Bancile din Grecia au nevoie de capital suplimentar de circa 6,4 miliarde de euro,avand in vedere nivelul ridicat al creditelor neperformante dupa 6 ani de recesiune, potrivit rezultatelor testelor de stres, publicate de banca centrala elena.
National Bank of Greece, cea mai mare banca greceasca, are nevoie de 2,18 miliarde euro, potrivit raportului Bancii Greciei.
Piraeus Bank, al doilea mare creditor din tara, trebuie sa atraga capital de 425 milioane euro.
Eurobank Ergasias, a treia banca elena, necesita o recapitalizare de 2,95 miliarde euro, iar Alpha Bank are nevoie de 262 milioane euro.
In total, cele mai mari patru banci din Grecia ar trebui sa atraga capital suplimentar de 5,82 miliarde euro.
Cele patru institutii de credit sunt prezente si pe piata romaneasca. Eurobank Ergasias controleaza Bancpost, in timp ce National Bank of Greece detine Banca Romaneasca. Piraeus si Alpha sunt prezente prin subsidiare care preiau numele grupurilor din care fac parte.
Produsul Intern Brut al Greciei a scazut cu aproximativ 25% fata de nivelul din 2008, in urma crizei financiare mondiale si crizei datoriilor de stat declansata la finele nului 2009.
Creditele neperformante au ajuns la peste 30% din soldul total al imprumuturilor.
Somajului a ajuns in luna decembrie la 27,5%, potrivit datelor anuntate vineri de Statistica de la Atena.
Piraeus Bank a anuntat, intr-un comunicat citat de Bloomberg, ca intentioneaza sa atraga 1,75 miliarde euro pentru a... mai mult
Vineri, 07 Martie 2014, ora 14:01
Ministrul cipriot de finante, Vassos Shiarly, a criticat puternic creditorii internationali si europeni pentru pagubele produse sectorului bancar al tarii sale, in timpul acordarii ajutorului international Greciei.
Oficialul de la Nicosia sustine ca Ciprul a fost fortat sa ceara asistenta financiara numai dupa ce a platit "un pret extrem de ridicat" in urma schimbului voluntar de obligatiuni din martie, care a avut ca rezultat stergerea a aproximativ 100 de miliarde de euro din datoria de 350 miliarde de euro a Greciei. Acordul este necesar pentru ca Grecia sa obtina al doilea program de finantare, in valoare de 130 miliarde de euro.
Potrivit acordului, creditorii privati ar accepta o reducere de aproximativ 50% a valorii nominale a bondurilor grecesti in valoare de 200 de miliarde de euro pe care le detin.
Deoarece bancile cipriote detineau obligatiuni elene, Ciprul a pierdut in urma schimbului de obligatiuni 4,2 miliarde de euro, echivalentul a 24% din PIB, a afirmat Shiarly. Acesta a adaugat: "Nu a fost un mod corect de rezolvare a situatiei. A fost o problema europeana, cred ca ar fi trebui sa impartim aceasta pierdere in mod corect".
Comentariile ministrului cipriot de finante reflecta frustrarea Ciprului pentru expunerea sectorului bancar la Grecia si arata ca oficialii de la Nicosia se pregatesc sa aiba o pozitie solida la negocierile cu UE, FMI si BCE pentru acordarea ajutorului financiar.
Salvarea bancilor cipriote presupune costuri de 10 mld. de... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2012, ora 16:51
Bancile straine care opereaza in Romania vor avea nevoie sa injecteze capital suplimentar in subsidiare pentru a linisti piata financiara, sectorul bancar indreptandu-se spre al doilea an consecutiv de pierderi, a declarat pentru Bloomberg directorul din cadrul BNR Nicolae Cinteza, potrivit NewsIn.Institutiile financiare straine au adus in Romania 850 milioane lei (271 milioane dolari) in acest an, confruntandu-se cu cresterea portofoliului de credite neperformante, cu o cerere scazuta pentru noi credite si cu o volatilitate ridicata a pietei."Toate bancile, dar mai ales cele grecesti, trebuie sa fie pregatite pentru a face fata contagiunii, chiar daca sunt bine capitalizate in prezent. Este o problema de credibilitate. Daca una dintre bancile-mama are probleme, subsidiarele din Romania pot fi afectate, de aceea le sfatuim sa aiba rezerve mari de lichiditati", a declarat directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza.Sectorul bancar din Romania a inregistrat anul trecut pierderi de 516 milioane lei, deoarece 22 dintre cele 42 de banci din tara au fost neprofitabile, potrivit datelor bancii centrale, citate de Bloomberg. Creditele neperformante reprezentau 13,6% din portofoliul total, la sfarsitul lui august, declara, saptamana trecuta, viceguvernatorul BNR Cristian Popa.Banca centrala a solicitat subsidiarelor bancilor grecesti sa mentina o "lichiditate adecvata", ca protectie impotriva unui posibil faliment al Greciei, in timp ce unele institutii de credit din... mai mult
Joi, 13 Octombrie 2011, ora 17:57