Bilantul controalelor privind marile averi nu este spectaculos, deoarece munca de documentare este masiva.
Pana in prezent s-au lucrat 30 de dosare si alte 30 sunt in lucru, a declarat miercuri seara, la televiziunea publica, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Dragos Doros.
"Exista un bilant, dar bilantul nu este spectaculos si asta la un moment dat devine frustrant, pentru ca munca aceasta pe controlul marilor averi a inceput in 2013 si acum suntem in 2016. Dar, fara sa justific in vreun fel sau nu bilantul slab, ideea este ca in domeniul acesta munca este foarte complicata. Vorbim de persoane, de indivizi care detin averi mari si in orice astfel de situatie averile sunt foarte diversificate si ca natura-bani, bunuri, actiuni etc - si ca intindere geografica si atunci munca e foarte complicata si de durata.
Pe de alta parte, s-a lucrat un numar de vreo 30 de dosare, mai sunt in lucru inca vreo 30 si colegii mei de la acest departament au in plan ...citeste mai departe despre "Seful ANAF: Bilantul privind controlul marilor averi nu este spectaculos" pe Ziare.com mai mult
Joi, 29 Septembrie 2016, ora 07:14
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a declansat, in luna noiembrie, 30 de noi verificari, prin metode indirecte, la persoanele fizice cu averi mari, a anuntat miercuri directorul general al Directiei Verificari Fiscale din cadrul ANAF, Eugen Serban.
"Din actiunile noastre de control prin metode indirecte, pentru diferentele pe care le-am constatat, a rezultat ca, in primul rand, acestea se datoreaza unor alocari de fonduri in numerar, in special pentru creditari de societati comerciale si achizitii de imobile", a mentionat Eugen Serban.
Acesta a reamintit ca, in 2015, au fost finalizate primele 10 verificari prin metode indirecte.
"Am constatat venituri cu surse neidentificate de 23,7 milioane de lei, pentru care s-a calculat impozit pe venit suplimentar de plata de 3,8 milioane de lei, la care s-au adaugat penalitati si dobanzi de 2,4 milioane de lei. De asemenea, au mai fost constatate venituri cu surse identificate in valoare de 63,17 milioane de lei", a mai ...citeste mai departe despre "ANAF verifica marile averi: Unii romani vizati de controale au spus ca au primit banii la botezuri, onomastici..." pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 09 Decembrie 2015, ora 13:54
ANAF a terminat prima etapa de verificare a situatiei fiscale a persoanelor cu averi mari, de peste 20 de milioane de euro.
Fiscul a verificat pana acum 10 romani bogati, fara a-i nominaliza, arata un comunicat remis Ziare.com.
In urma acestor controale au fost descoperite venituri nedeclarate in valoare de 86.948.321 de lei.
Marile averi, luate la puricat de Fisc: Sute de romani nu pot justifica sume chiar si de peste 20 de milioane de lei
Iata situatia defalcata:
23.771.463 lei - venituri nedeclarate cu sursa neidentificata
Impozit pe venit suplimentar - 3.803.434 leiObligatii fiscale accesorii (penalitati de intarziere si dobanzi) - 2.437.706 lei
63.176.858 lei - venituri nedeclarate cu sursa identificata
Impozit pe venit suplimentar - 10.108.297 leiObligatii fiscale accesorii (penalitati de intarziere si dobanzi) - in curs de calculare
Verificarile au fost facute pe mai multe planuri:
- au fost analizate operatiunile desfasurate prin peste 480 de conturi ...citeste mai departe despre "Fiscul a pus tunurile pe romanii cu averi mari: Venituri nedeclarate de peste 85 de milioane de lei" pe Ziare.com mai mult
Luni, 23 Noiembrie 2015, ora 10:43
Peste 100 de persoane fizice din cele 313 selectate de ANAF in prima faza pentru verificarea fiscala au de justificat sume cuprinse intre 1 milion de lei si 5 milioane lei.
