Institutul National de Statistica a revizuit in urcare cu 0,1 puncte procentuale cresterea economica din 2013 fata de anul precedent, de la 3,4% la 3,5%.
Acestea sunt datele definitive.
De asemenea, INS a mai precizat ca s-au inregistrat modificari ale contributiei la cresterea PIB, intre cele doua estimari, la comertul cu amanuntul si ridicata, repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante, de la -1,1% la -2,1%, ca urmare a modificarii volumului de activitate cu -6,3 puncte procentuale (de la 93,8% la 87,5%).
Contributia sectorului "Informatiile si comunicatiile" a crescut de la 0,4% la 1%, in urma avansului volumului de activitate cu 16,4 puncte procentuale (de la 108,1% la 124,5%).
Intermedierile financiare si asigurarile au avut un aport de 0,7%, in loc de 0,2%, dupa ce volumul de activitate a urcat cu 20,1 puncte (de la 105% la 125,1%).
Veste de la INS despre cresterea economica a Romaniei
Totodata, activitatile... citeste mai departe despre "Adevarata crestere economica a Romaniei, anuntata de INS" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 09 Octombrie 2015, ora 12:52
Economia a crescut cu 1,6% in trimestrul al treilea fata de precedentele trei luni, peste asteptarile analistilor, si cu 4,1% comparativ cu iulie-septembrie 2012, astfel ca la noua luni avansul Produsului Intern Brut (PIB) se plaseaza la 2,7%, estimeaza Institutul National de Statistica (INS).
"Conform primelor estimari, Produsul intern brut in trimestrul III 2013 a fost, in termeni reali, mai mare cu 1,6% comparativ cu trimestrul II 2013 (date ajustate sezonier). Fata de acelasi trimestru din anul 2012, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 4,1% atat pe seria bruta cat si pe seria ajustata sezonier. In perioada 1.I - 30.IX 2013, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul 2012, cu 2,7%, atat pe serie bruta cat si pe serie ajustata sezonier", arata INS, intr-un comunicat.
Datele reprezinta "estimarile semnal" ale Statisticii. Varianta provizorie a evolutiei PIB pentru trimestrul al treilea va fi III anuntata la 4 decembrie.
Cresterea de 1,6% este mai mare decat cea anticipata de analisti.
"Ne asteptam ca PIB sa fi crescut cu 1% in T3 2013 in termeni trimestriali ajustati sezonier, usor mai bine decat consensul pietei, de 0,8%. Totusi, accelerarea de la cresterea de 0,5% din T2 2013 este cel mai probabil condusa de sectorul agricol, iar detaliile le vom afla abia pe 4 decembrie. (...) Cifrele recente din sectorul industrial sugereaza ca exista unele sanse ca expansiunea economica sa fi fost chiar mai puternica",... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 11:44
Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei a crescut cu 1,7% in primul semestru din 2013, atat pe serie bruta, cat si pe serie ajustata sezonier, comparativ cu primul semestru din 2012, arata datele Institutului National de Statistica (INS), publicate miercuri.
In al doilea trimestru din 2013, PIB a inregistrat o crestere cu 1,3% pe seria bruta si cu 1,2% pe seria ajustata sezonier, conform primelor estimari (estimari "semnal") ale INS.
Produsul intern brut in trimestrul II 2013 a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,3% comparativ cu trimestrul I 2013 (date ajustate sezonier).
Estimarile "semnal" ale Produsului Intern Brut trimestrial ofera o imagine operativa si consistenta a evolutiei economiei, dar au la baza un set incomplet de informatii comparativ cu conturile nationale trimestriale provizorii. Potrivit INS, estimarile "semnal" sunt, in general, mai putin precise decat cele provizorii, dar se urmareste ca pierderea in precizie sa fie redusa la un nivel cat mai scazut.
Produsul intern brut pentru trimestrul II 2013, in varianta provizorie, va fi publicat prin comunicat de presa, conform calendarului de pe site-ul INS, in data de 4 septembrie 2013.
Pe 4 iulie 2013, INS a publicat date revizuite care arata ca economia Romaniei a crescut in termeni reali cu 1,9% in primul trimestru din acest an, comparativ cu perioada similara a anului trecut, iar fata de trimestrul IV din 2012, avansul a fost de 0,6%.
"Produsul intern brut estimat pentru trimestrul I... mai mult
Miercuri, 14 August 2013, ora 10:09
Produsul Intern Burt a crescut in primul trimestru cu 2,2% fata de perioada similara a anului trecut si cu 0,7% comparativ cu rezultatele inregistrate in ultimul trimestru din 2012, cresteri usor peste cele anuntate prin datele semnal publicate de Institutul National de Statistica in luna mai.
