Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat joi, 29 octombrie, pe fostul lider PNL Bogdan Olteanu, fost presedinte al Camerei Deputatilor, la 5 ani de inchisoare in dosarul in care a fost acuzat de DNA ca a primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu 1 milion de euro si sprijin electoral constand in servicii de marketing si consultanta, in schimbul interventiilor la premierul de la acea data, Calin Popescu Tariceanu, pentru numirea lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii. Decizia est definitiva.
Initial, Tribunalul Bucuresti il condamnase la 7 ani de inchisoare cu executare, dar Curtea de Apel Bucuresti a redus sentinta.
Bogdan Olteanu implineste joi varsta de 49 de ani. Curtea de Apel Bucuresti a mai dedus din pedeapsa principala de 5 ani inchisoare aplicata lui Olteanu perioada retinerii, a arestarii preventive si a aretului la domiciliu, de la 29 iulie 2016 la 20 octombrie 2016, inclusiv, conform portalului instantelor.
Acuzatiile DNA
Bogdan Olteanu a fost trimis in judecata in 18 octombrie 2016, pentru trafic de influenta, fiind acuzat ca in 2008, cand era presedinte al Camerei Deputatilor, a primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu un milion de euro si sprijin electoral constand in servicii de marketing si consultanta, in schimbul interventiilor la premierul de la acea data, Calin Popescu Tariceanu, pentru numirea lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii.
Banii de la Sorin Ovidiu Vintu ar fi ajuns printr-un... mai mult
Joi, 29 Octombrie 2020, ora 10:00
Secretarul de stat din MAI Bogdan Despescu a facut declaratii joi, 27 august 2020, dupa aparitia in spatiul public a unor imagini cu intalnirea dintre sefii Politiei si interlopi cu o seara inainte de inmormantarea lui Emi Pian.
El a spus ca a fost vorba despre o actiune legala si a tinut sa sublinieze ca MAI are toleranta zero fata de cei care divulga actiuni aflate in derulare sau date din ancheta.
"Nu toleram practici si actiuni care nu respecta legea si avem toleranta zero indiferent de calitatea celui care incalca legea.
Inclusiv fata de cei care divulga actiuni aflate in derulare sau date din ancheta", a spus Chestor-sef de politie Bogdan Despescu.
El a mai precizat ca da informatii opiniei publice doar atunci cand este sigur ca nu va afecta anchetele in desfasurare.
"Incercam sa fim rationali si sa punem pe primul loc siguranta cetateanului si nu imaginea noastra.
Venim in fata dumneavoastra cu raspunsuri doar atunci cand suntem siguri ca acestea nu vor afecta anchetele pe care le derulam si care sunt executate si in acest moment", a mai spus Bogdan Despescu.
"Clanurile mafiote au oameni infiltrati in politica si politie"
In ultima perioada, tot mai multi politisti sunt nemultumiti, iar unii au transmis scrisori redactiilor de stiri in care denuntau faptul ca nu sunt lasati sa isi faca treaba.
Inclusiv sindicatul Europol a confirmat pentru Ziare.com ca plangerile oamenilor legii sunt reale.
La cateva zile dupa inmormantarea interlopului... mai mult
Joi, 27 August 2020, ora 16:31
Energy Holding, unul dintre cei mai importanti traderi si furnizori de energie electrica din Romania pana in urma cu cativa ani, cu afaceri anuale de mai multe sute de milioane de lei, unul dintre principalii fosti beneficiari de contracte avantajoase de la Hidroelectrica pana la intrarea acestuia in insolventa in 2012, a intrat in faliment.
Instanta de judecata a respins, pe 20 iulie, planul de reorganizare al companie. Decizia judecatorilor nu este definitiva, putand fi atacata cu apel, potrivit Profit.ro.
Conform sursei citate, motivul a fost acela ca, potrivit prevederilor Legii insolventei, asociatul unic Energy Holding Cyprus Limited, care este si principalul creditor al firmei, nu ar fi avut dreptul sa voteze in adunarea creditorilor care a aprobat planul de reorganizare, iar in absenta votului acestuia planul ar fi fost respins.
Fondata de Buzaianu
Compania a fost infiintata in anul 2000 de milionarul elvetian Nicolae-Bogdan Buzaianu (52 de ani), finul fostului ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu. Energy Holding a trecut prin mai multe schimbari in actionariat, iar din 2013 este controlata, printr-o majorare de capital, de firma cipriota Energy Holding Cyprus Limited, cu beneficiari reali necunoscuti.
