Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bulgaria pregateste terenul pentru Romania: Prima tara care preia presedintia UE cat inca e monitorizata de UE

Bulgaria pregateste terenul pentru Romania: Prima tara care preia presedintia UE cat inca e monitorizata de UE
Bulgaria preia in ianuarie presedintia prin rotatie a Consiliului European. O tara atent monitorizata de UE trebuie sa asigure in vremuri de Brexit si probleme provocate de migratie coeziunea edificiului european.

Pentru Bulgaria, presedintia Consiliului European este o mare provocare. Negocierile de Brexit, dezbaterea privind o politica comuna pentru refugiati si migranti, pregatirea cadrului financiar incepand cu anul 2020 - acestea sunt doar trei din subiectele fierbinti aflate pe ordinea de zi. Ministra de resort Liliana Pavlova a prezentat atat in parlamentul bulgar, cat si in cel european programul presedintiei bulgare a UE.

O presedintie incununata de succes presupune consens politic, dialog si intelegere, a declarat ea. Pastrarea unitatii si stabilitatii UE sunt provocari majore pentru Sofia, dar exista pe langa acestea si alte prioritati, a declarat Pavlova.

Important este mai ales viitorul oamenilor tineri, aflat in directa legatura cu Brexit si cadrul de finantare a UE incepand din 2020. Perspectiva europeana pentru Balcanii de Vest, stabilitatea si siguranta in contextul afluxului de refugiati si imigranti, sistemul comun de aparare si cresterea economica, cu accent pe piata digitala europeana - aceasta este lista nedefinitivata a presedintiei bulgare a UE.

Brexit si migratie

Prioritatile bulgare au cunoscut insa repetate schimbari. Mai ales fiindca guvernul bulgar a trebuit sa-si armonizeze cu realitatea si cu institutiile europene telurile initiale foarte ambitioase. Intre timp, la Sofia s-a realizat ca, in timpul presedintiei UE, tara va avea mai degraba sarcina sa coordoneze si sa armonizeze dezbaterile si mai putin sa le conduca. Problemele mari cum ar fi Brexit sau refugiatii vor fi abordate cu mediere bulgara, dar tara nu va fi chemata sa le si rezolve.

In privinta asa-numitului "pachet al migratiei", Sofia va incerca sa sudeze diferentele dintre Europa de vest si de est, incercand sa obtina un consens inaintea presedintiei austriece a UE, care va debuta la 1 iulie 2018, fiindca Viena este in favoarea unei politici a imigratiei mult mai stricte.

In privinta Brexit, insarcinatul Comisiei Europene pentru acest subiect, Michel Barnier, a exprimat, impreuna cu premierul bulgar, Boiko Borissov, speranta ca se vor realiza progrese notabile pe durata presedintiei bulgare a Consiliului European. "Sunt necesare eforturi uriase, fiindca desprinderea Marii Britanii de UE este un proces dificil, in urma caruia bugetul UE va fi c... citeste mai departe despre "Bulgaria pregateste terenul pentru Romania: Prima tara care preia presedintia UE cat inca e monitorizata de UE" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 854 ori
Citeste mai multe despreBulgaria presedintie UE