Astfel, 118 persoane fizice au fost depistate cu averi nejustificate intre 1 si 5 milioane lei, 48 de persoane cu 5-10 milioane lei, 35 persoane fizice cu 10-20 milioane lei, iar 18 contribuabili trebuie sa justifice sume de peste 20 milioane lei, potrivit situatiei pe intervale de risc fiscal transmise de ANAF pentru primele 313 persoane selectate pentru verificari fiscale prealabile documentare (VFPD), rezultata in urma analizelor de risc efectuate in luna mai.
Aceste persoane trebuie sa aduca justificari pentru diferenta intre alocarile de fonduri precum cheltuieli, constituiri de depozite sau investitii dintr-o perioada, din care au fost scazute eventualele surse neimpozabile, si veniturile declarate in aceeasi perioada.
Inca 40 de persoane au fost identificate cu sume de justificat intre 500.000 lei si ...citeste mai departe despre "Marile averi, luate la puricat de Fisc: Sute de romani nu pot justifica sume de pana la 20 de milioane de lei" pe Ziare.com mai mult
Luni, 17 August 2015, ora 10:37
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a declarat razboi averilor nejustificate si a demarat o ampla campanie de verificare a persoanelor cu proprietati si bunuri opulente.
Asadar, Fiscul a pus ochii inclusiv pe personalitatile din showbiz, manelisti sau camatari, ale caror averi vor fi luate la puricat, incepand din anul 2011, de 100 de inspectori ce se vor ocupa exclusiv de campania ANAF denumita "Programul de asigurare a conformarii fiscale a persoanelor fizice cu risc fiscal".
"Dupa 25 de ani in care inechitatea, sub toate formele ei, a marcat evolutia Romaniei si a romanilor, a venit momentul sa schimbam aceasta stare de fapt, macar in domeniul fiscalitatii. (...) Acum a venit momentul, dupa doi ani de pregatiri laborioase, sa apasam si mai tare pedala luptei impotriva evaziunii, inclusiv pe segmentul persoanelor fizice.
Fie ele personalitati ale vietii publice, manelisti, camatari etc, cu totii fiind pentru noi doar contribuabili cu obligatii declarative. Cu ...citeste mai departe despre "ANAF ia la puricat marile averi: Profilul celor care se pot trezi cu Fiscul la usa" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 07 August 2015, ora 15:24
Asistam cu stupefactie si uneori cu neputinta la schimbarile dramatice ce se petrec, in special in ultimii patru ani, si continua sa se petreaca cu o forta nebanuita, pe plan mondial, generate de criza globala, cu mult mai multe necunoscute si variabile decat am fi anticipat in anul 2008.
De la falimentul companiilor si a marilor corporatii, in special financiare, s-a avansat spre falimentul statelor, notiune atat de greu de inteles pentru multi dintre noi sau chiar spre spectrul dezintegrarii unei uniuni monetare, chiar economice si administrative.
Se produc mutatii, se schimba major atitudini, chiar investitionale, comportamente in afaceri.
Statele lideri de ieri sunt salvate de alte state devenite vedete, care incep sa configureze si sa redefineasca noua politica economica mondiala si chiar mai mult decat atat.
In acest context fierbinte, detinatorii de mari averi, fie realizate prin munca si creativitate, inteligenta si sacrificiu, fie mostenite, incep sa-si puna din ce in ce mai acut intrebarea, daca portofoliul sub care se gasesc acestea se mai afla in siguranta sau mai au o perspectiva certa in ceea ce priveste viitorul. Ingrijorari, intrebari, indoieli si lista sentimentelor asociate situatiei nou create, ar putea fi cu mult mai mare.
Desigur, intrebarea logica care se pune este ce-i de facut?
Si acest domeniu, cu mult mai discret decat altele, insa cu reguli foarte clare si precise, suporta profesionalizare, in sensul unui management profesionist... mai mult
Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 07:01
Agentia Nationala de Administrare Fiscala va declansa actiunile de control in cazul marilor averi, cu scopul impozitarii, odata cu prelucrarea declaratiei de venit pe anul trecut, care trebuie depusa cel tarziu la 25 mai, prin intermediul unei directii al carei personal a fost limitat la 50 posturi.
