Pilonul II de pensii nu va fi nationalizat, a dat din nou asigurari ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, luni, in cadrul dezbaterii motiunii simple a PNL, intitulata "Harababura fiscala PSD-ALDE te lasa fara banii tai de pensie".
"Despre Pilonul II, vreau sa fac doua precizari. In primul rand nu se pune problema nationalizarii. Eu am spus ca este firesc sa facem o analiza a acestuia si ca vom iesi in luna iunie sau iulie sa facem publice rezultatele. In al doilea rand, ca cetatean al Romaniei, ca ministru de Finante, nu voi pune niciodata in balanta deficitul bugetar cu venuiturile romanilor, fie ele pensii sau salarii", a declarat Teodorovici in plenul Camerei Deputatilor.
In textul motiunii, liberalii ii reproseaza ministrului de Finante ca atat el, cat si ceilalti colegi din Guvern vor sa faca Pilonul II de pensii optional si ulterior sa il desfiinteze.
"Va solicitam sa nu va mai prefaceti ca nu stiti, ca nu pricepeti, ca nu cunoasteti ca Guvernul urmareste sa elimine pensiile obligatorii administrate privat! Pseudo-simularile pe care le tot invocati ca se fac sau se vor face la Ministerul Finantelor nu urmaresc varianta cea mai buna pentru sustenabilitatea in viitor a pensiilor, ci modul in care reusiti sa peticiti mai repede bugetul, care arata ca un svaiter.
Stim ca nu sunteti nici ministrul muncii si nici prim-ministru, ca sa va atribuim competente in domeniul pensiilor. Cu toate acestea, stim cu totii ca banii pentru pensii, pentru ca acestea sa... mai mult
Luni, 04 Iunie 2018, ora 18:10
Schimbarea filosofiei de taxare a veniturilor personale, prin trecerea la impozitul pe gospodarie, si decizia de transfer a contributiilor sociale de la angajator la angajat au reprezentat cele mai dezbatute subiecte de ordin fiscal in acest an.
In 4 ianuarie, candidatul propus sa preia Finantele, Viorel Stefan, vorbea, la audierile din Parlament, despre unificarea legislatiei fiscale intr-un Cod economic cu maximum 50 de taxe. Viorel Stefan a devenit ministru al Finantelor iar prima prevedere a proiectului de Cod economic, care a "rasuflat" in presa in luna aprilie, vorbeste despre introducerea unui impozit de 10% pe venitul global al gospodariilor, in fapt o resuscitare a unei idei vechi vehiculata constant in spatiul public, respectiv aceea de a inlocui cota unica de impozitare cu un impozit progresiv.
Potrivit proiectului Codului Economic, fiecare gospodarie ar fi urmat sa beneficieze de un punctaj acordat in functie de numarul membrilor de familie si de un plafon neimpozabil.
Proiectul prevedea si o serie de deduceri, incluzand bursele, indemnizatiile pentru copii, contributia de sanatate platita, prima de asigurare obligatorie pentru casa si masina sau programele educationale pentru copii precum before si after school sau gradinite particulare, dar si abonamente la sala fitness, gimnastica, dans, alte activitati sportive. Veniturile mai mici de 2.000 de lei nu se impozitau.
"Reteta de globalizare a veniturilor va genera o crestere a bazei de impozitare.... mai mult
Marti, 26 Decembrie 2017, ora 09:42
Liderii coalitiei de guvernamant Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu au convocat luni seara din nou Guvernul Tudose la inca o sedinta pe tema bugetului pe 2018.
Concluziile au fost anuntate de Dragnea si Tariceanu. Nici Tudose si nici vreun alt ministru nu a venit in fata jurnalistilor care ii asteptau sa iasa de la Vila Lac 1, unde a avut loc intalnirea.
Cei doi lideri au insistat ca situatia e roz, deficitul sub 3% atat in 2017, cat si in 2018, rectificarea bugetara va fi pozitiva si saptamana viitoare, cel tarziu, Guvernul va adopta prin ordonanta de urgenta modificarile la Codul Fiscal, care vor face mai usoara viata tuturor romanilor.
In schimb, desi tot ei stabilisera ca termenul la care bugetul pe 2018 sa ajunga in Parlament sa fie sfarsitul lunii octombrie, Dragnea a anuntat ca isi asuma ca va intarzia.