Anterior, INS a anuntat ca produsul intern brut in primul trimestru al acestui an a crescut, in termeni reali, cu 0,5% comparativ cu trimestrul IV din 2012, iar fata de primele trei luni ale anului trecut s-a majorat cu 2,1% pe seria bruta.
Datele prezentate de INS indica, totusi perspective incerte ale evolutiei economice, intrucat atat agricultua, pe partea de formare, cat si consumul individual, pe parte de utilizare, au avut contributii negative la cresterea PIB pe primul trimestru, iar determinante pe partea de utilizare raman exporturile.
Pe ce baze a crescut economia Romaniei
In aceste conditii, cresterea economica apare ca fiind strict legata de evolutia internationala, in principal a economiilor din UE, principalul partener comercial.
INS noteaza ca din punctul de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat exportului net (cu o contributie de +3,0%), consecinta a cresterii cu 3,9% a exporturilor de bunuri si servicii corelata cu reducerea volumulului importurilor de bunuri si servicii cu 1,7%.
Ca urmare a scaderii volumului cheltuielii pentru consum final al gospodariilor populatiei si al formarii brute de capital fix (cu 0,3% si, respectiv, 0,7%)... mai mult
Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 10:01
BCR estimeaza o crestere economica de pana la 2,5% in 2013, daca se va imbunatati absorbtia fondurilor europene in a doua jumatate a anului si daca productia agricola va fi exceptionala, a declarat economistul sef al BCR, Eugen Sinca, miercuri, la o conferinta de presa.
"Am estimat o crestere economica de 1,8% in 2013 deoarece exista perspective bune pentru productia agricola, ce se va situa peste nivelul din 2012. De asemenea, exporturile Romaniei in afara UE au o performanta peste asteptari. Este vorba de o crestere 20% fata de anul trecut, o evolutie incurajatoare.
Este o estimare realista, conservatoare. Nu excludem insa o crestere economica de 2,5%, daca vom avea o imbunatatire a absorbtiei fondurilor europene in a doua jumatate a anului si daca vom avea o productie agricola exceptionala. Daca cele doua conditii se indeplinesc, nu excludem ca Romania sa aiba o crestere de pana la 2,5%", a afirmat Eugen Sinca.
Economistul sef al BCR a adaugat ca Romania va avea cea mai rapida crestere dintre statele europene, ceea ce ii poate permite sa iasa din procedura de deficit excesiv.
"Economia Romaniei va avea cea mai rapida crestere din UE, in 2013, cu exceptia tarilor baltice. Astfel, Romania are cea mai mare sansa sa iasa din procedura de deficit excesiv.
Acest lucru arata ca increderea investitorilor straini se va consolida. Ne asteptam la influxuri sporite de investitii straine directe, dublate de absorbtia fondurilor europene. Investitorii vor... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2013, ora 12:10
Guvernul Ponta a prevazut in bugetul pe 2013 o crestere economica de 1,6%, agricultura si fondurile europene fiind considerate de oficialii romani printre motoarele cresterii economice din acest an, fara sa fie insa clar ce capacitate de interventie va avea Executivul in aceste domenii.
Crestere a PIB-ului pe 2013, initial stabilita la 1,8%, a fost revizuita in scadere dupa consultarile cu FMI, in conditiile in care alte prognoze plaseaza cresterea economica a Romaniei la un nivel inferior.
Astfel, BERD estimeaza in acest an, pentru tara noastra, o crestere economica de 1,4%, in timp ce BCR si Coface au prognozat 1,1 si, respectiv, maxim 1%.
Cu privire la agricultura, Liviu Voinea, ministrul Bugetului, sustinea ca acest sector ar putea sa contribuie cu o crestere a 0,5% din PIB, in cazul in care acesta ar avea o evolutie medie.
Cu toate acestea, evolutia sectorului depinde in primul rand de conditiile meteorologice, iar productia agricola din acest an va fi determinata mai putin de performantele guvernului.
Cresterea PIB Romaniei, influentata mai degraba de context, decat de guvern
Analistul economic Mircea Cosea considera insa ca tara noastra va stagna din punct de vedere economic in acest an, din prisma masurilor luate pana acum de guvern.
Mai mult, el se declara "mai putin optimist" cu privire la "colateralul romanesc prevazut pentru fondurile europene", tinand cont de faptul ca aceasta suma se bazeaza pe "un sistem de impozitare inca netestat... mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 12:00
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a inrautatit prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an de la 1,9%, cat estima in octombrie, la 1,4%, o estimare usor mai pesimista decat proiectiile Bancii Mondiale si Guvernului, de 1,6%, respectiv 1,8%.
