Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta avand ca rol principal "asanarea sistemului energetic romanesc", a declarat Florin Radu Ciocanelea, consilier al prim-ministrului Viorica Dancila.
El a explicat, joi, la Palatul Victoria, in cadrul unei conferinte de presa, ca prin ordonanta de urgenta aprobata de Guvern "se creeaza cadrul general care va permite Ministerului de Finante, prin ANAF, sa extraga din sistemul energetic toate activele eficiente (...) si a le da ulterior in concesiune printr-o procedura care va fi stabilita".
"Actul aprobat astazi de Guvernul Romaniei are rolul de a asana sistemul energetic romanesc, respectiv de a separa partea eficienta de partea care pana acum nu a produs decat gauri si datorii in sistem, de a imbunatati si de a creste eficienta sistemului. In esenta, prin darea in plata, activele profitabile ale sistemului vor fi extrase, reorganizate si constituite in niste entitati care vor putea functiona strict pe termenii de eficienta, fara a mai crea datorii in sistemul energetic. Acest lucru le va permite si obtinerea de fonduri in diferite modalitati, fie fonduri europene, fie imprumuturi directe care sa le permita modernizarea si eficientizarea", a afirmat Ciocanelea.
Consilierul premierului a explicat ca "toate aceste eficientizari, toate aceste modernizari se fac si se vor face numai in strict dialog (...) cu Comisia Europeana, toate avand si avizul Consiliului Concurentei".
Intrebat care este procedura care va fi urmata,... mai mult
Joi, 04 Iulie 2019, ora 16:47
Uniunea Salvati Romania acuza ca divizarea Companiei Municipale Energetica s-a facut cu votul unui consilier PSD care si-a pus cu aceasta ocazie si fiica in Consiliul de Administratie al uneia din cele doua companii rezultate, deci votul nu este valid, din cauza conflictului de interese.
Miscarea a avut loc in sedinta de marti a Consiliului General al Capitalei, cu scopul de a transforma compania Energetica, a carei infiintare a fost declarata ilegala de Tribunalul Bucuresti, in alte doua companii mai mici, dar care sa poata pretinde ca sunt infiintate legal si care sa imparta un buget de 300 de milioane de euro.
Semnalul de alarma a fost tras de Ana Ciceala, Consilier General din partea USR in Consiliul General al Municipiului Bucuresti.
"Hotararea privind legalizarea companiei Energetica, cea declarata ca infiintata ilegal, cu miza de 300 milioane de EUR la sifonat si infiintarea a doua alte companii rezultate din divizarea Energetica a fost luata in sedinta de marti fara votul valid al majoritatii de doua treimi necesare.
Asta deoarece unul dintre consilierii care au votat marti aceasta noua mizerie ilegala, Mircea Ardeleanu, si-a votat si fiica in Consiliul de Administratie al uneia dintre companiile noi, care urmau sa iasa din divizare, Energetica Servicii S.A.
Conflictul acesta de interese este reglementat de lege. Analizez acum impreuna cu echipa juridica a USR Bucuresti actiunea de anulare in instanta a acestei hotarari, cu acest nou argument, pe... mai mult
Sambata, 02 Martie 2019, ora 17:35
Doua companii energetice romanesti negociaza in prezent preluarea unor active in afara tarii, a declarat, miercuri, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, intr-un seminar de profil.
Oficialul a refuzat sa numeasca cele doua companii.
Nicolescu a precizat ca, pana acum trei luni, acest lucru nu era posibil din cauza legislatiei, care a fost modificata intre timp, potrivit Agerpres.
"Dupa eliminarea taxei pe cogenerare, exporturile de energie ale Romaniei au crescut, dand posibilitatea si centralelor pe carbune sa intre pe piata", a continuat ministrul.
Intrebat de un furnizor de energie cand va fi posibila incheierea de noi contracte bilaterale in afara bursei de energie OPCOM, Nicolescu a precizat ca nu are in vedere o astfel de modificare.
"Nu suntem inca pregatiti pentru asta, dar nu exclud ca noile investitii sa fie exceptate (de la obligatia de a vinde energie pe OPCOM - n. r.)", a adaugat Nicolescu. mai mult
Miercuri, 05 Noiembrie 2014, ora 12:18
Salariatii companiilor energetice care au dreptul sa achizitioneze pana la 10% din actiunile societatilor in care activeaza vor putea face acest lucru pana la 31 decembrie 2015, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta initiat de Departamentul pentru Energie.
