Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice acuza informatii "eronate si tendentioase" referitor la declaratiile deputatului PNL Florin Roman, care a spus ca prin noul proiect al Codului finantelor publice locale se va propune ca autoritatile locale sa fie obligate sa majoreze la maxim impozitele pentru persoanele fizice si juridice la cladiri rezidentiale si nerezidentiale.
Ministerul sustine ca proiectul va prevede aceleasi intervale de impozitare ca pana acum, dar ca structurile asociative ale administratiei publice locale au propus introducerea unui nivel unic (la nivel national).
In schimb, PNL arata ca asta inseamna o majorare si de sase ori a taxelor locale.
Intr-un comunicat de presa, ministerul arata ca "elaborarea Codului finantelor publice locale reprezinta un deziderat al celor 4 structuri asociative ale administratiei publice locale (Asociatia Comunelor din Romania, Asociatia Oraselor din Romania, Asociatia Municipiilor din Romania, Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania), pentru a reglementa, in mod unitar, coerent si eficient, domeniile finantelor publice locale, crizei financiare si insolventei unitatilor administrativ-teritoriale, impozitelor si taxelor locale si a procedurilor fiscale locale".
Potrivit documentului citat, proiectul are prevazute aceleasi intervale de impozitare: 0,08% - 0,2% pentru cladirile utilizate in scop rezidential si 0,2% - 1,3% pentru cladirile utilizate in scop nerezidential.... mai mult
Vineri, 16 Martie 2018, ora 20:55
Reprezentantii Primariei Botosani vor sa mareasca taxele locale cu 18%, dupa ce au crescut salariile angajatiilor, iar modificarea Codului Fiscal a facut ca institutia sa piarda 40 la suta din impozitul pe venit.
Conform primarului Catalin Flutur, ultimele modificari legislative in ceea ce priveste Codul Fiscal afecteaza drastic veniturile primariei, care vor scadea semnificativ anul viitor.
"Bugetul local se constituie din doua mari surse - impozitele si taxele locale si cotele care ne revin noua de la bugetul de stat, din impozitul pe venitul global platit de firme.
Impozitul pe venit, care venea in completarea bugetului nostru si era partea cea mai importanta, era de 16%, insa s-a redus la 10%. Impreuna cu colegii din Asociatia Municipiilor, am facut o serie de calcule si pierderile sunt extraordinar de mari. Pierdem, in cel mai bun caz, 40 la suta din aceste venituri", a declarat Flutur.
Pentru a mai reduce din pierderile preconizate odata cu aplicarea prevederilor noului Cod Fiscal si pentru a putea acoperi majorarile de salarii care au fost date din 1 iulie 2017, municipalitatea vrea sa creasca taxele si impozitele locale cu 18%, ultima majorare a acestora avand loc in 2013.
"Incercam sa gasim solutii de salvare ca sa putem functiona in cursul anului viitor. Pentru anul acesta am gasit solutii si ne-am descurcat, insa anul viitor sigur nu ne mai descurcam. (...) Indiferent cate economii facem, dupa ce ne vom achita toate o obligatiile pe care le avem,... mai mult
Vineri, 10 Noiembrie 2017, ora 20:29
Impozitul pe teren si pe locuinte a fost majorat in proiectul actualizat de Cod Fiscal, comparativ cu documentul anuntat in urma cu o luna de Guvern.
Astfel, noul document, datat 13 martie si obtinut de Mediafax, prevede cresteri atat in cazul terenurilor amplasate in intravilan si inregistrat in registrul agricol la categoria de folosinta "terenuri cu constructii", cat si pentru terenurile arabile din intravilan.
Sistemul de impozitare a proprietarilor de terenuri aflate in intravilan anuntat de Guvern in urma cu o luna era unul modificat fata de cel practicat in prezent, prin inlocuirea actualelor valori fixe cu grile avand o limita minima si una maxima, cota maxima de impunere fiind dubla comparativ cu actualele taxe.
In noul proiect este mentinut acest principiu al limitelor minime si maxime cu care este inmultita suprafata terenului, dar valorire aferente sunt majorate fata de cele anuntate public la acel moment.
Pentru un teren intravilan aflat in zona A a localitatii ...citeste mai departe despre "Guvernul creste impozitul pe terenuri si locuinte, in Codul Fiscal actualizat" pe Ziare.com mai mult
Luni, 16 Martie 2015, ora 15:38
Impozitele si taxele locale vor fi indexate in continuare o data la trei ani in functie de inflatie, dar nu de catre Guvern, ca in prezent, ci direct de primarii, si vor putea fi majorate cu pana la 50% fata de acest nivel, comparativ cu nivelul maxim de 20% permis de normele actuale.
