au fost evaluate pentru anul 2013 un numar de 29 de tari, dintre care 13 au fost cotate ca avand regimuri democratice, 6 - in tranzitie si 10 - cu regimuri autoritare.
Referitor la tarile membre ale Uniunii Europene, in raport se mentioneaza ca ratingul Ungariei a scazut pentru al saselea an consecutiv si tara aproape ca nu se mai incadreaza in categoria 'democratii consolidate'.
Coruptia s-a agravat in intreaga regiune si in tari precum Bulgaria, Republica Ceha, Ungaria, Polonia si Slovenia situatia s-a degradat.
De asemenea, presiunile politice si economice a dus la scaderi de rating la categoria 'mass media independente' in Estonia, Lituania si Republica Ceha.
Ratingul in materie de democratie in regiune continua sa scada
In Balcani s-au inregistrat evolutii pozitive in cursul anului 2013, inclusiv aderarea Croatiei la Uniunea Europeana si incheierea unui acord istoric intre Kosovo si Serbia, dar, din cauza guvernarilor disfunctionale, continua sa scada ratingul in materie de democratie in regiune in general.... mai mult
Joi, 12 Iunie 2014, ora 14:00
Lupta politica de la Bucuresti a relansat dezbaterea despre extinderea Uniunii Europene si a relevat continuarea controlului detinut de fosta elita comunista, comenteaza publicatia Financial Times pe pagina sa de Internet, intr-o ampla analiza.
Aparuta dupa ce premierul Ungariei Viktor Orban a fortat crearea din 2010 a unei noi ordini constitutionale extrem de criticata, rabufnirea din Romana reflecta cum unele foste membre ale blocului estic inca se lupta cu demonii din era comunista. Aceasta arata ca adoptarea a mii de pagini de legislatie europeana nu poate transforma peste noapte cultura politica si ca progresele democratice obtinute cu greu pot regresa, scrie Financial Times.
Criza de la Bucuresti a relansat, de asemenea, dezbaterea asupra deciziei politizate de a accepta Romania si Bulgaria in UE in 2007, desi reformele erau in urma celor opt stat foste comuniste, care au aderat in 2004.
Totusi, faptul ca unele mecanisme mandatate de UE in Romania au inceput sa functioneze intr-un tarziu - in special in lupta impotriva coruptiei - ar putea, paradoxal, sa fi contribuit si la declansarea certurilor politice. Exista semne, spun unii analisti, ca lupta impotriva coruptiei loveste in legaturile dintre politica si bani, care au caracterizat perioada postcomunista, in special in Balcani.
"In ultimii 20 de ani, am avut o evolutie extrem de importanta: redescoperirea banilor", spune Dorel Sandor, analist politic. "Toate celelalte lucruri - libertate, competitie,... mai mult
Luni, 13 August 2012, ora 11:15