In data de 26.07.2019 si in data de 14.08.2019, Ministerul Finantelor Publice a pus in dezbatere publica doua proiecte de Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala.
Astfel, in cadrul primul proiect de ordonanta se propune transpunerea in legislatia nationala a prevederilor Directivei (UE) 2017/1852 a Consiliului din 10 Octombrie 2017 privind mecanismele de solutionare a litigiilor fiscale in Uniunea Europeana (in continuare "Directiva 1852" sau "Directiva"), iar prin intermediul celui de-al doilea proiect de ordonanta se aduc modificari substantiale regulilor de procedura fiscala.
In ceea ce priveste primul proiect de ordonanta, respectiv transpunerea Directivei 1852, trebuie precizat ca Romania avea obligatia de a asigura transpunerea acestor prevederi, inca de la data de 30 iunie 2019.
In mod firesc, identic cu obiectivul Directivei, primul Proiectul de Ordonanta urmareste asigurarea unui cadru legal pentru contribuabil in scopul eliminarii interpretarii sau aplicarii diferite ale dispozitiilor acordurilor si conventiilor fiscale bilaterale, care prevad eliminarea dublei impuneri. In acest sens, prin transpunerea prevederilor Directivei in legislatia interna, se stabileste un mecanism de solutionare a litigiilor intre Statele Membre, in situatia in care apar interpretari si aplicari diferite cu privire la veniturile si, dupa caz, capitalurile societatilor contribuabile.
Referitor la dispozitiile... mai mult
Luni, 26 August 2019, ora 11:32
Presedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, ultima zi a anului, decretul de promulgare a noilor reglementari privind Codul Fiscal si Codul de procedura fiscala, care au fost votate de Camera Deputatilor in ultima sedinta din 22 decembrie si vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2016.
Potrivit Administratiei Prezidentiale, seful statului a promulgat Legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 50/2015 pentru modificarea si completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal si a Legii 207/2015 privind Codul de procedura fiscala.
OUG 50/2015 a fost adoptata pe finalul mandatului de premier al lui Victor Ponta, fiind publicata in Monitorul Oficial in 3 noiembrie.
Astfel, potrivit noului Cod fiscal, anul 2016 incepe cu reduceri de preturi la produse si servicii in urma scaderii cotei TVA la 20%, iar in unele cazuri la 9% si chiar 5%, cu reducerea impozitului pe dividende la 5%, dar aduce si scumpiri la impozitele pe locuinte si terenuri.
Cea mai importanta masura de ...citeste mai departe despre "Iohannis a promulgat, in ultima zi din an, noul Cod fiscal si noul Cod de procedura fiscala" pe Ziare.com mai mult
Joi, 31 Decembrie 2015, ora 16:30
Daca vorbim de Noul Cod fiscal, valabil din 2016, suntem mai nou nevoiti sa adaugam si precizari referitoare la modificarile aduse de Ordonanta de Urgenta adoptata la 27 octombrie. Aceasta ordonanta, aprobata in regim de urgenta, a adus, cum stim deja, modificari importante pentru mediul de afaceri, dar si pentru contribuabili.
In primul rand, a scazut impozitul pe dividende prin devansarea masurii de reducere a cotei de impozit de la 16% la 5%, initial stabilite pentru 1 ianuarie 2017. Noua Ordonanta face insa ca de la 1 ianuarie 2016 sa avem un impozit pe dividende de doar 5%.
Impreuna, prevederile incluse in Legea 227/2015 privind Codul fiscal si Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala au suferit 62 de modificari odata cu noua ordonanta, conform Contabilul.Manager.ro.
Concret, discutam despre 45 de modificari in Legea 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial nr. 688 din 10 septembrie 2015 si 17 modificari in Legea nr. 207/2015 privind... citeste mai departe despre "Primele modificari ale Noul Cod fiscal 2016 - Impozit redus, plafon majorat, TVA mai mic" pe Ziare.com mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2015, ora 12:03
Noul Cod de Procedura Fiscala, ce urmeaza sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2016, aduce cele mai substantiale modificari din ultimii 12 ani.
