Riscul de recesiune in Germania a crescut odata cu scaderea comenzilor industriale

Joi, 05 Septembrie 2019, ora 13:57
3359 citiri
Riscul de recesiune in Germania a crescut odata cu scaderea comenzilor industriale
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Comenzile din industrie in Germania au inregistrat o scadere peste asteptari in luna iulie, ca urmare a cererii slabe de peste hotare, arata datele statistice publicate joi, ceea ce ar putea arunca prima economie a Europei in recesiune in trimestrul al treilea, informeaza Reuters.

Economia dependenta de exporturi a Germaniei are de suferit de pe urma incetinirii economiei mondiale, la care se adauga incertitudinile provocate de disputele comerciale internationale si iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana.

In luna iulie, comenzile pentru bunuri 'Made in Germany' au coborat cu 2,7% comparativ cu luna iunie, ca urmare a scaderii semnificative a cererii venite din tarile din afara zonei euro, a informat joi Ministerul Economiei din Germania. Cifrele oficiale sunt sub estimarile analistilor intervievati de Reuters, care mizau pe o contractie de 1,5%. In ritm anual, comenzile din industrie au scazut cu 5,6%, afectate de disputele comerciale dintre Washington si Beijing.

"Scaderea comenzilor noi inseamna un risc crescut de recesiune pentru economia germana", sustine analistul VP Bank, Thomas Gitzel.

"Evolutia comenzilor industriale este o dovada a trendului descrescator inregistrat de industria Germaniei in ultimele 18 luni", apreciaza, la randul sau, economistul ING Bank, Carsten Brzeski.

Produsul Intern Brut al Germaniei s-a contractat cu 0,1% in trimestrul al doilea. Daca economia Germaniei se va contracta si in trimestrul al treilea, in perioada iulie - septembrie, atunci prima economie europeana va intra in recesiune tehnica.

"In contextul conflictelor comerciale internationale nerezolvate si al asteptarilor limitate ale companiilor din sectorul manufacturier, nu exista niciun semnal referitor la o imbunatatire fundamentala in sectorul industrial in lunile urmatoare", a subliniat Ministerul Economiei.

In pofida semnalelor din ultima perioada, ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, a declarat joi ca nu exista un pericol de recesiune.

"Dupa mai multi ani de crestere solida, vedem in prezent o incetinire a economiei, dar nu o recesiune", a declarat Peter Altmaier, intr-un interviu publicat de Funke Media Group. "Trebuie sa asteptam sa vedem cum vor evolua lucrurile in trimestrul al treilea si al patrulea. Ne asteptam ca pe ansamblul anului 2019 sa avem o crestere economica moderata", a adaugat el.

Oficial, Guvernul de la Berlin mizeaza in acest an pe o crestere economica de 0,5%, dupa un avans de 1,5% in 2018. Acesta ar fi cel mai slab ritm de crestere inregistrat de Germania dupa 2013, anul in care zona euro se confrunta cu criza datoriilor suverane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#recesiune Germania 2019 , #Germania