Suma necesara recapitalizarii principalelor patru banci din Grecia este de 27,5 miliarde de euro, a anuntat recent Banca Greciei, dar suma ar putea ajunge la cel putin 29 miliarde de euro.
Piraeus Bank a anuntat ca nevoile sale de recapitalizare se ridica la 7,3 miliarde de euro, dupa ce a inregistrat pierderi nete de 629 milioane de euro (833 milioane de dolari) in primele noua luni din 2012. De asemenea, Piraeus a cerut inca 500 milioane de euro pentru banca recent achizitionata, ATEbank.
National Bank of Greece (NBG) va avea nevoie de 9,7 miliarde de euro, Alpha Bank de 4,6 miliarde de euro si Eurobank Ergasias de 5,8 miliarde de euro. Astfel, nota de plata pentru recapitalizarea principalelor grupuri bancare elene se ridica la aproximativ 27,9 miliarde de euro.
Si National Bank of Greece a anuntat ca a inregistrat pierderi nete de 2,45 miliarde de euro in primele noua luni din 2012, in timp ce pierderile Alpha Bank s-au ridicat la 711,8 milioane de euro.
Bancile din Grecia au termen pana in aprilie 2013 pentru a obtine de pe piata fondurile necesare recapitalizarii, astfel incat sa-si mentina independenta administrativa, iar actionarii lor sa poata plati ajutorul de stat in urmatorii cinci ani, pentru a recastiga controlul complet asupra institutiilor de creditare.
Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din Romania: National Bank of Greece (NBG), care este actionar majoritar la Banca Romaneasca, EFG Eurobank, care controleaza Bancpost,... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 15:17
Ai credite sau depozite la bancile elene din Romania? Consultantii financiari te sfatuiesc sa-ti iei masuri de precautie intrucat o iesire a Greciei din zona euro ar putea "zdruncina" sistemul bancar romanesc.
Banca Centrala Europeana a declarat ca va opri temporar operatiunile monetare cu unele banci grecesti in urma declaratiei facute de presedintele Bancii Centrale, Mario Draghi, care preciza ca BCE nu va face compromisuri cu privire la principiile cheie pentru a mentine Grecia in zona euro.
BCE efectueaza operatiuni de refinantare numai cu bancile solvabile. Fara acces la fondurile BCE, bancile trebuie sa ceara asistenta financiara de urgenta Bancii Greciei. Nu este clar cate banci sunt afectate de oprirea finantarii din partea BCE.
"Odata ce procesul de recapitalizare va fi finalizat si ne asteptam ca acest lucru sa se intample in curand, bancile isi vor redobandi accesul la operatiunile de refinantare ale BCE", au declarat reprezentantii Bancii Centrale.
Decizia vine dupa ce Mario Draghi a recunoscut pentru prima data ca statul elen ar putea parasi zona euro.
"O iesire a Greciei din zona euro a fost vazuta ca o absurditate pana acum. In prezent, acesta devine scenariul de baza", spune Thomas Costerg, economist la Standard Chertered Bank din Londra.
Acordul de finantare externa de 130 miliarde euro prevede sume de pana la 50 miliarde euro pentru recapitalizarea sistemului financiar elen, din care Grecia a incasat deja o prima transa de circa 25... mai mult
Joi, 17 Mai 2012, ora 13:16
Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat marti ca BNR monitorizeaza cu mare atentie situatia din Grecia si ca bancile grecesti din Romania raman capitalizate peste media sistemului bancar din Romania.
