Ministerul Mediului vrea sa ii convinga pe romani sa renunte la autoturismele pe benzina si motorina si sa isi achizitionele masini electrice.
Insa, spune ministrul Mediului Costel Alexe, problema o reprezinta punctele de incarcare din tara, care sunt foarte putine. Astfel, el a anuntat marti ca isi propune ca in acest an sa fie instalate pana la 1.200 de noi puncte de incarcare pentru masinile electrice.
"In opinia mea, problema transportului cu masini electrice depinde 100% de infrastructura. Problema punctelor de incarcare reduse din tara face ca transportul electric din Romania sa se dezvolte cu incetinitorul. Avem anul acesta un buget de 19 milioane de euro pentru infrastructura verde din localitati si statiuni din Romania.
Daca primariile se misca bine si repede, putem instala pana la 1.200 de puncte de incarcare in 2020. Vreau sa declansam cea mai mare reforma a infrastructurii verzi din Romania. Depindem insa de primarii si de ritmul lor de implicare", a anuntat ministrul Mediului.
Totodata, el a spus ca Ministerul Mediului va lansa in acest an un program, in premiera, care prevede instalarea altor 1.200 de statii de incarcare pe autostrazi si drumuri nationale.
"Cu infrastructura mergem chiar mai departe de localitati. Venim anul acesta cu un program in premiera in Romania: statii de incarcare pe autostrazi si drumuri nationale. Am primit deja acordul Comisiei Europene pentru acest program. Investim pe aceste rute aproape 20 de milioane de euro, in... mai mult
Marti, 11 Februarie 2020, ora 15:41
Desi este cu siguranta adevarat ca o masina electrica are costuri mai mici si este mai prietenoasa cu mediul inconjurator, specialistii Forbes au realizat un material in care explica exact cat de ieftina este o astfel de masina si care este adevaratul sau impact in ceea ce priveste mediul.
Pentru inceput, este greu de determinat exact costul de combustibil pentru o astfel de masina. Este clar ca ceea ce veti plati efectiv pentru a conduce un anumit numar de kilometri pe an depinde de costul de energie electrica taxat de furnizorul local de energie.
Asadar, in functie de cat costa un kilowatt-ora (kWh) de energie electrica, costul de combustibil poate creste sau scadea.
De asemenea, efectul ecologic al unei masini electrice depinde in mare masura de modul in care se genereaza energia necesara pentru a o pune in functiune.
Specialistii au descoperit ca masinile electrice tind sa fie mai ecologice atunci cand sunt conduse in zonele unde predomina resursele de energie regenerabila (ex: California, New York si Pacificul de Nord-Vest)
Dar masinile electrice nu vor produce un mare impact in zone in care centralele electrice cel mai frecvent folosite sunt cele cu tip de combustibil fosil (aici studiul da ca exemplu statele americane centrale precum Colorado, Kansas si Missouri).
Asadar, daca iti incarci masina electrica la priza, iar energia casei tale provine dintr-un panou solar, desigur impactul va fi unul extrem de mare. Insa daca iti incarci masina acasa,... mai mult
Luni, 20 Ianuarie 2020, ora 10:42
Pana in 2030, nicio masina diesel sau pe benzina nu va mai circula pe strazile din Amsterdam, daca autoritatile olandeze reusesc sa respecte termenele pe care si le-au propus in cadrul unui ambitios plan de a face din cunoscuta capitala europeana un oras verde.
Ceea ce inseamna ca olandezii mai au la dispozitie doar zece ani pentru a construi infrastructura necesara facilitarii unui oras de vehicule electrice, remarca CNN.
Anumite masini diesel vor fi interzise in centrul Amsterdamului inca de anul viitor, iar din 2022 doar autobuzele electrice si cele care functioneaza pe baza de hidrogen vor mai avea acces in aceasta zona. Si din 2030, niciun vehicul poluant pe strazi.
"Pentru Amsterdam, este o chestiune care tine de sanatate, cu obiective climatice ca echivalent. Scopul nostru este un aer curat pentru toti locuitorii Amsterdamului, eliminand emisiile din trafic si reducandu-le pe cele din alte surse", spune viceprimarul Sharon Dijksma.
Autoritatile spera ca emisiile de CO2 sa scada cu pana la 9% si se asteapta ca un aer mai curat sa duca la cresterea sperantei medii de viata cu trei luni pentru locuitorii orasului.
In acest moment, Amsterdamul are cinci zone cu emisii scazute, in care este interzis accesul vehiculelor foarte poluante. Aceste zone urmeaza sa fie extinse, iar reglementarile inasprite, potrivit sursei citate.
In acelasi timp, oamenii sunt incurajati prin diverse programe si subventii sa treaca la vehicule electrice. Primaria anticipeaza... mai mult
Miercuri, 28 August 2019, ora 09:34
Daca vehiculele electrice moderne sunt testate constant, pentru a descoperi eventuale vulnerabilitati, unele dintre accesoriile lor esentiale, cum ar fi incarcatoarele de baterie, sunt de multe ori trecute cu vederea.