"Am discutat deja de saptamana trecuta si le-am spus ca ne asumam noi daca este o mica intarziere a depunerii bugetului in Parlament, dar e important ca toate masurile de care am vorbit sa fie adoptate. Eu cred ca in cursul lunii noiembrie va fi depus la Parlament, la sfarsitul lunii noiembrie sau in primele zile ale lui decembrie sa fie adoptat. Depindem si de avizul CSAT, care nu cred ca o sa intarzie", a spus Dragnea.
Iata ce are de gand sa faca Guvernul pe banii nostri - schimbari radicale pentru angajati si firme
Dragnea asteapta intelepciune de la mediul de afaceri: Sunt masuri care fac bine, nu care fac rau
Intrebat de jurnalisti... mai mult
Luni, 30 Octombrie 2017, ora 21:08
Romania se auto-vulnerabilizeaza, in acest moment, prin politicile fiscale pe care le promoveaza noul Cod fiscal, a afirmat, marti, intr-o dezbatere de specialitate, Valentin Lazea, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"Pastrarea macrostabilitatii economice este extrem de importanta pentru ca Romania se auto-vulnerabilizeaza in acest moment prin politicile fiscale pe care le promoveaza noul Cod fiscal si ajunge ca, alaturi de Croatia, in 2017 sa fie singura tara care va avea deficit de peste 3%. De ce este important sa nu ai deficit de peste 3%? Cand investitorii straini se uita la ansamblul pietelor emergente, ei gasesc care sunt punctele slabe, care sunt tarile mai slabe, care sunt caprioarele ranite, ca sa zic asa.
Romania nu este astazi in aceasta situatie, dar va fi peste doi ani, ca urmare acestui Cod fiscal minunat pe care il avem. La orice semn de criza, investitorii straini se vor retrage din pietele emergente vulnerabile. Romania se pune singura pe sine ...citeste mai departe despre "Oficial BNR, despre Codul fiscal: Romania se auto-vulnerabilizeaza, picam testul bezelei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 08 Decembrie 2015, ora 22:29
Liderii partidelor au stabilit saptamana trecuta ca proiectul Codului Fiscal va fi adoptat in forma aprobata in Parlament. Dar exista o schimbare: unele masuri vor fi aplicate etapizat. Dar cum va afecta acest lucru cresterea economica si deficitul bugetar?
Astfel, TVA va scadea la 20% de la 1 ianuarie 2016 si la 19% de la 1 ianuarie 2017.
Taxa pe stalp va fi eliminata de la 1 ianuarie 2017, cu o exceptie, solicitata de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, anume in cazul constructiilor speciale din agricultura, pentru care birul va fi scos din 2016.
Totodata, s-a convenit ca supraacciza la carburanti sa fie eliminata de la 1 ianuarie 2017, iar impozitele pe dividende sa fie reduse la 5% tot peste doi ani.
Puterea si Opozitia si-au dat mana: Consens pe Codul Fiscal, PNL nu mai depune amendamente
Noul Cod fiscal stimuleaza consumul si omoara investitiile
Analistul Florin Citu trage un semnal in legatura cu deciziile politice luate in legatura cu Codul ...citeste mai departe despre "Codul fiscal, un test pentru economie: Intre stimularea consumului si sufocarea investitiilor" pe Ziare.com mai mult
Marti, 01 Septembrie 2015, ora 07:50
Deficitul bugetar ar putea sa ajunga la cel putin 4 la suta, anul viitor, ca urmare a majorarilor salariale si in eventualitatea aplicarii masurilor prevazute in Codul Fiscal, sustine presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.
"Ar fi un deficit in jur de 4 la suta din PIB, anul viitor, daca s-ar aplica prevederile din noul Cod Fiscal, cu amendamentele de astazi, plus cresterile de salarii, asa cum se intentiona initial", a declarat Ionut Dumitru, pentru HotNews.
Acesta a subliniat chiar ca deficitul va fi mai mare de 4 la suta.
"Aveam o ingrijorare mare pe partea de Cod Fiscal, care se mai diminueaza prin aceste amendamente, dar ramane in esenta o problema serioasa si pe partea de Cod Fiscal ca implicatie bugetara, dar a aparut o problema chiar mai grava - partea de cresteri salariale.
