Cu ocazia Zilei Europei, 21 de sefi de stat din Uniunea Europeana au semnat Apelul Comun pentru Europa inaintea alegerilor europene din mai 2019.
Conform unui comunicat de presa transmis joi de Administratia Prezidentiala, alegerile din aceasta luna au o importanta majora, iar din acest motiv cei 21 de presedinti indeamna alegatorii sa participe la europarlamentare.
"Integrarea europeana a contribuit la indeplinirea unei sperante de pace vechi de secole in Europa, dupa ce nationalismul feroce si alte ideologii extremiste au dus Europa la catastrofa a doua razboaie mondiale. Pana in ziua de azi, nu putem si nu ar trebui sa consideram ca pacea si libertatea, prosperitatea si bunastarea sunt garantate. Este necesar sa ne implicam cu totii in mod activ in promovarea ideii marete a unei Europe pasnice si integrate.
Alegerile din 2019 au o importanta deosebita: dumneavoastra, cetatenii europeni, sunteti cei care decideti calea pe care Uniunea Europeana o va urma. De aceea, noi, sefii de stat din Bulgaria, Cehia, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Franta, Croatia, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Malta, Austria, Polonia, Portugalia, Romania, Slovenia, Slovacia si Finlanda, ii chemam pe toti cetatenii europeni cu drept de vot sa participe la alegerile pentru Parlamentul European la sfarsitul lunii mai 2019.
Popoarele Europei s-au unit din propria lor vointa liber exprimata in Uniunea Europeana, proiect care se intemeiaza pe principiile libertatii,... mai mult
Joi, 09 Mai 2019, ora 09:08
In contextul in care Romania se pregateste sa preia presedintia semestriala a UE de la 1 ianuarie, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat ca se indoieste ca guvernul de la Bucuresti intelege pe deplin ce inseamna sa conduca blocul comunitar timp de sase luni.
Romania este "din punct de vedere tehnic foarte bine pregatita" pentru misiunea de sase luni, a declarat Juncker pentru ziarul german Welt am Sonntag.
"Dar cred ca guvernul de la Bucuresti nu a inteles pe deplin ce inseamna sa prezidezi tarile UE", a adaugat el.
"Actiunea prudenta necesita o disponibilitate de a-i asculta pe altii si o dorinta puternica de a pune deoparte propriile preocupari ale cuiva", a afirmat Juncker, precizand ca unii au indoieli ca situatia se prezinta astfel in cazul Romaniei.
Juncker a spus ca disputa politica interna a Romaniei inseamna ca tara ar putea sa nu para o entitate unita pe scena europeana.
"Un front unit este necesar acasa pentru a promova unitatea Europei in timpul presedintiei Consiliului", a afirmat presedintele Comisiei Europene.
Luna trecuta, presedintele roman Klaus Iohannis a spus ca tara sa nu este gata sa-si asume presedintia prin rotatie a Consiliului UE, reaminteste dpa.
El s-a referit la situatia complicata care a facut ca cel mai puternic politician din Romania, liderul Partidului Social Democrat Liviu Dragnea, sa nu poata deveni prim-ministru din cauza unei condamnari pentru frauda electorala.
Viorica Dancila,... mai mult
Sambata, 29 Decembrie 2018, ora 10:32
Ambasadorul Finlandei la Bucuresti, Paivi Pohjanheimo, a adus lamuriri in scandalul izbucnit, marti, dupa ce premierul Juha Sipila a spus ca tara sa e pregatita sa preia presedintia UE in locul Romaniei daca e necesar.
Aceasta a declarat ca Finlanda, care ne urmeaza in aceasta postura, ar fi pregatita sa preia presedintia daca i s-ar solicita.
"Finlanda nu a luat niciodata in calcul posibilitatea ca Romania sa nu preia presedintia UE. Cand Finlanda a fost intrebata de presa, ipotetic, luni, daca va prelua presedintia UE in cazul in care ar fi solicitata, raspunsul a fost afirmativ. Dar pentru Finlanda este clar ca Romania va prelua responsabilitatile presedintiei UE", a precizat Paivi Pohjanheimo pentru Realitatea.net.
Sipila a anuntat, marti, ca guvernul sau e dispus sa preia functia in cazul in care Romania va solicita un schimb de mandat la presedintia rotativa a UE anul viitor. Amintim ca Finlanda e programata sa preia presedintia UE de la Romania la 1 iulie 2019.