"O monitorizam cu mare atentie (situatia din Grecia - n.r) pentru ca niciodata, pe o situatie complicata economic, o fragmentare politica suplimentara nu este o veste buna. Monitorizam, bancile grecesti din Romania raman capitalizate peste media sistemului bancar din Romania, care este de 14,5%, ele au mai mult. Lichiditatea lor este similara sau mai buna decat a sistemului", a spus Cristian Popa. mai mult
Marti, 08 Mai 2012, ora 17:50
Bancile straine care opereaza in Romania vor avea nevoie sa injecteze capital suplimentar in subsidiare pentru a linisti piata financiara, sectorul bancar indreptandu-se spre al doilea an consecutiv de pierderi, a declarat pentru Bloomberg directorul din cadrul BNR Nicolae Cinteza, potrivit NewsIn.Institutiile financiare straine au adus in Romania 850 milioane lei (271 milioane dolari) in acest an, confruntandu-se cu cresterea portofoliului de credite neperformante, cu o cerere scazuta pentru noi credite si cu o volatilitate ridicata a pietei."Toate bancile, dar mai ales cele grecesti, trebuie sa fie pregatite pentru a face fata contagiunii, chiar daca sunt bine capitalizate in prezent. Este o problema de credibilitate. Daca una dintre bancile-mama are probleme, subsidiarele din Romania pot fi afectate, de aceea le sfatuim sa aiba rezerve mari de lichiditati", a declarat directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza.Sectorul bancar din Romania a inregistrat anul trecut pierderi de 516 milioane lei, deoarece 22 dintre cele 42 de banci din tara au fost neprofitabile, potrivit datelor bancii centrale, citate de Bloomberg. Creditele neperformante reprezentau 13,6% din portofoliul total, la sfarsitul lui august, declara, saptamana trecuta, viceguvernatorul BNR Cristian Popa.Banca centrala a solicitat subsidiarelor bancilor grecesti sa mentina o "lichiditate adecvata", ca protectie impotriva unui posibil faliment al Greciei, in timp ce unele institutii de credit din... mai mult
Joi, 13 Octombrie 2011, ora 17:57
Directorul general al OTP Bank Romania, Laszlo Diosi ii sfatuieste pe romani sa nu-si retraga banii din bancile grecesti, pentru ca sistemul bancar din romania este stabil, potrivit NewsIn."In ultimele saptamani, oamenii m-au intrebat daca trebuie sa retragem banii din bancile mari. Le-am spus nu, tineti-va banii in bancile grecesti, chiar daca asta nu le place colegilor mei, pentru ca sistemul financiar din Romania este stabil", a spus Diosi, in cadrul unei conferinte de presa.
Acesta a precizat ca bancile de la noi, chiar daca au capital grecesc, sunt supravegheate de BNR, sunt bine capitalizate si bine conduse.
Prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florin Georgescu, a declarat recent ca banca centrala a luat masuri preventive de monitorizare atenta, prin raportari saptamanale, a bancilor cu capital grecesc in ceea ce priveste principalii parametri care reflecta situatia lor financiara.
De asemenea, acesta a precizat ca situatia bancilor din Romania care au capital grecesc este foarte buna, acestea avand o capitalizare peste medie. mai mult
Miercuri, 29 Iunie 2011, ora 15:12
Analistii din cadrul JPMorgan sustin ca sectorul bancar din Romania nu ar fi afectat daca bancile grecesti prezente pe piata locala s-ar retrage, intrucat autoritatile dispun de resursele necesare pentru a prelua aceste subsidiare si a le vinde mai tarziu altor grupuri financiare, anunta Mediafax.Nu consideram ca o posibila iesire a bancilor grecesti din Romania ar fi o problema majora pentru sectorul bancar al tarii, tinand cont de faptul ca finantarea de la bancile-mama din Grecia se ridica la numai 3,5% din PIB (...)
Autoritatile au resursele necesare sa preia subsidiarele si sa le vanda mai tarziu catre alte grupuri financiare straine (...) Rezervele bancii centrale, de aproape 30% din PIB, sunt suficiente pentru a acoperi orice posibila retragere de fonduri", se arata intr-un raport transmis joi de JPMorgan Chase Bank, Londra.
Analistii noteaza ca Banca Nationala a Romaniei poate gestiona riscurile legate de bancile grecesti, iar subsidiarele respective nu au expunere proprie pe datoria de stat a Greciei si, in plus, sunt bine capitalizate.
Problemele din Grecia au lovit intr-adevar leul in ultima perioada, insa moneda a fost afectata si de cresterea aversiunii investitorilor fata de risc la nivel global, noteaza JPMorgan.
Banca anticipeaza ca leul va reveni in viitorul apropiat la cursul de 4,1 lei/euro atins inainte de actuala perioada de depreciere. Moneda nationala a avut cele mai slabe performante din regiune, dar a scazut exagerat de mult, considera... mai mult
Joi, 23 Iunie 2011, ora 14:47
Pentru a calma temerile investitorilor referitoare la impactul pierderilor din obligatiunile emise de statul grecesc, banca centrala a Greciei intentioneaza sa ceara institutiilor bancare sa-si majoreze rata adecvarii capitalului, anunta Mediafax, care citeaza Reuters.Institutiile de credit din Grecia au pierdut accesul la finantare interbancara, din cauza crizei datoriilor statului, si au devenit dependente de lichiditate de la Banca Centrala Europeana.