As spune ca, la cum se prefigureaza lucrurile acum, pe Codul Fiscal si cu cresterile salariale, deficitul are mari sanse sa sara de 4 la suta din PIB in anul 2016. Nu va mai ajunge ...citeste mai departe despre "Ce ne asteapta dupa dezmatul bugetar al Codului Fiscal si cresterii salariilor - deficit de cel putin 4% din PIB?" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 August 2015, ora 18:55
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, este unul dintre cei mai aprigi sustinatori ai Codului Fiscal, astfel ca este gata sa treaca si peste promisiunile facute partenerilor externi pentru a implementa masurile cuprinse in acest document.
Tara noastra s-a angajat in fata Comisiei Europene ca va avea un deficit bugetar de 1,2% in 2016, dar tinta nu va fi atinsa, in contextul reducerii taxelor prognozata pentru anul viitor.
Info: Un deficit bugetar apare atunci cand cheltuielile statului depasesc incasarile. Opusul deficitului este excedentul bugetar. In primele patru luni ale anului, Romania a avut un excedent bugetar de 6 miliarde de lei, acesta fiind argumentul cu care Guvernul a motivat implementarea reducerii TVA la alimente. Insa datele Ministerului Finantelor arata ca investitiile publice au fost mai mici cu 1 miliard de lei in luna aprilie, ceea ce inseamna ca banii nu au fost folositi pentru stimularea economiei.
Teodorovici, fost ministru al Fondurilor Europene care ...citeste mai departe despre "Ministrul nostru de Finante se ia dupa Yanis Varoufakis? Deficitul bugetar si lepadarea de UE" pe Ziare.com mai mult
Joi, 23 Iulie 2015, ora 07:57
Retrimiterea Codului Fiscal in Parlament reprezinta primul act curajos facut de presedintele Klaus Iohannis. E o actiune politica venita impotriva opiniei generale. Trebuie sa spunem ca atat social-democratii, cat si o parte dintre liberali sunt de acord cu textul Codului Fiscal.
Acesta reprezinta caramida guvernarii PSD si realizarea in jurul careia ar trebui sa se construiasca mesajul politic pentru alegerile din 2016. Daramarea acestei constructii, eu o vad ca pe o pierdere uriasa pentru Victor Ponta, chiar mai mare decat pentru PSD. Asa imi explic iesirea violenta a premierului dupa ce a aflat ca legea s-a intors in Parlament.
Dar care e problema cu Codul Fiscal? De ce a ajuns presedintele sa respinga un pachet de legi atat de important si sustinut de catre oamenii politici, dar si de catre o mare parte a oamenilor de afaceri?
La prima vedere, toata discutia se desfasoara in jurul scaderii TVA de la 24% la 19%, o scadere care ridica o mare povara atat de pe umerii ...citeste mai departe despre "Klaus Iohannis si Victor Ponta, razboi pe noul Cod Fiscal" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 18 Iulie 2015, ora 17:05
Deficitul bugetar va depasi tinta asumata de Romania in discutiile cu institutiile financiare internationale, de 1,2% din PIB in 2016, ca urmare a aplicarii noului Cod Fiscal, insa se va plasa sub obiectivul stabilit prin tratatul de la Maastricht, de 3% din PIB, a declarat, miercuri, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, in cadrul dezbaterilor finale din plenul Camerei Deputatilor pentru aprobarea Codului Fiscal.
"Deficitul va mai mare decat cel asumat, dar ramane sub limita de la Maastricht de 3% din PIB. Mesajul pentru partenerii nostri externi este ca Romania este hotarata sa mentina acest deficit sub 3%", a explicat Teodorovici.
Cum va vota PNL pe Codul Fiscal si de Procedura Fiscala
Potrivit acestuia, dupa aplicarea noii legislatii fiscale, Romania va trece de la statul cu una dintre cele mai mari cote generale de TVA din Uniunea Europeana, si una dintre cele mai mari medii ale TVA, in randul tarilor cu cele mai mici cote generale de TVA si cele mai mici medii ...citeste mai departe despre "Noul Cod Fiscal va duce la incalcarea tratatelor europene? Teodorovici face lumina" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 13:05