Declaratia lui Sipila a venit dupa ce Comisia Europeana a publicat un raport MCV devastator pentru Romania, iar in plenul Parlamentului European s-a votat o rezolutie in care sunt condamnate modificarile din Justitie din tara noastra, dar si masurile represive din 10 august.
MAE a reactionat dupa declaratia lui Sipila, sustinand ca "Romania este pregatita pentru preluarea, la 1 ianuarie 2019, a mandatului Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, iar pregatirile se desfasoara conform... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 14:40
Bulgaria preia in ianuarie presedintia prin rotatie a Consiliului European. O tara atent monitorizata de UE trebuie sa asigure in vremuri de Brexit si probleme provocate de migratie coeziunea edificiului european.
Pentru Bulgaria, presedintia Consiliului European este o mare provocare. Negocierile de Brexit, dezbaterea privind o politica comuna pentru refugiati si migranti, pregatirea cadrului financiar incepand cu anul 2020 - acestea sunt doar trei din subiectele fierbinti aflate pe ordinea de zi. Ministra de resort Liliana Pavlova a prezentat atat in parlamentul bulgar, cat si in cel european programul presedintiei bulgare a UE.
O presedintie incununata de succes presupune consens politic, dialog si intelegere, a declarat ea. Pastrarea unitatii si stabilitatii UE sunt provocari majore pentru Sofia, dar exista pe langa acestea si alte prioritati, a declarat Pavlova.
Important este mai ales viitorul oamenilor tineri, aflat in directa legatura cu Brexit si cadrul de finantare a UE incepand din 2020. Perspectiva europeana pentru Balcanii de Vest, stabilitatea si siguranta in contextul afluxului de refugiati si imigranti, sistemul comun de aparare si cresterea economica, cu accent pe piata digitala europeana - aceasta este lista nedefinitivata a presedintiei bulgare a UE.
Brexit si migratie
Prioritatile bulgare au cunoscut insa repetate schimbari. Mai ales fiindca guvernul bulgar a trebuit sa-si armonizeze cu realitatea si cu institutiile europene telurile... mai mult
Vineri, 22 Decembrie 2017, ora 23:25
Bulgaria preia in ianuarie in premiera presedintia UE.
Inalti demnitari ai Comisiei Europene viziteaza Sofia pentru a verifica stadiul pregatirilor. Ei vor cere grabirea eforturilor partii bulgare.
Bulgaria va prelua presedintia UE intr-un moment dificil pentru blocul comunitar: negocierile de Brexit, dezbaterea privind o politica comuna privind migratia si refugiatii, pregatirea cadrului financiar de dupa 2020 - si acestea sunt doar trei dintre problemele actuale.
Sofia este, insa, in urma cu pregatirile: din cauza Brexit, presedintia bulgara a UE a fost reprogramata cu sase luni mai devreme, iar alegerile de la inceputul anului au amanat cu alte sase luni debutul pregatirilor.
In acest context, este de inteles ingrijorarea Comisiei Europene. Este deci de asteptat ca reprezentantii Comisiei, aflati la Sofia joi si vineri, sa ceara grabirea pregatirilor si sporirea relevantei acestora in interes european.
Nu este exclusa nici mustrarea in culise a premierului Boiko Borissov si a guvernului sau, pentru ca discutia din Bulgaria pe marginea presedintiei UE se poarta inca pe teme de rangul doi.
Astfel scrie Daniel Kaddik, sef de proiect al Fundatiei Friedrich Naumann pentru pace in sud-estul Europei: "Coruptie, management deficitar, brain drain, cea mai saraca tara din Europa. Acestea sunt primele lucruri care sunt mentionate in legatura cu Bulgaria.
Tara are acum o mare oportunitate de a schimba aceasta perceptie, este vorba de preluarea presedintiei UE.... mai mult
Vineri, 13 Octombrie 2017, ora 23:00
Un raport recent al Curtii Europeane de Conturi dezvaluie faptul ca institutia s-a opus initial aderarii Romaniei si Bulgariei la UE in anul 2007, afirmand in mod explicit ca cele doua tari aveau nevoie de mai mult timp pentru a se pregati.
Intr-un raport al Curtii Europeane de Conturi, institutia precizeaza ca doreste sa evite situatii similare in cazul viitoarelor extinderi ale Uniunii Europene, relateaza site-ul EurActiv.com.
