Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Interviu cu Nicolas Schmit, despre Constitutia UE

Interviu cu Nicolas Schmit, despre Constitutia UE

Cele 18 state care au ratificat proiectul de constitutie vor declara vineri la Madrid ca textul nu trebuie inmormantat numai pentru ca a fost respins de francezi si de olandezi, afirma organizatorul evenimentului.

Intalnirea de o zi a "prietenilor Constitutiei" va cauta o solutie comuna pentru diferitele pareri ale tarilor din bloc in legatura cu felul in care ar trebui depasit punctul mort in care UE se afla de aproape doi ani, din 2005, de cand doua state membre, fondatoare ale UE, au respins prin referendum proiectul.

In timp ce tari ca Marea Britanie considerau ca documentul - care ar fi trebuit unanim acceptat - este ca si moart, Germania, care detine actualmente presedintia UE, cheama la un acord in legatura cu modul in care ar trebui reanimata constitutia, intr-o anume forma, inainte de mijlocul anului 2009.

"O asemenea intalnire este un semn ca legea, sau cel putin mesajul ei, n-a murit," a declarat, pentru Reuters, ministrul afacerilor europene din Luxemburg, Nicolas Schmit, co-organizator al discutiilor de la Madrid. Constitutia avea de stabilit institutii care sa ajute UE in ceea ce priveste extinderea ei spre est, largirea de la 15 la 27 de state, si sa pregateasca terenul pentru continuarea extinderii. Ea prevedea crearea unui Minister al afacerilor externe al UE si renuntarea la dreptul de veto al statelor in anumite probleme.

Cele 18 natiuni care au ratificat legea sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Romania, Slovacia, Slovenia si Spania.

Reuniunea de la Madrid, privita cu suspiciune de unele tari care au spus "nu" ori nu vor sa spuna "da", are drept scop sa ajute presedintia germana sa-si indeplineasca aceasta indatorire pana la sfarsitul lui iunie. "E un gest pozitiv sa reamintesti oamenilor ca Europa are nevoie de o reforma profunda si ca la ora actuala cele mai bune reforme asupra carora s-a cazut de acord au fost cuprinse in acest tratat constitutional," a spus Schmit. Incercarile de a porni de la text pentru a formula un compromis vor esua, a spus el. "Sa nu ignoram faptul ca 18 tari au ratificat deja acest text si ei au, la fel, drepturile lor."

"Ne vom da seama repede ca un compromis negociat cu rabdare nu va fi usor de modificat. Vom putea, eventual, sa facem unele adaugiri, in special in ceea ce priveste sfera sociala." Dar el a insistat asupra faptului ca nu trebuie renuntat la prevederile cheie cum ar fi crearea unui minister de externe al UE sau la deplasarea accentului de pe unanimitate pe majoritate in luarea deciziilor ce privesc unele probleme sensibile si unele afaceri interne.

Schmit crede ca "mini-tratatul" sugerat de conservatorul francez, candidat la presedintie, Nicolas Sarkozy era insuficient si cheama Marea Britanie, care nu pare ca are de gand sa ratifice legea, sa participe la discutii. "Nu poti fi pentru extinderea Uniunii Europene si in acelasi timp sa respingi ideea unei reforme urgente. Lumea nu asteapta ca Europa sa-si rezolve micile ei probleme prin gesturi de aprobare sau respingere. Lumea vrea raspunsuri. Si ora adevarului la sosit."

Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1130 ori