Comisia Europeana studiaza deja diferite optiuni pentru a activa fondul de redresare post-pandemie fara Polonia si Ungaria, daca aceste tari nu-si ridica in zilele urmatoare veto-ul asupra acestui plan pe care l-au blocat - impreuna cu bugetul plurianual al UE - pentru a se opune conditionarii accesarii fondurilor europene de statul de drept.
Potrivit unui inalt responsabil comunitar, citat miercuri de agentia EFE, Bruxellesul are pe masa mai multe variante pentru o solutie care "sa reproduca efectele pachetului actual" si care sa functioneze ca "punte" pana cand cele 27 de state membre vor ajunge la un acord unanim asupra cadrului financiar multianual pentru perioada 2021-2027 si fondului de redresare.
"Suntem siguri ca aceste solutii pot fi gasite si pot fi aplicate rapid", spune responsabilul european, adaugand insa ca Bruxellesul inca nu s-a hotarat asupra unei optiuni concrete si "scenariul de baza" ramane rezolvarea blocajului impreuna cu toate statele membre.
Dupa ce la reuniunea ambasadorilor statelor UE din 16 noiembrie a fost adoptat prin majoritate calificata un mecanism ce conditioneaza accesarea fondurilor europene de situatia statului de drept, Polonia si Ungaria au blocat prin veto intr-un vot preliminar la aceeasi reuniune bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 (de 1.074 de miliarde de euro) si planul "Next Generation" care consta intr-un un fond de redresare de 750 de miliarde de euro.
Mecanismul, adoptat in urma unei intelegeri... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2020, ora 07:20
Premierul Ludovic Orban a declarat, marti, la Turnu Magurele, ca a fost aprobata de catre Comisia Europeana schema de ajutor de stat pentru despagubirea fermierilor ale caror suprafetele au fost afectate de seceta. El a precizat ca, dupa publicarea OUG, fermierii se pot adresa Ministerului Agriculturii in termen de zece zile, iar acesta trebuie sa transmita despagubirile.
"Comisia Europeana a aprobat schema de ajutor de stat pentru despagubirea fermierilor ale caror suprafete au fost afectate de seceta. In urma aprobarii de catre Comisia Europeana a solicitarii de ajutor de stat formulata de Guvernul Romaniei, astazi se va publica OUG prin care Guvernul a alocat sumele necesare pentru plata despagubirilor catre fermierii ale caror suprafete sau culturi au fost afectate de seceta. Imediat cu publicarea ordonantei, orice fermier se poate adresa Ministerului Agriculturii si structurilor Ministerului Agriculturii, in termen de zece zile trebuie sa formuleze solicitarea, iar Ministerul Agriculturii trebuie sa transmita despagubirile catre fermierii afectati", a declarat Ludovic Orban, la Turnu Magurele.
Premierul s-a aflat, marti, intr-o vizita oficiala in judetul Teleorman.
Seful Cancelariei premierului, Ionel Danca, a afirmat, in 24 august, ca Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta privind acordarea de despagubiri fermierilor ale caror culturi au fost afectate de seceta. Programul are un buget de 850 de milioane de lei, pentru aproximativ 34.400 de fermieri si o... mai mult
Marti, 01 Septembrie 2020, ora 17:00
Comisia Europeana a anuntat joi, 27 august, semnarea, in numele statelor membre ale UE, a unui contract cu compania farmaceutica britanico-suedeza AstraZeneca pentru achizitia a 300 de milioane de doze din vaccinul impotriva COVID-19 aflat in prezent in faza experimentala, a anuntat executivul comunitar, relateaza Reuters si EFE.
Contractul survine dupa semnarea unui pre-acord de achizitie in luna august. Acesta este primul contract semnat de UE pentru cumpararea unui potential vaccin impotriva noului coronavirus. Contractul prevede si optiunea cumpararii a 100 de milioane de doze suplimentare.
Documentul semnat mai prevede ca statele membre ale UE "pot despagubi producatorul (AstraZeneca) in anumite conditii" pentru a compensa "riscul ridicat" al procesului de dezvoltare a vaccinului. Dar purtatorii de cuvant ai Comisiei Europene, remarca agentia EFE, nu au oferit joi la conferinta de presa zilnica detalii despre aceste conditii.
Daca vaccinul se va dovedi a fi eficace si sigur, dozele achizitionate in baza acestui contract vor fi distribuite proportional statelor membre ale UE in functie de populatia fiecareia.