Potrivit datelor Profit.ro, Energy Holding Cyprus Limited este si cel mai mare creditor al subsidiarei sale romanesti, cu o creanta de 14,84 milioane lei. ANAF are de recuperat circa 13 milioane lei, reprezentand in principal amenda aplicata de... mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2020, ora 10:46
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, spune ca Romania indeplineste toate conditiile pentu a intra in programul Visa Waiver, cu exceptia celei referitoare la rata de refuz a cererilor de viza.
Aurescu afirma ca se fac eforturi pe de o parte pentru scaderea acestei rate, iar pe de alta parte pentru modificarea legislatiei americane in acest sens. Aurescu a primit aviz pozitiv din partea comisiilor parlamentare.
"Principalul impediment aici este legislatia americana, care prevede niste conditii. Noi indeplinim toate conditiile pentru a intra in acest program, cu exceptia conditiei referitoare la rata de refuz a cererilor de viza, care in momentul asta se afla la nivelul de 9,11 la suta. Este in scadere fata de situatia din anul fiscal american anterior, cand aveam 10,44 la suta, dar nu este suficient pentru ca pragul care trebuie trecut este cel de trei la suta", a afirmat Aurescu.
El a spus ca sunt doua paliere de actiune in acest sens, iar unul se refera la demersuri pentru a ajunge sub pragul de trei la suta al ratei de refuz.
"Pentru asta am decis impreuna cu partea americana sa demaram o campanie publica de informare, MAE cu ambasada americana de la Bucuresti, dar si cu ambasade, misiuni americane din alte state, unde se gasesc cetateni romani, pentru ca acest procent al ratei de refuz nu se datoreaza neaparat cetatenilor romani, care aplica in Romania, dar exista si o contributie a unor cetateni romani care se gasesc in alte state.
Important este... mai mult
Marti, 18 Februarie 2020, ora 17:46
Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe Bogdan Olteanu, fost presedinte liberal al Camerei Deputatilor si fost viceguvernator al BNR, la 7 ani de inchisoare. Motivul: Olteanu a fost implicat in numirea ilegala a lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii.
Instanta a decis la termenul de pe 24 decembrie al unui proces in care Bogdan Olteanu este judecat pentru trafic de influenta sa il condamne pe acesta la 7 ani de inchisoare cu executare.
De asemenea, instanta a decis sa ii confiste lui Olteanu 1 milion de euro, suma care ar reprezenta obiectul traficului de influenta si pe care Olteanu ar fi primit-o de la Sorin Ovidiu Vintu pentru a-l numi pe Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii, potrivit Agerpres.
Totodata s-a decis instituirea sechestrului asiguratoriu pe alte sume.
Decizia nu este definitiva, iar Bogdan Olteanu poate face apel.
Dupa cum Ziare.com v-a informat deja, DNA a cerut in luna octombrie a acestui an nu mai putin de 10 ani de inchisoare cu executare pentru Bogdan Olteanu, in acest caz.
DNA sustinea atunci ca sunt destule dovezi pentru condamnarea lui Bogdan Olteanu. Printre ele, declaratiile lui Sorin Ovidiu Vintu, care a sustinut ca i-a dat 2 milioane de euro spaga lui Bogdan Olteanu (care era omul de legatura cu PNL). In plus, mai sustineau procurorii, dovezi relevante erau si declaratiile afaceristilor Ionut Adrian si Ion Eftime, ale fostului guvernator al Deltei Dunarii, Liviu Mihaiu, si ale avocatului... mai mult
Marti, 24 Decembrie 2019, ora 09:33
"Starea de fapt care a fost relevata de cercetarea disciplinara face parte dintr-o ampla operatiune de compromitere si intimidare a organelor judiciare, in directa legatura cu actiunea concertata a unor grupuri infractionale politico - economice de a decredibiliza sistemul judiciar si de a incerca subordonarea acestuia inclusiv prin modificarea Legilor Justitiei".
Afirmatiile apartin judecatoarei Camelia Bogdan de la Curtea de Apel Bucuresti. Acesta a fost exclusa pentru a doua oara din magistratura, de catre Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a CSM, dar a contestat decizia la Inalta Curte. Pana la verdictul instantei, ea este suspendata din magistratura.
Citeste si: De ce a fost sanctionata judecatoarea Camelia Bogdan, cercetata pentru ca a tinut cursuri de combatere a fraudelor europene - motivarea instantei
Procesul de la Inalta Curte
Judecatoarea a deschis saptamana aceasta la Inalta Curte un alt proces, in care cere revizuirea sentintei prin care a fost mutata disciplinar timp de sase luni la Curtea de Apel Targu Mures. In acest caz, initial Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a CSM a decis excluderea judecatoarei din magistratura, dar decizia a fost intoarsa de Inalta Curte la un scor strans: 3 judecatori pentru sanctionare, iar 2 judecatori au facut opinie separata si au aratat ca Bogdan nu trebuie sanctionata disciplinar.