Expertii Kaspersky Lab au descoperit ca incarcatoarele pentru vehiculele electrice furnizate de o mare companie au vulnerabilitati ce pot fi folosite de infractorii cibernetici si ca, in urma unui atac reusit, poate fi afectata reteaua de electricitate la care sunt conectate.
Vehiculele electrice sunt un subiect fierbinte, deoarece dezvoltarea lor are o contributie importanta la crearea un mediu sustenabil. In unele regiuni, punctele de incarcare - publice si private - devin ceva obisnuit.
Popularitatea crescanda a vehiculelor electrice i-a determinat pe expertii Kaspersky Lab sa verifice niste incarcatoare foarte raspandite, care includ o functie de acces de la distanta.
Cercetatorii au descoperit ca, daca este compromis, incarcatorul conectat ar putea provoca o supratensiune care ar duce la caderea retelei la care a fost conectat, provocand atat pagube financiare, cat si, in cel mai rau caz, deteriorarea altor dispozitive conectate la retea.
Cercetatorii au gasit o modalitate de a initia comenzi pe incarcator si apoi, fie sa opreasca procesorul de incarcare, fie sa-l fixeze la maximum de curent posibil. In timp ce prima optiune nu ar face decat sa impiedice pe cineva sa foloseasca masina, cea de-a doua ar putea provoca supraincalzirea... mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2018, ora 10:25
Enel X Romania, companie membra a diviziei de servicii avansate de energie a Grupului Enel, intentioneaza sa instaleze circa 2.500 de puncte de incarcare pentru masinile electrice in toate regiunile Romaniei, in perioada 2019-2023, in urma unor investitii totale de 15 pana la 20 de milioane de euro.
"Enel X Romania se angajeaza sa ofere posesorilor si flotelor de vehicule electrice posibilitatea de a se deplasa in toata tara, de la nord la sud si de la est la vest, fara sa se ingrijoreze unde vor gasi urmatorul punct de incarcare. Prin acest plan ambitios de dezvoltare a unei infrastructuri extinse de incarcare in urmatorii cinci ani, vom contribui la un transport mai curat si mai sustenabil in toata Romania", a declarat Marius Chiriac, director al Enel X Romania, companie prezentata oficial marti.
Primele puncte de incarcare vor fi instalate in 2019 in Bucuresti, Timisoara si Constanta. Planul acopera toate zonele Romaniei, astfel incat pozitionarea si instalarea infrastructurii de incarcare sa fie adaptata cresterii gradului de utilizare a vehiculelor electrice la nivelul gospodariilor, al institutiilor, precum si in randul companiilor, ca urmare a cererii pentru flote. Circa 300 de puncte incarcare urmeaza sa fie instalate in 2019.
"Noi estimam ca, la inceputul anului viitor, vor fi primele statii disponibile in Bucuresti, Timisoara si Constanta. Finalizam niste discutii si apoi depinde de procesul de racordare, instalare etc. Noi dorim sa le avem gata in prima... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2018, ora 14:43
Zilele in care romanii isi vor mai putea incarca gratuit masinile electrice la statiile din benzinarii si din preajma supermarketurilor ar putea fi numarate.
Deja un operator cunoscut din industria "benzinariilor electrice" a anuntat ca, incepand cu 19 martie, va taxa acest serviciu.
Daca strategia acestuia de business va da roade, n-ar fi exclus ca si alti operatori din bransa sa-i urmeze exemplu, cat de curand. Iar daca asa ceva se va intampla, toti romanii care au masini electrice vor fi nevoiti sa cheltuiasca mai mult cu ele.
In Romania exista deja peste 150 de spatii dotate cu una sau mai multe statii de incarcare a masinilor electrice, potrivit aplicatiei PlugShare. In circa 80% dintre aceste locuri, incarcarea bateriei e gratuita. La restul statiilor, soferii platesc, in medie, doar 1 leu pe kW incarcat, ceea ce inseamna ca un "plin" de electricitate ajunge sa coste cel mult 35 lei pentru o masina de clasa mica.
Avantajoase pentru client, aceste facilitati nu-i aduc, insa, intreprinzatorului decat cheltuiala, a apreciat pentru Ziare.com Andrei Galea, reprezentant al companiei e-Charge Renovatio.
Compania Renovatio e-Charge care opereaza statii de incarcare in intreaga tara a anuntat inca de la inceputul saptamanii ca va taxa, incepand cu 19 martie, incarcarea masinilor electrice pe care din 2016 o asigura gratuit. Mai exact, compania va percepe un tarif pe minutul de incarcare si va lansa un sistem de abonamente al caror pret va ajunge la 220 lei.... mai mult
Joi, 08 Martie 2018, ora 08:47
Incarcarea unui vehicul electric in Romania se poate face, incepand din 19 martie, pe baza unui abonament fix, la care se adauga tariful de incarcare in functie de puterea pe care care masina o poate accesa la statie si timpul cat este conectata pentru alimentare, reiese din datele Renovatio e-charge, prima retea bazata pe solutii de incarcare rapida dedicate tuturor utilizatorilor de vehicule electrice din Romania.