Vaccinul experimental dezvoltat de AstraZeneca in colaborare cu Universitatea Oxford se afla in prezent in faza a II-a din trei a testelor clinice, dupa ce a dat rezultate ''promitatoare'' in prima faza a testelor.
Comisia Europeana a mai incheiat pre-acorduri de achizitie a unor vaccinuri impotriva COVID-19 cu companiile farmaceutice Sanofi,... mai mult
Joi, 27 August 2020, ora 16:16
Comisia Europeana propune Consiliului UE sa acorde o suma totala de 81,4 miliarde de euro sub forma de imprumuturi la dobanzi scazute pentru mai multe state membre UE pentru a le ajuta sa combata efectele pandemiei pe piata fortei de munca, potrivit unui comunicat al executivului european.
Romania ar urma sa primeasca 4 miliarde de euro prin intermediul instrumentului numit SURE. Doar Spania, Italia, Belgia si Polonia ar urma sa primeasca imprumuturi mai mari decat Romania, conform sursei citate.
Imprumuturile vor ajuta statele membre sa acopere costurile legate direct de finantarea sistemelor nationale de somaj tehnic si a altor masuri similare puse in aplicare ca raspuns la pandemia de coronavirus, in special pentru lucratorii independenti.
Cati bani vor primi celelalte tari:
Belgia- 7,8 miliarde de euro;
Bulgaria - 511 milioane euro;
Cehia - 2 miliarde de euro;
Grecia - 2,7 miliarde de euro;
Spania - 21,3 miliarde euro;
Croatia - 1 miliard de euro;
Italia - 27,4 miliarde euro;
Cipru - 479 milioane euro;
Letonia - 192 milioane euro;
Lituania - 602 milioane euro;
Malta - 244 milioane euro;
Polonia - 11,2 miliarde de euro;
Romania - 4 miliarde de euro;
Slovacia - 631 milioane euro;
Slovenia - 1,1 miliarde de euro.
Ce este instrumentul SURE
Instrumentul SURE este un element esential al strategiei cuprinzatoare elaborate de UE pentru protejarea cetatenilor si atenuarea consecintelor socioeconomice foarte grave ale pandemiei de coronavirus.... mai mult
Luni, 24 August 2020, ora 14:11
Comisia Europeana (CE) a decis, joi, sa trimita Romania in fata Curtii de Justitie si a solicitat sanctiuni financiare, din cauza faptului ca tara noastra nu a comunicat masurile de transpunere in legislatia nationala a Directive UE privind marcile. Romania este singurul stat membru care nu a comunicat masurile necesare transpunerii directivei, potrivit unui comunicat de presa.
"Directiva privind marcile constituie un pas important in modernizarea si armonizarea in continuare a legislatiei UE privind marcile.
Aceasta aduce o serie de modificari semnificative, inclusiv o definitie revizuita a marcii, adaptata la era digitala; noi motive care impiedica inregistrarea marcilor; noi norme privind marfurile contrafacute in tranzit, precum si noi dispozitii de armonizare a procedurilor privind marcile in toate statele membre ale UE", arata Comisia Europeana, joi, intr-un comunicat de presa.
Statele membre, obligate sa transpuna directiva
Statele membre au fost obligate sa transpuna directiva in legislatia nationala pana la 14 ianuarie 2019. Tarii noastre i-a fost transmis un aviz motivat, iar aceasta a avut la dispozitie un termen pentru a raspunde. Desi Romaniei i-a fost acordata o prelungire a termenului de raspuns la avizul motivat, nu a comunicat masurile de transpunere.
Prin urmare, Comisia a decis sa sesizeze Curtea de Justitie a UE cu privire la acest caz, mai transmite sursa citata.
Directiva privind marcile a actualizat si a simplificat cadrul juridic... mai mult
Joi, 02 Iulie 2020, ora 13:55
Grupul de lucru constituit pentru implementarea tehnologiei 5G in Romania va definitiva un raport ce va fi trimis, probabil astazi, la Comisia Europeana (CE), a declarat, marti, in cadrul unei videoconferinte de specialitate, Radu Nicolescu, consilier de stat pe domeniul IT in cancelaria prim-ministrului.