In contractele de privatizare ale fostelor filiale Electrica (Electrica Moldova, Electrica Oltenia, Electrica Banat, Electrica Dobrogea, Electrica Muntenia Sud), precum si in cele de privatizare ale Distrigaz Sud si Distrigaz Nord, se precizeaza ca salariatii, membrii Consiliului de Administratie si pensionarii cu ultimul loc de munca la Electrica S.A. sau la companiile de gaze au dreptul sa achizitioneze un pachet de cel mult 10% din actiunile respectivei companii.
Termenul pana la care salariatii puteau face acest lucru expira la 31 decembrie 2014, insa Departamentul pentru Energie solicita prelungirea acestuia cu un an, pana la 31 decembrie 2015, 'intrucat intrucat vanzarea de actiuni catre salariati care sunt angajati ai societatilor din domeniul energetic raspunde unui interes public de o importanta deosebita prevazut de Strategia energetica a Romaniei, iar neprelungirea termenelor prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.116/2011 si de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 114/2005 impiedica realizarea acestui obiectiv, cu consecinta pierderii de catre persoanele indreptatite a dreptului de a achizitiona actiuni', se arata in nota explicativa.
Acest lucru mai este necesar si 'deoarece... mai mult
Sambata, 01 Noiembrie 2014, ora 14:00
Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, vrea sa oblige companiile energetice de stat sa faca publice toate contractele se achizitii de bunuri si lucrari de peste 500.000 euro, contractele de achizitii de servicii mai mari de 100.000 euro si sponzorizarile acordate.
Prevederile sunt incluse intr-un ordin de ministru emis de Nicolescu marti, 19 august, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie, citat de Mediafax.
Ordinul va trebui pus in aplicare "in perioada imediat urmatoare" de Directia generala de privatizare si administrare a participatiilor statului in energie.
Companiile vor fi obligate, prin acest ordin de ministru, sa aiba fiecare o strategie de dezvoltare si care sa fie valabila pentru cel putin zece ani.
"Am considerat necesara cresterea transparentei pentru tot ceea ce inseamna sistemul de achizitii publice si sistemul de sponsorizari in companiile de stat din sectorul energetic", a declarat Nicolescu in comunicat.
Departamentul pentru Energie este actionar majoritar la companii precum Romgaz, Nuclearelectrica, Electrica sau Hidroelectrica. mai mult
Marti, 19 August 2014, ora 12:45
O companie energetica de stat din Romania va face, pana la finele acestui an, o achizitie in regiune, a declarat, miercuri, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, prezent la un forum pe teme de profil.
"Sper ca la finele acestui an sa fim in situatia in care, pentru prima data, o companie de stat din Romania va face o achizitie in regiune. Este o promisiune, un obiectiv, iar daca nu se indeplineste sa-mi amintiti la sfarsitul anului", a spus Nicolescu.
El a refuzat sa nominalizeze compania sau ce anume urmareste sa achizitioneze aceasta in afara granitelor, precizand doar ca este vorba despre o companie energetica.
"Este momentul ca Uniunea Europeana sa invete din lectia Nabucco, sa actioneze mai integrat si mai coerent. Avem o lista cu peste 250 de proiecte, dar trebuie sa ne hotaram la 10-15-20 de prioritati", a subliniat Nicolescu, in cadrul evenimentului.
La randul sau, atasatul comercial al ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Duane Butcher, prezent la forum, a afirmat ca Romania este unul dintre principalii producatori de energie din regiune ce poate fi un furnizor alternativ pentru vecinii sai."Nu mai trebuie sa vorbim despre ce putem face noi pentru Romania, ci despre ce putem face impreuna", a adaugat Butcher.
Institutul Aspen Romania, in parteneriat cu Guvernul Romaniei si cu Departamentul pentru Energie, a organizat miercuri si joi, la Palatul Parlamentului, a doua editie a Bucharest Forum Energy, participantii urmand... mai mult
Miercuri, 04 Iunie 2014, ora 15:13
Romania a amanat pentru anul viitor listarea la bursa a participatiilor la mai multe companii energetice de stat, potrivit draftului scrisorii de intentie convenite cu FMI, relateaza Reuters.
