Democratia e in picaj in Europa. Brexitul, criza refugiatilor si atacurile teroriste, printre cauze, arata Freedom House

Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 16:06
5911 citiri
Democratia e in picaj in Europa. Brexitul, criza refugiatilor si atacurile teroriste, printre cauze, arata Freedom House
Foto: Arhiva Ziare.com

Aproape un sfert dintre statele de pe mapamond au facut, in 2016, pasi inapoi in ceea ce priveste drepturile si libertatile politice si civile, iar cateva dintre tarile europene, printre care Polonia, Ungaria sau Cehia se regasesc pe aceasta lista, se arata in raportul publicat marti de organizatia Freedom House.

Autorii raportului Freedom House remarca sporirea influentei fortelor populiste si nationaliste in statele democratice si regresul inregistrat in tari considerate drept "libere", constatand ca este al unsprezecelea an la rand in care libertatea globala este in declin.

Dintre cele 195 de tari evaluate, 87 (45%) sunt clasificate drept "libere", printre ele figurand si Romania. In schimb, 59 (30%) sunt "partial libere", iar 49 (25%) nu sunt deloc libere, cele mai mari probleme inregistrandu-se in Orientul Mijlociu, in nordul Africii si in zona eurasiatica.

In total, 67 de state sunt in regres in ce priveste libertatile politice si civile, fata de 36 de tari care au inregistrat progrese.

"Daca in anii trecuti declinul se inregistra in principal in statele cu regim autocrat sau dictatorial, unde lucrurile mergeau din rau in mai rau, in 2016 remarcam ca democratiile consolidate, tarile considerate 'libere', domina lista celor unde s-au inregistrat regrese. Aproape un sfert dintre statele unde democratia este in declin in 2016 sunt in Europa", indica raportul Freedom House.

Din studiu a reiesit ca tarile cel mai putin democratice sunt: Siria, Eritreea, Coreea de Nord, Uzbekistan, Sudanul de Sud, Turkmenistan, Somalia, Sudan, Guineea Ecuatoriala, Republica Centrafricana, Arabia Saudita.

Intr-o analiza dedicata evenimentelor recente din Europa Centrala, Freedom House remarca "posibilitatea ca unele dintre tranzitiile remarcabile de la dictatura la democratie din anii '80 si '90 sa sufere un regres considerabil din cauza unor lideri populisti".

Raportul este critic fata de guvernul de la Varsovia, condus de partidul Lege si Dreptate (PiS), care "a dat cateva lovituri serioase institutiilor democratice din Polonia" si devine "o versiune accelerata si condensata a ceea ce partidul Fidesz a reusit in Ungaria din 2010 pana in prezent".

"Ambele guverne au lasat deoparte valorile liberale, au atacat pluralismul si au incercat sa foloseasca puterea economica a statului in scopuri politice partizane. In timp de PiS s-a concentrat asupra acordarii de beneficii economice oamenilor sai de baza, Fidesz a manipulat legi si contracte ale statului ...citeste mai departe despre "Democratia e in picaj in Europa. Brexitul, criza refugiatilor si atacurile teroriste, printre cauze, arata Freedom House" pe Ziare.com

#raport Freedom House democratie , #Stiri International