Potrivit sursei citate, posesorii de masini electrice vor avea la dispozitie un sistem de tarifare al serviciului de incarcare, impartit pe trei categorii.
Astfel, abonamentul de baza se numeste Start, are tarif zero, dar separat costuri de incarcare la statie cuprinse intre 7,4 bani/minut - pentru vehicule care se alimenteaza cu o putere de pana la 4kW, si 1,6 lei/minut - pentru cele cu o putere mai mare de 22 kW.
De asemenea, pentru abonamentul Entry se va plati un tarif de 99 de lei pe luna, cu o durata contractuala minima de 12 luni, si se adreseaza celor care folosesc, in mod regulat, reteaua e-charge apeland atat la solutii de incarcare normala, cat si rapida.
Suplimentar fata de abonamentul lunar, posesorii de masini electrice vor trebui sa achite incarcarea efectiva ce variaza intre 3,9 bani/minut si 88,8 bani/minut.
Pe de alta parte, abonamentului Fast costa 220 lei/luna, pe o durata contractuala de minimum un an, fiind destinat celor care folosesc intens reteaua Renovatio e-charge si pentru care timpii redusi oferiti de solutiile de... mai mult
Marti, 06 Martie 2018, ora 14:29
Sapte producatori auto din SUA si Germania, printre care se numara General Motors si Ford Motors, au ajuns la o intelegere pentru a dezvolta un sistem de alimentare rapid pentru vehiculele electrice si hibride.
Acesta va permite ca alimentarea masinilor electrice sa se faca in mai putin de 15 minute.
Scopul celor sapte producatori auto este sa transforme alimentarea masinilor electrice intr-un lucru mult mai simplu. Chrysler Group este ultimul membru care se va alatura consortiului, care mai include companiile Volkswagen si brandul sau de lux Audi, Daimler, Porsche si BMW, potrivitReuters.
Capacitatea de alimentare rapida a unor modele precum GM Chevrolet Volt si Ford Focus Electric este necesara pentru a le creste popularitatea in randul consumatorilor, a declarat Mike Tinskey, director asociat la departamentul de vehicule electrice al Ford, al doilea producator mondial pe piata auto.
Metoda de alimentare rapida dezvoltata de cele sapte companii va fi expusa la conferinta despre vehicule electrice ce se va desfasura la Los Angeles saptamana viitoare.
Demersurile sustinute de Ford si ceilalti producatori nu sunt compatibile insa cu tehnologia folosita deja de producatorii auto japonezi. De exemplu, Nissan foloseste sistemul de alimentare rapida CHAdeMO pentru modelul sau electric Leaf.
Lipsa unui consens intre constructorii auto a incetinit construirea statiilor de alimentare pentru masinile electrice pe piata americana, ilustrand astfel stadiul incipient... mai mult
Sambata, 05 Mai 2012, ora 12:15
Automobilul cu propulsie electrica este departe de a fi un succes de piata, asa cum vor producatorii auto si asociatiile ecologiste sa ne arate.
O astfel de masina are pretul de achizitie foarte mare, in comparatie cu masina conventionala, iar autonomia nu-ti permite sa te plimbi mai mult de 100 de kilometri cu o incarcare completa.
Nici costurile de exploatare nu sunt chiar pentru oricine, pentru ca numai un simplu incarcator ajunge sa coste intre 500 si 7.000 de euro.
Conform unor studii efectuate in SUA, un posesor de autovehicul cu propulsie exclusiv electrica, precum Chevrolet Volt sau Nissan Leaf, poate economisi intr-un an, aproape 1.200 de dolari.
Avand in vedere ca la americani un galon de benzina (3,7 litri) costa 3,5 dolari, un sofer de masina electrica poate economisi intre 750 si 1.200 de dolari pe an, in loc sa cumpere carburant pentru un model care cosuma 3,7 litri de benzina in 43 de kilometri.
In Europa, motorina este greu de detronat
Revenind in Europa, unde motorina este "regina" benzinariilor, automobilul electric este practic un fel de exponat pe care constructorii auto il tot plimba, de la un salon auto, la altul.
Ca sa parafrazez o veche vorba de "duh" romaneasca, "mai e mult pana departe"! Cam asta au constatat producatorii auto si autoritatile europene, in ceea ce priveste succesul automobilelor electrice. Chiar daca expunerea in media a fost foarte mare, masinile cu propulsie neconventionala inca nu-si gasesc asa de multi... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2012, ora 12:02