Modificarile sunt prevazute in proiectul noului Cod Fiscal si confirma informatiile transmise de Mediafax in iulie anul trecut.
Conform modificarii pregatite de Guvern pentru anul viitor, cotele aditionale impozitelor si taxelor locale vor putea fi majorate cu pana la 50%.
Legislatia actuala stabileste ca impozitele si taxele locale sunt indexate o data la trei ani prin hotarare de guvern, in functie de rata inflatiei calculata de la ultima indexare, iar administratia locala poate majora suma de plata printr-o cota aditionala, dar nu mai mult de 20% fata de nivelul stabilit de Guvern.
Proiectul noului Cod Fiscal prevede insa ca indexarea in functie de inflatie o data la trei ani va fi efectuata in viitor de catre consiliile locale, nu de Guvern, si ca autoritatea deliberativa a administratiei locale, la propunerea autoritatii executive, poate stabili cote aditionale la impozitele si taxele locale, in functie de criteriul economic, social, geografic, dar si de necesitatile bugetare locale.
Cota maxima permisa acum de Guvern pentru majorarea impozitelor si taxelor locale este de 50%, fata de 20% in prezent.
La sfarsitul anului 2013, Guvernul s-a angajat in fata Fondului... mai mult
Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 15:39
Liberalizarea taxelor locale, prin desfiintarea cotei maximale de 20% pana la care autoritatile locale pot majora suplimentar taxele si impozitele, nu va ajuta bugetul primariilor, dar poate deschide portile unei serii de abuzuri, considera lectorul universitar in politici publice, Vasile Ostaciuc.
Guvernul are in vedere eliminarea cotei care stabilea ca taxele si impozitele locale pot fi majorate cu cel mult 20%, insa doar pentru persoane fizice, urmand sa fie pastrata in cazul firmelor, potrivit unui document oficial.
Modificarea va fi facuta prin schimbarea prevederilor Codului Fiscal si argumentata prin "dificultatile financiare" ale autoritatilor locale si necesitatea protectiei mediului de afaceri.
"Avand in vedere dificultatile financiare ale autoritatilor locale si cresterea autonomiei locale in luarea deciziilor, ca masura de protectie a mediului de afaceri, limita maxima a cotelor aditionale de 20% a fost mentinuta numai pentru persoanele juridice", se arata in nota de fundamentare a unui proiect de ordonanta de urgenta, la capitolul "schimbari preconizate".
"Nu mai trebuie sa stabileasca Guvernul central nivelul taxelor. Autoritatile locale vor avea dreptul ca, la un moment dat, sa se consulte cu cetatenii si sa spuna daca reduc sau maresc taxele", a intarit si premierul Victor Ponta, in cadrul unei emisiuni televizate, adaugand ca schimbarea se inscrie in principiul descentralizarii.
Pricipiul liberalizarii nu este rau pentru Romania... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 08:10
Consiliul Local Vaslui a aprobat, luni, in cadrul unei sedinte extraordinare, mentinerea impozitelor locale pentru 2013 la nivelul anului trecut, hotarare ce va afecta cu 900.000 de lei bugetul local, suma ce s-ar fi strans prin indexarea acestora cu 16 la suta, permisa de Ordonanta nr. 1/2013.
Taxele si impozitele locale vor ramane nemodificate pentru anul in curs, in municipiul Vaslui, dupa ce consilierii locali au votat in unanimitate, in cadrul unei sedinte extraordinare, propunerea venita din partea Executivului vasluian, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Hotararea aprobata in cadrul Consiliului Local Vaslui va afecta bugetul propriu al Primariei cu 900.000 de lei, suma ce s-ar fi strans daca s-ar fi aplicat indexarea de 16 la suta permisa de Guvern prin Ordonanta nr. 1/2013.
"Mentinerea taxelor si impozitelor locale la nivelul lui 2012 afecteaza bugetul municipiului Vaslui cu 900.000 de lei, suma ce va fi acoperita din alte surse, cum ar fi valorificarea unor bunuri, vanzari de terenuri sau concesionari. Nu vrem sa afectam populatia, insa nici sa venim cu venituri mai mici ca in 2012. Nevoia de surse financiare a municipalitatii este foarte mare pentru ca trebuie sa acoperim finantarea unor proiecte in derulare sau demararea altora noi", a declarat, luni, in cadrul Consiliului Local Vaslui, primarul municipiului Vaslui, Vasile Paval.
Pe de alta parte, autoritatile locale din Barlad, acestea au votat, luni, tot in cadrul unei sedinte extraordinare,... mai mult
Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 08:40
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, ca va propune Consiliului local mentinerea taxelor locale la nivelul celor din 2012, dupa ce Guvernul a adoptat o ordonanta prin care autoritatile locale pot sa reduca in 2013 nivelul acestora.