"Noi suntem un guvern deschis care considera clar o prioritate digitalizarea Romaniei, transformarea digitala. In ceea ce priveste tehnologia 5G, acum aproximativ o luna s-a constituit un grup de lucru, din care face parte un reprezentant un reprezentant al Cancelariei, subsemnatul, un reprezentant al Guvernului, un reprezentant de la MTIC (Ministerul Transporturilor, Infrastucturii si Comunicatiilor, n.r.), un reprezentant CERT-RO, apoi de la ADR (Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei, n.r.) si pregatim un draft de raport pentru implementarea 5G pe care il vom trimite la Comisia Europeana. Il putem trimite astazi, speram sa-l terminam. Acum, trebuie sa luam in calcul ca a avut loc o schimbare a Guvernului si o schimbare la conducerea CERT-RO. Eu cred ca, astazi, vom trimite acest raport la Comisia Europeana. Tehnologia 5G ne va ajuta foarte mult pentru dezvoltarea oraselor inteligente, asa-numitele Smart City, in care putem avea o monitorizare a traficului, a calitatii aerului, parcari inteligente, semaforizare inteligenta, toate acestea ducand bineinteles la o crestere a calitatii vietii noastre, a tuturor", a afirmat Nicolescu.
Autoritatea Nationala pentru... mai mult
Marti, 30 Iunie 2020, ora 11:14
Comisia Europeana a atentionat marti ca este 'firesc' sa desfasoare pregatiri pentru un eventual scenariu in care Uniunea Europeana si Marea Britanie nu vor reusi sa ajunga la un acord privind Brexit-ul, mai ales ca si guvernul de la Londra are in vedere o asemenea posibilitate si se pregateste pentru ea.
Purtatorul de cuvant al executivului comunitar, Margaritis Schinas, a raspuns astfel unei scrisori publicate de cotidianul Financial Times, pe care ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a trimis-o luna trecuta premierului Theresa May.
In acest text, David Davis scria ca pregatirile Bruxellesului pentru o iesire a Marii Britanii din UE fara niciun acord dauneaza intereselor britanice si incalca drepturile Marii Britanii ca stat inca membru al UE, informeaza agentia EFE.
"Suntem surprinsi la Comisia Europeana ca Marea Britanie este surprinsa ca ne pregatim pentru acest scenariu anuntat chiar de guvernul britanic", a replicat Schinas, amintind de o delcaratie in care premierul Theresa May a spus ca "decat un acord prost, mai bine niciun acord".
Sefa executivului de la Londra a anuntat luni o remaniere guvernamentala, ce cuprinde si crearea unui post de ministru pentru "no Brexit".
Potrivit cotidianului spaniol ABC, aceasta miscare este vazuta ca o concesie facuta sustinatorilor unui asa-numit "Brexit dur" si o modalitate de sporire a presiunii in momentul in care negocierile dintre Londra si Bruxelles privind conditiile Brexit-ului intra intr-o etapa... mai mult
Marti, 09 Ianuarie 2018, ora 17:42
Comisia Europeana ar putea propune suspendarea Tratatului Schengen pentru o perioada de pana la doi ani, afirma surse din cadrul Uniunii Europene citate de presa italiana.
"In cazul unor amenintari grave si persistente asupra frontierelor externe ale Spatiului Schengen, Comisia Europeana poate propune Consiliului activarea articolului care prevede posibilitatea reintroducerii controalelor la frontiere timp de doi ani", a declarat un oficial din cadrul Executivului UE citat de site-ul agentiei ANSA.
Iohannis: Spatiul Schengen este pus sub semnul indoielii, dar Romania tot vrea sa adere
Conform altor surse europene, citate de site-ul TGcom.it, Comisia Europeana ar putea propune oficial ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana ar putea propune suspendarea Schengen - surse" pe Ziare.com mai mult
Joi, 21 Ianuarie 2016, ora 21:00
Urmatorul acord pe care Romania il va semna cu institutiile financiare internationale va fi de tip preventiv atat cu Fondul Monetar International (FMI), cat si cu Comisia Europeana (CE), a declarat luni, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, transmite Mediafax.La intrebarea jurnalistilor privind tipul de acord care va fi semnat cu Comisia Europeana, ministrul finantelor a precizat de mai multe ori ca urmatoarea intelegere va fi preventiva, ca si in cazul FMI.
"Daca Romania nu va putea sa-si acopere deficitul, sigur ca va apela la aceste fonduri de la Comisie, dar nu este cazul", a adaugat Ialomitianu. mai mult
Luni, 10 Ianuarie 2011, ora 13:31