Europa, mai profitabila decat SUA: Bancile au avut mare succes anul acesta

Joi, 30 Iulie 2015, ora 11:47
2802 citiri
Europa, mai profitabila decat SUA: Bancile au avut mare succes anul acesta
Foto: Pixabay

Institutiile de credit din Europa au reusit sa genereze venituri mai consistente in economia din zona, cresterea profitului raportat in Europa fiind mai mare decat cea din Statele Unite pentru prima oara de la declansarea crizei economice din 2008.

Pentru anul in curs, analistii prezic o crestere de 6,7% a veniturilor date de actiunile cuprinse in indicele Stoxx Europe 600, cu bancile europene intretinand acest trend de crestere a profitului la un nivel de 18 procente, arata Bloomberg.

Sector performant

In prima jumtate a anului, sectorul bancar s-a dovedit cea mai performanta industrie din Europa, profitabilitatea actiunilor emise de institutiile de credit fiind de 17%, Barclays, UBS si Credit Suisse fiind vedetele tranzactiilor de pe piata europeana de capital.

"Pentru prima data, dupa atata vreme, este mai rentabil sa investesti in companiile din Europa in loc de cele americane", a comentat Louis de Fels, managerul fondului Raymond James Asset Management International, cu un portofoliu de 60 de miliarde.

"Deprecierea suferita de euro, efectele programului de relaxare cantitativa, dobanzile scazute si un pret scazut al petrolului au ajutat companiile europene sa performeze in acest an", spune de Fels.

Din perspectiva sa, analistii ar trebui sa isi refaca prognoza pentru anul in curs, pe masura ca trendul descendent inregistrat de moneda unica europeana se mentine, iar reprezentantii Rezervei Federale dau ca sigura o crestere a dobanzii de referinta pe piata americana.

De Fels sustine ca pe langa banci, actiunile companiei franceze Veolia Environnement si cele din industria hoteliera europeana aduc cele mai bune sanse de castig in acest moment.

Moment favorabil

Apetitul investitorilor de pe piata europeana a avut de suferit in urma crizei declansate in Grecia in ultimele 2 luni, dar si a urmare a prabusirii rapide inregistrata pe piata de capital din China, indicele Stoxx 600 coborand cu 10% sub nivelul maxim atins in luna aprilie.

Chiar si asa, bursele europene au reusit sa faca fata scaderi dramatice a preturilor materiilor prime, trimestrul in curs putand sa fie fie cel mai performant din ultimii 5 ani, dupa cum relateaza analistii UBS.

Strategii bancii, Nick Nelson si Karen Olney, cred ca profitul inregistrat de jucatorii de pe bursele europene va depasi estimarile pentru media investitiilor pe termen lung.

Este unul dintre cele mai favorabile momente din ultimii 20 de ani, cred cei doi analisti.

"Pentru ca increderea investitorilor sa creasca avem nevoie de companii care sa raporteze profituri majore. Vestea buna este ca se intrevad aceste semne", au mentionat Nelson si Olney in raportul UBS.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#profit burse Europa, #actiuni banci, #profit sector bancar, #profit zona euro , #Actiuni