Intr-un comunicat remis Ziare.com, specialistii EY Romania remarca faptul ca exista si schimbari pozitive pentru contribuabili, dar si negative.
De ce a respins Iohannis Codul Fiscal, dar l-a promulgat pe cel de Procedura Fiscala - explicatii si implicatii
Ce masuri cuprinde Codul de Procedura Fiscala si cand intra in vigoare
Inspectia fiscala
O modificare pozitiva o reprezinta incetarea inspectiei fiscale in situatia in care aceasta depaseste dublul duratei legale de desfasurare.
Totusi, in cazul marilor contribuabili, o inspectie fiscala nu va putea depasi 1 an si sase luni, avand in vedere posibilitatea de suspendare a inspectiei doar pe o perioada de maxim 6 luni, arata specialistii EY Romania.
Penalitatea de nedeclarare
Pe de alta parte, un impact negativ il reprezinta introducerea penalitatii de nedeclarare, ...citeste mai departe despre "Noul Cod de Procedura Fiscala: Creste povara pentru contribuabili" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 16 Octombrie 2015, ora 12:05
La capatul unui lung proces de consultari care a inceput in vara anului 2013 in cadrul grupului de lucru special constituit la nivelul Ministrului de Finante si ulterior in Parlament in cadrul comisiilor de specialitate a rezultat o noua versiune a Codului de Procedura Fiscala ce urmeaza sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2016.
Este cea mai substantiala modificare efectuata asupra acestui cod dupa 12 ani de la intrarea sa in vigoare la 1 ianuarie 2004.
Noile modificari aduse Codului de procedura fiscala au efecte atat pozitive dar si negative asupra contribuabililor incepand cu 1 ianuarie:
Inspectia fiscala
O modificare pozitiva o reprezinta incetarea inspectiei fiscale in situatia in care aceasta depaseste dublul duratei legale de desfasurare.
Totusi, in cazul marilor contribuabili, o inspectie fiscala nu va putea depasi 1 an si sase luni, avand in vedere posibilitatea de suspendare a inspectiei doar pe o perioada de maxim 6 luni.
Penalitatea de nedeclarare
Pe de alta parte, un impact negativ il reprezinta introducerea penalitatii de nedeclarare, neexistand o diferentiere intre nedeclarare si sub-declarare.
Astfel, nivelul accesoriilor pentru stabilirea de sume suplimentare la plata prin decizie de impunere ajunge din nou la 0.1% pe zi de intarziere (i.e. 36% pe an).
Rambursarea TVA
"Termenul legal in care urmeaza sa se efectueze rambursarea TVA a fost majorat de la 45 de zile la 90 de zile in situatia solutionarii unui decont de TVA cu... mai mult
Vineri, 16 Octombrie 2015, ora 11:13
1Codul de Procedura Fiscala a fost promulgat, luni, de presedintele Klaus Iohannis. Insa ce masuri cuprinde acesta?
Iohannis a promulgat Codul de procedura fiscala si amnistia fiscala
In forma sa initiala, Codul de Procedura Fiscala a starnit dezbateri aprinse legate de o prevedere care stipula, printre altele, ca mai multi profesionisti sa fie obligati sa transmita zilnic catre ANAF operatiunile in lei sau in valuta despre care luau cunostina cu ocazia desfasurarii activitatii, a caror limita minima reprezenta echivalentul in lei a 5.000 euro, indiferent daca tranzactia se realiza prin una sau mai multe operatiuni ce pareau a avea o legatura intre ele.
De ce e Fiscul cu ochii pe banii tai: Bancile sau avocatii, obligati sa raporteze zilnic tranzactii - Interviu
Masura controversata a fost eliminata, ca parte a schimbarilor facute documentului de catre deputati si senatori.