Autoritatile bancare vor sa reduca gradual aceasta dependenta.
"Seful Bancii Greciei va cere bancilor sa-si consolideze rata de adecvare a capitalului dupa rezultatele testelor de stres de la sfarsitul lunii iunie", noteaza Kathimerini, citand surse bancare.
Nivelul cerut de banca centrala va depinde de estimarile pe care le va face privind pierderile legate de portofoliile de obligatiuni ale Greciei detinute de institutiile financiare.
"Asta nu inseamna ca Banca Greciei accepta ca vor exista pierderi. Din contra, ca membra a Bancii Centrale Europene, este impotriva oricarui tip de restructurare", potrivit cotidianului.
O capitalizare mai solida ar putea face mai usoara revenirea bancilor pe piata financiara si ar limita dependenta de facilitatile puse la dispozitie de zona euro.
Pana in prezent, National Bank of Greece si Piraeus Bank si-au consolidat capitalul prin atragerea de fonduri de la actionari, iar EFG Eurobank a vandut aproape in intregime o participatie la banca poloneza Polbank catre Raiffeisen.
Alpha... mai mult
Luni, 06 Iunie 2011, ora 09:13
Reprezentantul Fondului Monetar in Romania, Jeffrey Franks, sustine ca subsidiarele bancilor elene prezente pe piata locala sunt sunt lichide si bine capitalizate si a adaugat ca nu vede semne ale unei extinderi in Romania a crizei datoriilor suverane din zona euro prin intermediul bancilor, transmite Mediafax."Subsidiarele bancilor elene sunt lichide si bine capitalizate", a afirmat Franks intr-un interviu acordat Bloomberg la Washington.
Agentia de evaluare financiara Moody's a retrogradat, miercuri, ratingul suveran al Greciei de la "B1" la "Caa1" si a anuntat ca exista sanse de 50% ca statul elen sa intre in incapacitate de plata.
Franks avertizeaza asupra pericolului revenirii la situatia unor intrari excesive de capital in Romania.
"Odata cu recuperarea economiei, nu vrem sa revenim la situatia intrarilor excesive de capital in Romania si a riscurilor pentru inflatie si deficit de cont curent ridicate.
Trebuie sa ne pazim atat impotriva riscurilor de scadere, cat si de crestere prea accelerata a economiei in pentru perioada urmatoare de unul sau doi ani", a spus Franks.
Deficitul de cont curent al Romaniei s-a redus cu 59% in primul trimestru, la 634 milioane de euro, in timp ce investitiile straine directe au inregistrat un declin de 22%, la 379 milioane de euro.
Totodata, Franks a reluat afirmatiile de la inceputul lunii mai, de la Bucuresti, privind posibilitatea ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa fie nevoita sa intareasca politica monetara in... mai mult
Vineri, 03 Iunie 2011, ora 17:46
Jeffrey Franks, seful misiunii FMI, a declarat ca subsidiarele bancilor grecesti din Romania sunt bine capitalizate, sunt lichide si bine supravegheate de BNR si, totodata, ca nu crede ca exista vreun motiv ca populatia Romaniei sa aiba vreo ingrijorare in privinta acestui lucru, conform NewsIn. Franks a raspuns, in cadrul unei conferinte de presa, la o intrebare cu privire la posibilitatea ca restructurarea datoriei grecesti sa afecteze bancile elene prezente si la noi pe piata.
"Nu dorim vreun zvon in piata. Subsidiarele bancilor grecesti din Romania sunt bine capitalizate, sunt lichide si sunt bine supravegheate de BNR. Nn cred ca exista vreun motiv ca populatia Romaniei sa aiba vreo ingrijorare cu privire la acest lucru. Riscuri de pe urma a ceea ce se intampla in alte tari din Europa pot in viitor sa afecteze de maniere diferite Romania, nu in mod necesar sistemul bancar, si modul de a proteja Romania este sa ai politici bune in functiune si sa ai de asemenea niste 'buffere' care sa te protejeze daca si cand acest lucru s-ar putea intampla. Un risc de care trebuie sa fim constienti, dar pe care nu trebuie sa-l exageram" a spus Franks. mai mult
Luni, 09 Mai 2011, ora 14:53