Actiunile de control vor fi initiate in baza deciziei din decembrie 2010 a Guvernului, conform careia persoanele fizice ale caror venituri reale depasesc cu cel putin 50.000 lei sumele declarate vor plati un impozit de 16% aplicat la diferenta dintre cele doua valori.
Infiintarea departamentului care sa verifice persoanele cu mari averi a fost insa autorizata de Guvern abia la jumatatea anului 2011, cu o schema de personal limitata la 50 posturi, fara sa fie anuntata si o data concreta de incepere a actiunilor de control.
Un document guvernamental releva insa ca aceste verificari vor fi declansate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) in perioada imediat urmatoare, odata cu prelucrarea declaratiei de venit pe anul trecut care trebuie depusa de persoanele fizice pana cel tarziu la 25 mai 2012.
"Incepand cu anul 2012, odata cu prelucrarea declaratiei de venit pentru anul 2011, agentia fiscala intentioneaza sa demareze controlul mai amplu al conformarii persoanelor fizice. Departamentul pentru Afaceri Fiscale al Fondului Monetar International a recomandat ANAF abordarea intr-o maniera specifica a segmentului de contribuabili persoane fizice cu averi... mai mult
Duminica, 25 Martie 2012, ora 15:05
Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar, s-a intalnit vineri cu seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, cu care a discutat despre controlul marilor averi si despre continuarea restructurarii institutiei pe care o conducere.
'Nu putem vorbi inca de niste concluzii, discutiile vor continua zilele urmatoare. Am discutat despre strategia noastra de continuare a reformarii institutiei, de restructurare, de modernizare a sistemului IT, despre simplificarea sistemului de declaratii fiscale si despre strategia de includere a metodelor indirecte de control al marilor averi', a declarat presedintele ANAF, dupa intalnirea cu seful misiunii FMI.
O noua misiune a Fondului Monetar International (FMI), Uniunii Europene si Bancii Mondiale se afla in Romania, in perioada 25 octombrie - 7 noiembrie 2011, pentru evaluarea politicilor bugetare in cadrul celei de-a treia evaluari a acordului stand-by de tip preventiv cu Romania. mai mult
Vineri, 28 Octombrie 2011, ora 16:37
Impozitarea persoanelor cu venituri mari reprezinta o amnistie fiscala indirecta, fiind o metoda de a atrage bani la buget prin impunerea la plata a unui impozit pe anumite sume ce reprezinta venituri nedeclarate din trecut si care nu pot fi dovedite, potrivit consultantilor fiscali citati de Mediafax."Daca tu nu ai declarat nimic, ANAF nu are ce sa controleze, iar aceasta procedura prin care te controleaza chiar daca nu ai declarat nimic este valabila doar din 2011 incolo. Deci din perspectiva ANAF este o amnistie fiscala indirecta", a declarat Marius Ionescu, partener al firmei de consultanta fiscala NNDKP.
Potrivit unei ordonante aprobate la finele anului trecut, Fiscul va verifica daca suma cheltuielilor efectuate de catre o persoana cu venituri mari este justificata si din punct de vedere al veniturilor. Diferenta mai mare de 50.000 de lei dintre venituri si cheltuieli care nu va putea fi justificata ar urma sa fie impozitata cu 16%.
Potrivit consultantilor, insa, aceste metode sunt insuficiente, intrucat o persoana poate sa faca intr-o anumita perioada o cheltuiala mult mai mare decat venitul inregistrat, folosind resurse dobandite in trecut, care nu trebuie declarate sau nu pot fi controlate de catre autoritatile fiscale.
"Daca iei veniturile din 2011, ele trebuie corelate cu cheltuielile din 2011.
Dar cheltuielile din 2011 pot fi finantate cu venituri din trecut", a spus Ionescu.
El a explicat ca o persoana poate sa sustina ca a dobandit respectivele venituri in... mai mult
Joi, 17 Februarie 2011, ora 23:37