Istvan Szabolcs Fazakas, membru al Curtii Europeane de Conturi, a prezentat presei un raport de audit privind modul in care s-a desfasurat programul de asistenta preaderare la UE in cazul statelor din regiunea Balcanii de Vest.
Citeste si Romania si Bulgaria, 8 ani de la aderarea la UE: Blestem sau binecuvantare?
Oficialul european a relatat experienta sa in calitate de presedinte al Comisiei pentru ...citeste mai departe despre "Curtea Europeana de Conturi: Romania si Bulgaria nu erau pregatite pentru aderarea la UE in 2007" pe Ziare.com mai mult
Marti, 13 Septembrie 2016, ora 11:29
Romania va detine presedintia Uniunii Europene in perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019, dupa ce Marea Britanie a renuntat oficial sa mai asigure presedintia semestriala a Consiliului UE din perioada iulie-decembrie 2017, in urma referendumului de parasire a Uniunii.
Astfel, decizia privind devansarea cu sase luni a tuturor presedintiilor a fost adoptata marti de Consiliu si stabileste ordinea preluarii presedintiei pana in 2030, potrivit unui comunicat al Celor 28.
Procesul de devansare a presedintiilor va incepe la 1 iulie 2017, a mentionat sursa citata. Astfel, in locul Marii Britanii, care urma sa asigure presedintia UE in a doua jumatate a anului 2017, presedintia UE va fi asigurata de Estonia.
In primul semestru al anului 2017, presedintia UE va fi asigurata de Malta. In 2018, Bulgaria va asigura presedintia UE in prima jumatate a anului, iar Austria in cea de-a doua. Practic, Romania va prelua presedintia UE de la Austria, la 1 ianuarie 2019, si o ...citeste mai departe despre "Efectele votului pentru Brexit: Cand va prelua Romania presedintia UE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 27 Iulie 2016, ora 16:29
Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat, joi, la Bruxelles, ca aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen a fost una dintre misiunile dificile cu care s-a confruntat presedintia ungara a UE, relateaza Mediafax.
Potrivit lui Orban, Romania este pregatita din punct de vedere tehnic pentru aderarea la Schengen, iar Bulgaria va fi pregatita la inceputul lui mai.
Totusi, mai multe state membre UE nu sprijina politic aderarea celor doua tari la UE. "Suntem blocati la nivel politic", a declarat premierul ungar. "Ar trebui sa fie o dezbatere politica deschisa si nu negocieri secrete pe acest subiect", potrivit lui Orban.
Ministrii de Externe francez si german au declarat, joi, ca Romania si Bulgaria inca nu sunt pregatite sa adere la spatiul Schengen.
Parlamentul European urmeaza sa voteze in privinta aderarii celor doua tari la Schengen la 4 iulie, a anuntat luni raportorul portughez Carlos Coelho.
mai mult
Joi, 14 Aprilie 2011, ora 22:27
Bulgaria si Romania nu erau pregatite sa adere la UE, a declarat comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, adaugand ca din aceasta experienta, Comisia Europeana a invatat sa nu mai stabileasca o data fixa de intregrare inainte de incheierea negocierilor, relateaza site-ul Novinite.com.
Rehn, care a fost desemnat pentru functia de comisar pentru Afaceri Economice si Monetare, a subliniat ca, la acea vreme, Comisia Europeana nu avea drept de veto in cadrul negocierilor de preaderare.
"Din acest motiv, in timpul presedintiei olandeze a Uniunii Europene de atunci, am propus mecanismul de control si clauza care ar fi amanat aderarea, daca era nevoie. Dar guvernele bulgar si roman au intreprins reforme serioase", a spus Rehn intr-un interviu acordat publicatiei belgiene La Libre Belgique.
Comisarul pentru Extindere a subliniat ca nu ar putea afirma ca toate procesele referitoare la aderarea celor doua erau in ordine, dar a adaugat ca situatia s-a ameliorat in 2007.
Potrivit lui Rehn, Comisia Europeana a invatat din experienta integrarii Bulgariei si Romaniei sa nu mai stabileasca o data fixa pentru integrarea vreunei tari, inaintea incheierii negocierilor de preaderare, si sa solicite criterii mai stricte in acest sens, asa cum este, in prezent, cazul Croatiei.
"Referitor la Turcia, nu putem deschide vreun capitol in cadrul negocierilor de preaderare, inainte de a ne asigura ca legile privind libertatea de exprimare au fost complet reformate. Calitatea este mult mai... mai mult
Luni, 14 Decembrie 2009, ora 11:23