Astfel, Guvenul are in plan listarea a 10% din Hidroelectrica in mai 2014, un pachet de 10% din Nuclearelectrica in septembrie 2014, 10% din Romgaz in octombrie 2014 si 15% din Complexul Energetic Oltenia pana in iunie 2014.
De asemenea, participatia majoritara la furnizorul si distribuitorul de energie Electrica va fi vanduta pe bursa pana la finele lunii mai 2014.
Guvernul nu a comentat pana acum aceste informatii, mai scrie Reuters.
Romania si FMI au convenit saptamana trecuta sa incheie un nou acord stand-by preventiv pe doi ani, in valoare de 4 miliarde de euro, pentru a intari increderea investitorilor si pentru a avea o centura de siguranta in cazul unor eventuale socuri externe.
Investitorii si finantatorii externi au criticat deseori autoritatile de la Bucuresti pentru progresul lent in reformarea sectorului de stat ineficient, care trage in jos economia si tine la distanta finantarile straine necesare pentru o crestere mai rapida.
Listarile la bursa ar fi trebuit sa aiba loc in acest an, dupa intarzieri repetate, si au fost convenite in cadrul precedentului acord de tip preventiv cu FMI. mai mult
Marti, 06 August 2013, ora 13:16
Presedintele Traian Basescu i-a primit, sambata, la Cotroceni, pe membrii delegatiei FMI, CE si BM, carora le-a spus ca daca noile companii energetice vor fi blocate mult timp in justitie, este mai bine sa fie luate decizii administrative decat sa se astepte, transmite Mediafax.
La inceputul intalnirii, presedintele a dat mana cu membrii delegatiei si i-a intrebat apoi cat de departe au ajuns cu negocierile pentru un nou acord.
"Am ajuns foarte departe. Am constatat progrese facute de partea romana", a raspuns un reprezentant al delegatiei, mentionand ca un subiect important care a fost discutat este cel legat de sectorul energetic.
In acest context, seful statului a spus ca partea romana are probleme legate de companiile energetice.
El le-a spus membrilor delegatiei ca "daca noile companii energetice vor fi blocate mult timp in justitie, este mai bine sa fie luate decizii administrative decat sa se astepte, pentru a nu bloca intregul proces".
Basescu s-a interesat daca delegatia a discutat cu Executivul despre problemele legate de buget si de deficit.
Reprezentantii delegatiei au declarat ca exista vesti imbucuratoare, Romania atingandu-si obiectivele asumate. "Guvernul a facut eforturi legate de deficitul bugetar", a remarcat Jeffrey Franks.
Romania are in derulare un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro.
O misiune FMI - CE a inceput a saptea evaluare a acordului... mai mult
Duminica, 06 Februarie 2011, ora 01:20
Ministrul economiei, comertului si mediului de afaceri, Adriean Videanu, a declarat miercuri ca Guvernul a aprobat vanzarea unor participatii minoritare la mai multe companii energetice de stat si private unde statul roman detine actiuni."Vom vinde pachete minoritare din detineri minoritare sau pachete minoritare din detineri majoritare, fara a afecta detinerea de 51%, acolo unde statul este majoritar.
Aceasta actiune nu face decat sa recladeasca increderea in sistemul economic romanesc, prin atragerea de investitori", a afirmat Videanu, in cadrul unei conferinte de presa.
De asemenea, ministrul a specificat ca toti banii pe care statul ii va incasa in urma acestor vanzari de actiuni vor merge in investitii in infrastructura.
"Valorile pe care le-ati dat voi in presa nu sunt reale. Eu vreau sa iau cat mai mult pentru statul roman", a precizat Videnanu, care a adaugat ca MECMA va avea consultantul lui in acest proces.
Un memorandum al Ministerului Economiei, obtinut saptamana trecuta de NewsIn, arata ca statul isi propune sa obtina peste un miliard de euro prin vanzarea actiunilor detinute la mai multe companii din domeniul energetic.
Societatile deja listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sunt primele vizate, deoarece in cazul lor procedura poate fi declansata rapid. Ofertele vor fi derulate prin intermediari autorizati, care se selecteaza prin licitatie, iar daca se considera necesar, se va cere si opinia independenta a unui consultant extern.
Pretul de oferta este... mai mult
Miercuri, 21 Aprilie 2010, ora 15:22