BERD estimeaza cresterea PIB al Romaniei pentru anul 2012 la 0,3%.
"Incetinirea din zona euro si o scadere semnificativa a productiei agricole au avut puternice efecte de atenuare asupra cresterii (economiei, n.r.) Romaniei in 2012, rezultand un avans economic neglijabil pentru intreg anul, potrivit estimarilor preliminare.
Totusi, disciplina fiscala a fost, in linii mari, mentinuta, inflatia este in jur de 5% si tara are in continuare o buna acoperire in rezerve (valutare, n.r.). O anumita recuperare a cresterii este probabila in 2013", se arata in raportul BERD.
Banca Mondiala a anuntat saptamana trecuta o prognoza de crestere economica de 1,6% pentru Romania in acest an. Pentru 2014, banca anticipeaza un avans de 2,2%, iar in 2015 de 3%.
Guvernul si-a fixat pentru 2013 o tinta de crestere de 1,8%, dar spera intr-o varianta optimista sa atinga un avans de 2%.
Comisia Europeana estima la inceputul lunii noiembrie un avans economic de 2,2% pentru Romania in acest an si de 2,7% pentru anul urmator. mai mult
Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 15:13
Guvernul si-a fixat pentru acest an o tinta prudenta de crestere economica de 1,8% din PIB, dar spera intr-o varianta optimista sa atinga un avans economic de 2% din PIB, a anuntat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
El a precizat ca, pentru anul trecut, baza de crestere economica este anticipata la 0,7%.
"Pentru 2013, desi ramanem increzatori intr-o crestere economica de 2%, am plecat in constructia bugetului pe o abordare mai prudenta, de 1,8%, ca urmare nivelul PIB pentru 2013 este 629 miliarde lei. Acestea sunt datele cu care plecam la drum in modelul de baza", a spus Voinea, amintind ca Guvernul urmeaza sa discute pe aceasta tema cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana.
In cazul deficitului bugetar, ministrul a aratat ca nivelul asumat este de 1,8% din PIB, conform strategiei fiscal-bugetare, dar ca in acest moment este calculat un deficit de 2,1% incluzand si suma care trebuie pusa de-o parte pentru a respecta normele europene privind plata in maximum 60 zile a facturilor din sistemul medical pentru medicamente.
Proiectul de buget pentru anul viitor a fost construit pe un PIB calculat la aproape 140 miliarde euro si un curs valutar de 4,5 lei/euro, veniturile bugetului consolidat fiind estimate la 46 miliarde euro, iar cheltuielile totale la 49 miliarde euro.
Deficitul bugetar va fi finantat in proportie egala, cu cate 1,5 miliarde euro, din surse interne si externe.
Din datele prezentate, joi, de Guvern rezulta pentru acest... mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 08:37
Bundesbank a revizuit in scadere estimarile privind evolutia economiei Germaniei in 2012, din cauza recesiunii din zona euro si a incetinirii avansului economiei mondiale, transmite Bloomberg.
Banca Centrala a Germaniei a estimat vineri ca Produsul Intern Brut al tarii va inregistra anul viitor o crestere de 0,4%, fata de 1,6% cat prognoza in iunie urmand ca in 2014 sa urce la 1,9%.
In acest an cea mai mare economiei din Europa ar urma sa creasca cu 0,7%, fata de 1% cat estimat Bundesbank in iunie. Institutia se asteapta ca economia germana sa se contracteze in ultimul trimestru din acest an si sa stagneze in primele trei luni din 2013.
"Perspectivele economice s-au inrautatit in Germania, ca rezultat al recesiunii din unele parti ale zonei euro si a incetinirii cresterii economiei mondiale. Totusi, exista motive sa speram ca aceasta faza de slabiciune a economiei nu va dura prea mult si Germania va reveni pe crestere", se arata in raportul Bundesbank.
De asemenea institutia a revizuit in scadere estimarile privind inflatia in 2013, de la 1,6% la 1,5% si a prognozat o crestere anuala a preturilor de consum de 1,6% in 2014. Pentru acest an se estimeaza o rata a inflatiei de 2,1%.
Aceste date ar putea atenua temerile privind inflatia in Germania si ar putea duce la o noua reducere a ratei dobanzii de catre BCE. Joi, Banca Centrala Europeana a revizuit in scadere estimarile pentru economia zonei euro, avertizand ca se asteapta la o contractie a Produsului... mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 12:28