Recapitalizarea bancilor, o solutie eronata?

Joi, 13 Octombrie 2011, ora 16:19
2388 citiri
Recapitalizarea bancilor, o solutie eronata?

Solutia liderilor europeni de fortare a bancile europene sa-si creasca capitalul, pentru a fi capabile sa faca fata crizei datoriilor din zona si a creste increderea in sectorul bancar, a fost primita cu criticism de analisti si liderii de business. Acestia se tem ca propunerile vor duce la diluarea actiunilor acestor banci si ca nu vor opri caderea sistemului.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, miercuri, ca UE trebuie sa sprijine "urgent" bancile, avertizand ca intre contagiunea datoriilor suverane si banci exista, fara indoiala, o legatura, relateaza CNBC.

Temerile ca Grecia, in special, dar si state precum Italia si Spania, pot intra in faliment din cauza datoriilor au lovit puternic sistemul bancar, in ultimele saptamani. Apogeul a fost atins odata cu salvarea bancii franco-belgiene Dexia, institutie cu o expunere masiva la datoriile suverane ale Greciei.

Fondul Monetar International a estimat ca bancile au un deficit de pana la 200 de miliarde de euro. Insa unii critici sunt de parere ca o ampla recapitalizare a bancilor nu va salva problemele regiunii.

"Se pare ca va fi injectat capital in sistem, fara sa se tina cont daca o banca are nevoie de bani sau nu", a declarat analistul bursier Rainer Skierka.

O astfel de miscare ar duce intrarea guvernelor in actionariatul bancilor continentale, ceea ce, in opinia lui Skierka, ar duce la o "diluare masiva a actiunilor".

"Cel mai probabil, piata va reactiona negativ si va considera ca a fost ratata inca o oportunitate de rezolvare a problemei", mai spune acesta.

"Nu credem ca o recapitalizare bancara generala este o idee buna. Unele banci, cum ar fi cele grecesti, au nevoie de capital masiv, iar altele sunt bine capitalizate si pot absorbi orice potentiale pierderi", a mai spus acesta.

Printre bancile care mai au nevoie de capitalizare se numara si cele spaniole si italiene. In cazul Spaniei, cu toate ca statul este considerat solvent, obligatiunile spaniole au crescut pe fondul ingrijorarilor legate de problemele bugetare.

"Este adevarat ca avem de-a face cu o contractie majora a sectorului constructiilor, care reprezinta 60% din PIB, insa, daca analizam restul economiei, Spania o duce bine si creste cu 2,6-2,7%", a declarat Baldomero Falcones, presedinte si CEO al grupului de constructii spaniol FCC.

Datoria publica a Spaniei este de 67% din PIB, cu 20% mai mica decat media europeana si cu 30% mai mica decat cea a SUA.

Problema in cazul acestui stat pare a fi mai degraba una de incredere, decat de capital. "Capitalul, in general, nu este esenta problemei", a spus Skierka.

"In timp ce, in trecut, autoritatile de reglementare au recapitalizat bancile pentru a se evita o recesiune double-dip, acum, nicio cantitate de capital injectat nu poate pregati sectorul pentru o catastrofa determinata de datoriile suverane sau faliment", a mai spus acesta.

De aceeasi parere este si Josef Ackermann, CEO al Deutsche Bank. Acesta se indoieste ca o recapitalizare a bancilor europene ar pune capat crizei datoriilor suverane.

"Nu capitalul este problema, ci faptul ca datoria suverana, privita ca o categorie de bunuri, si-a pierdut eticheta pe care scria "fara riscuri"", a declarat Ackermann pentru Reuters.

#banci criza, #criza, #criza economica, #criza financiara, #criza globala, #dolar euro, #grecia criza, #grecia faliment , #Grecia