Iata cateva dintre prevederile importante care au ramas in Codul de Procedura Fiscala:
s-a... citeste mai departe despre "Ce masuri cuprinde Codul de Procedura Fiscala si cand intra in vigoare" pe Ziare.com mai mult
Marti, 21 Iulie 2015, ora 06:59
Procedurile de inregistrare, declarare si plata prevazute in actualul Cod de procedura fiscala sunt excesive si ingreuneaza activitatea firmelor, sunt de parere specialistii contactati de AvocatNet.ro. In plus, lucrurile nu stau mai bine nici in ceea ce priveste aplicarea reglementarilor in domeniu de catre autoritatile fiscale.
Mai exact, exista situatii in care organele fiscale aplica diferit legislatia sau depasesc termenele de solutionare a cererilor depuse de contribuabili. Desi este evident ca actualul Cod de procedura fiscala are nevoie de imbunatatiri majore, consultantii nu sunt optimisti in privinta modificarilor pe care le va aduce Noul Cod de procedura fiscala.
Codul de procedura fiscala, aprobat prin OG nr. 92/2003, desi ar fi trebui sa incurajeze contribuabilii sa isi plateasca la timp taxele si impozitele, totusi, acesta contine prevederi care birocratizeaza foarte mult relatia contribuabililor cu organele fiscale, sunt de parere specialistii.
Citeste mai multe despre Noul Cod de procedura fiscala complica si mai mult relatia firmelor cu Fiscul. Ce va schimba noua legislatie fiscala? pe AvocatNet.ro mai mult
Vineri, 22 August 2014, ora 16:39
Codul de procedura fiscala a fost modificat de Guvern, printr-o ordonanta de urgenta publicata luni, care revizuieste, incepand cu 1 iulie, modul de percepere a penalitatilor de intarziere.
Potrivit actului normativ, pentru datoriile neachitate la timp, penalitatile nu vor mai fi fixe, ci se vor calcula procentual pentru fiecare zi de intarziere, fiind datorate chiar din ziua urmatoare scadentei.
Noile reguli privind penalitatile de intarziere sunt cuprinse in OUG nr. 50/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 320 din 3 iunie 2013, si se vor aplica de la 1 iulie.
Potrivit actului normativ, contribuabilii vor achita, incepand din iulie, o penalitate de 0,02% pe fiecare zi de intarziere, ceea ce ar insemna o penalitate de 7,3% anual.
Noile prevederi din Codul de procedura fiscala penalitatile de intarziere vor avea caracter sanctionatoriu si se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 17:34
Astazi, pe nimeni nu mai poate surprinde nimic din ceea ce decide guvernul Boc. Fie ca este vorba despre masuri dure de austeritate sau despre atitudinea sfidatoare a guvernantilor la adresa contribuabililor, fie ca avem de-a face cu decizii contradictorii, neclare sau incoerente. In aceste momente critice, vocea societatii civile incearca sa se faca tot mai auzita.Nu ma mira ca guvernul a schimbat Codul fiscal in sensul in care detinatorii contractelor de drepturi de autor si persoanele fizice autorizate sunt obligate la plata contributiilor sociale.
Ideea de a largi baza de impozitare, fluturata de mai bine de un an de zile, se desavarseste astazi. In spatele unui slogan ce poate fi, in principiu, corect, se ascunde, de fapt, o dorinta neostoita a guvernului Boc de a aduce bani la buget.
Din pacate, lipsa de imaginatie a guvernului este ingrijoratoare: cresterea taxelor si impunerea platii contributiilor sociale pentru o serie de castiguri care, prin definitie, ar trebui sa fie scutite.
Prin aceasta decizie, guvernul desfiinteaza, practic, contractele de drepturi de autor, cel putin din punctul de vedere al cedentului drepturilor de autor, o decizie discutabila din doua puncte de vedere. In primul rand, momentul este foarte prost ales.
Criza financiara isi pune amprenta asupra scaderii veniturilor in toate zonele economiei, atat in mediul privat, cat si la institutiile publice care utilizeaza drepturi de autor (teatru, opera, institutii muzicale s.a.).
De aceea, va fi... mai mult
Miercuri, 01 Septembrie 2010, ora 00:12