Alarma in sistemul bancar european: Unele banci sunt vulnerabile, ar putea sa se prabuseasca

Marti, 12 Mai 2015, ora 12:50
3880 citiri
Alarma in sistemul bancar european: Unele banci sunt vulnerabile, ar putea sa se prabuseasca
Foto: The Telegraph

Un nou semnal de alarma privind vulnerabilitatile sistemului bancar din zona euro este tras de cercetatorii Universitatii din Portsmouth, Marea Britanie. Un studiu recent publicat de acestia arata ca, dupa opt ani de la prabusirea bancii Lehman Brothers, institutiile de credit din Europa raman la fel de instabile.

"Rezultatele obtinute de noi indica faptul ca, in ciuda eforturilor de a asigura stabilitatea bancilor, unele dintre acestea sunt la fel de vulnerabile cum erau si inaintea crizei. Este posibil ca aceste institutii sa se prabuseasca", a spus economistul Nikos Paltalidis, citat de ziarul The Guardian.

Datorii neasigurate

"Am descoperit ca, in cazul unui soc economic sau financiar, aceste banci vor inregistra pierderi care pot reduce nivelul de capital sub minimul stabilit de institutiile cu rol de reglemantare.

Aceasta si ca urmare a faptului ca nivelul capitalului social al celor mai mari institutii de creditare din Europa este insuficient pentru a tempera efectele unei crize sistemice", arata cercetatorul Universitatii din Portsmouth.

Dupa criza Lehman Brothers, o parte din guvernele europene au apelat la masura capitalizarii bancilor pentru a stabiliza pozitia lor in piata.

Spre exemplu, Lloyds Banking Group si Royal Bank of Scotland au beneficiat de 65 miliarde de lire sterline in cadrul programului de capitalizare.

Risc perpetuu

Paltalidis si colegii sai nu au verificat stabilitatea bancilor din Regatul Unit, limitandu-se doar la sectorul bancar din interiorul zonei euro.

Iar vulnerabilitatea acestuia in fata unui soc al datoriilor suverane inregistrate de statele din uniunea monetara se poate transmite sub forma unui fenomen contagios in intreaga industrie bancara.

Datele colectate de cercetatorii britanici arata ca rezervele in obligatiuni guvernamentale detinute de bancile din zona euro au atins cel mai mare nivel din 2006 si pana in prezent.

"Din rezultate devine evident ca sistemul bancar european este extrem de vulnerabil, cu un risc ridicat de contagiune financiara.

Inseamna ca noile reguli de capital nu au redus substantial riscurile sistemice si, prin urmare, este nevoie de politici suplimentare in vederea cresterii rezistentei in sector", arata concluziile raportului.

Grecia, pericol imediat

Avertismentul dat de britanici vine pe fondul crizei financiare din Grecia, in care posibilitatea declararii incapacitatii de plata a tarii poate zgudui din temelii sistemul bancar elen si pe cel din zona euro.

Insa, riscurile nu sunt intalnite doar in cazul bancilor elene. Bancile austriece Erste, Raiffeisen si Volksbank nu au obtinut rezultate multumitoare in cadrul testului de stres efectuat in toamna de Banca Centrala Europeana.

O alta zona vulnerabila este reprezentata de sectorul bancar din Peninsula Iberica, atat bancile spaniole, cat si cele portugheze dand semne de slabiciune in ultimii ani.

#risc colaps banci Europa, #vulnerabilitate sistem bancar, #criza datoriilor zona euro , #Faliment banci