El a spus ca va propune in sedinta de joi a CL Suceava un proiect de hotarare prin care taxele locale vor fi aduse la nivelul minim stabilit prin HG 1903/2012 prin care acestea au fost indexate cu 16,05 la suta reprezentand rata inflatiei din ultimii trei ani, iar apoi, avand in vedere prevederile Ordonantei de Guvern adoptata in sedinta de miercuri, acestea se vor diminua la nivelul din 2012.
Consiliul Local (CL) Suceava a decis, marti, amanarea discutiilor privind stabilirea cuantumului taxelor locale si se va intruni, joi, asteptand ca Guvernul sa adopte o ordonanta care reglementeaza regimul taxelor si impozitelor locale.
Primarul propusese, la sedinta de marti, in baza HG 1309 din 27 decembrie 2012, majorarea cu 16,05 la suta a taxelor locale si un al doilea proiect de hotarare de reducere cu 25 la suta a taxei de salubritate.
Ion Lungu aprecia ca in acest fel taxarea locala nu va creste semnificativ, iar familiile cu peste cinci membri vor plati chiar mai putin.
Dupa decizia consilierilor locali de a amana o decizie privind stabilirea cuantumului taxelor locale, primarul si-a retras cele doua proiecte de hotarare.
Consiliul Local Suceava a votat, in 19 decembrie 2012, ca taxele locale pentru 2013 sa nu se... mai mult
Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 08:46
Actualizarea impozitelor si taxelor locale prin indexarea cu rata inflatiei este o masura inclusa in Codul Fiscal si asumata in acordul cu partenerii externi, au anuntat oficialii Ministerului Finantelor.
Aceasta masura trebuia realizata pana la 30 aprilie, insa guvernul precedent nu a respectat termenul limita, spun oficialii ministerului.
MFP a publicat miercuri proiectul de HG privind actualizarea taxelor si impozitelor locale cu rata inflatiei pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%, reluand in mare parte prevederile unui proiect de ordonanta publicat de minister in luna martie, dar care nu a ajuns sa fie aprobat in Guvern.
Taxe si impozite mai mari in 2013. Care sunt modificarile
Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat ca primarii vor decide daca impozitele, taxele si amenzile locale vor fi majorate anul viitor cu 16%, raportat la inflatia din perioada 2010-2012, si a aratat ca s-a enervat ca reprezentantii Ministerului Finantelor nu l-au consultat si nu au explicat mai clar.
Ponta: Primarii decid daca majoreaza impozitele din 2013
Precizarile reprezentantilor Ministerului Finantelor pe marginea acestui subiect
Ministerul Finantelor a transmis joi un comunicat prin care precizeaza ca valoarea taxelor si impozitelor locale se actualizeaza o data la trei ani, in functie de evolutia ratei medii a inflatiei de la ultima indexare.
Din textul articolului invocat de Ministerul Finantelor Publice nu rezulta ca indexarea ar fi... mai mult
Joi, 04 Octombrie 2012, ora 16:30
Consilierii generali au respins luni proiectul de hotarare privind stabilirea impozitelor si taxelor locale pentru 2011, prin care erau introduse doua taxe pentru retelele de comunicatii si care putea duce la o cresterea a abonamentelor serviciilor prin cablu cu 25 de lei, precizeaza Mediafax.Din cei 40 de consilieri generali prezenti la sedinta de luni a CGMB, 16 au votat "pentru", sapte "impotriva", iar 17 s-au abtinut.
Potrivit proiectului de hotarare, impozitele si taxelor locale raman nemodificate in 2011, la fel si bonificatia de 10 la suta pentru cei care platesc pana la 31 martie 2011.
Proiectul introducea insa doua taxe, una pentru "utilizarea temporara a locurilor publice cu retele de comunicatii electronice" si alta pentru "utilizarea locurilor publice cu constructii tehnice si echipamente cu diferite destinatii".
Astfel, taxa pentru utilizarea temporara a locurilor publice cu retele de comunicatii electronice era propusa la 0,05 lei pe metru liniar, pe zi, iar cea pentru ocuparea domeniului public cu constructii tehnice sau echipamente cu destinatii subterane la 1,50 lei pe metru patrat pe zi.
Potrivit initiatorilor proiectului, la introducerea acestor doua taxe s-a tinut cont de "valorificarea utilizarii domeniului public asupra caruia municipalitatea isi exercita dreptul de administrare si de faptul ca retelele de comunicatii electrice ocupa in mod haotic suprafete mari de teren fata de necesitatile reale".
La sedinta de dezbatere publica a proiectului de... mai mult
Marti, 01 Iunie 2010, ora 09:39