Basescu: Romania, in dificultate daca nu se mentine fluxul de capital

Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 16:17
1305 citiri
Basescu: Romania, in dificultate daca nu se mentine fluxul de capital

Traian Basescu este de parere ca Romania ar fi intr-o dificultate foarte mare daca fluxurile de capital oferite de bancile mama s-ar micsora. Mai mult, n-am mai putea finanta nici macar bugetul de cheltuieli de anul acesta, este de parere Presedintele.

Presedintele Romaniei va sustine in fata membrilor consiliului UE ca, in procesul de capitalizare a bancilor din zona euro, sa se tina cont si de nevoia de a se mentine fluxurile de capital catre filialele bancilor din zona euro, aflate in zona non euro.

"Am considerat necesara o pozitie extrem de limpede a Romaniei pentru a ne asigura necesarul de finantare anul viitor", a declarat acesta , intr-o conferinta de presa de pe aeroportul Otopeni, inainte de a pleca spre Bruxelles pentru summitul UE.

Anul acesta, Romania a imprumutat de pe piata bancara interna 56 de miliarde de lei pentru a-si acoperi cheltuielile bugetare si a sustine deficitul, ceea ce inseamna 12,3 miliarde euro de pe piata interna plus alte 2 miliarde euro de pe piata externa, potrivit calculelor Presedintiei.

"Romania ar fi intr-o dificultate foarte mare daca fluxurile de capital oferite de bancile mama s-ar micsora. N-am mai putea finanta nici macar bugetul de cheltuieli de anul acesta", a explicat presedintele Traian Basescu.

Basescu: Sa privim bugetul cu prudenta

"In situatia in care am avea un buget cu un deficit de 3% din PIB, Romania ar trebui sa imprumute de pe piata interna 71,6 milarde de lei, echivalentul a 17,6 mld euro plus alte 2 mld de pe pietele externe. In aceasta situatie, nu suntem intr-o pozitie favorabila sa putem cere bancilor din zona euro sa mareasca fluxurile de capital catre Romania. Ar fi dificil, mai ales cu banii de recapitalizare a bancilor, care provin din taxele cetatenilor germani, francezi, olandezi", a declarat presedintele.

Obiectivul Romaniei, in cadrul summit-ului de la Bruxelles, este de a mentine fluxurile de capital catre Romania. "Probabil formula pe care am convenit-o ieri cu Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, va trebui extinsa catre toate statele emergente din UE, precum Polonia sau Ungaria", completat Basescu.

Potrivit sefului statului, decizia summit-ului de astazi nu ramane la latitudinea Consiliului European. Inaintea consiliului celor 17 state Euro, va avea loc un consiliu european cu toti cei 27 de membrii in care se va definitiva si pozitia lor in raport cu cei care platesc.

"Am apreciat necesara o opozitie extrem de limpede a Romaniei pentru a ne putea asigura necesarul de finantare de anul viitor. Spre exemplu, daca anul acesta bugetul de stat este in curs de a ajunge la cifra de 13,2 mld euro pe care i-a imprumutat de pe piata interna, trebuie sa tinem cont ca expunerea bancilor straine in Romania este de 14 mld euro".

Traian Basescu a subliniat, de asemenea, importanta sustinerii finantarilor si pentru sectorul privat, acesta fiind cel care ne poate da "o minima crestere economica".

Mai departe, presedintele a prezentat si cateva riscuri in cazul in care nu s-ar mentine fluxul de capital catre filialele bancilor din Romania.

"Restructurarea datoriilor Greciei, care poate sa insemne 20, 30, 40%, reprezinta aproape o pierdere pentru banci. Noi avem banci care sunt puternic angajate cu finantari facute guvernului Greciei - italiene, franceze, grecesti. Riscul e ca bancile sa-si asigure nevoia de capital retragandu-se de pe piete precum cea a Romaniei. Sunt si alte motive - ca nevoia bancilor mama de a se consolida in aceasta perioada", a adaugat Traian Basescu.

#Traian Basescu summit UE, #declaratii Traian Basescu Bruxelles , #Criza economica