In cererea de revizuire aflata la Inalta Curte, Bogdan arata ca aceasta operatiune de compromitere si... mai mult
Joi, 07 Iunie 2018, ora 10:22
Consilierul prezidential pentru politica externa Bogdan Aurescu a calificat eventuala decizie de relocare a ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim drept o tema de politica externa "deosebit de sensibila si complexa". In plus, el a avertizat ca ar afecta pozitia Uniunii Europene (UE).
Intr-un articol publicat pe platforma Contributors.ro, Aurescu a precizat ca aceasta miscare ar avea ample implicatii politice si de securitate pe plan extern.
"Pentru ca o astfel de decizie depinde de statutul Ierusalimului, care este doar o componenta - este adevarat, centrala - a unui dosar complicat, mult mai amplu, ce face obiectul Procesului de Pace din Orientul Mijlociu. O astfel de decizie nu se poate lua pripit, discretionar, fara un proces riguros de analiza, in care sa fie implicate in prealabil toate institutiile relevante, mai ales Presedintele Romaniei, care, din punct de vedere constitutional, este factorul care decide liniile directoare ale politicii externe a Romaniei", a explicat Bogdan Aurescu.
Consilierul prezidential a continuat si a spus ca o astfel de miscare "nu ar reprezenta doar o incalcare a dreptului international, definit de rezolutiile Consiliului de Securitate in materie, ci ar afecta si pozitia UE".
Tocmai de aceea considera ca Romania ar trebui sa adopte o pozitie echilibrata si echidistanta, la fel cum a facut-o pana acum, iar o eventuala decizie de relocare a Ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim "trebuie sa fie in concordanta cu... mai mult
Sambata, 21 Aprilie 2018, ora 18:31
Fostul presedinte al ANAF Bogdan Stan a fost numit, marti, prin votul plenului reunit al Parlamentului, in functia de consilier de conturi la Curtea de Conturi, pentru un mandat de 9 ani.
Intr-un post similar a fost numit si Vasile Gherasim. Votul a fost secret, exprimat pe buletine.
Parlamentarii au trebuit sa aleaga doi dintre cei trei candidati acceptati de comisiile parlamentare: Vasile Gherasim, Bogdan Stan si Claudia Boghicevici.
In urma numararii voturilor, Vasile Gherasim a obtinut 245 de voturi "pentru" si 112 "impotriva", Bogdan Stan - 250 "pentru" si 107 "impotriva", iar Claudia Boghicevici - 139 "pentru" si 218 "impotriva". Totodata, 15 buletine au fost anulate. Astfel, Vasile Gherasim si Bogdan Stan au fost numiti consilieri de conturi la Curtea de Conturi, pentru un mandat de 9 ani, incepand din 7 noiembrie 2017.
Votul a fost exprimat la pachet cu acela pentru numirea lui Sorin Grindeanu la sefia ANCOM.
Numit in 13 ianuarie acest an presedinte al ANAF, Bogdan Stan a fost demis in 18 iulie, de catre premierul Mihai Tudose, care s-a declarat nemultumit de gradul de colectare. Ulterior, Tudose l-a numit pe Stan intr-o functie de vicepresedinte al ANAF.
Citeste si Mihai Tudose explica de ce l-a dat afara pe Bogdan Stan. Despre noua sefa a ANAF spune ca "isi joaca cartea vietii"
Vasile Gherasim a fost membru PSD si PDL, a fost primar al Sectorului 1 si deputat. In 2016 a devenit consilier monitorizare obiective de investitii al primarului... mai mult
Marti, 07 Noiembrie 2017, ora 16:59
Jurnalistii de la The London Post au scris un amplu material despre cazul judecatorului Camelia Bogdan, care a devenit cunoscuta dupa ce a facut parte din completul care l-a condamnat la 10 ani de inchisoare cu executare pe Dan Voiculescu si care a fost exclusa din magistratura pe 8 februarie 2017.
Judecatorul a fost reclamat la Inspectia Judiciara pentru ca ar fi participat la un seminar organizat de Ministerul Agriculturii cu putin timp inainte de a lua o decizie in dosarul ICA, iar acuzatorii sai sustin ca ar fi primit 10.000 lei de la Ministerul Agriculturii, parte vatamata in dosar, si ar petrecut un sejur de doua saptamani la Poiana Brasov in cadrul unui program finantat de acelasi minister.
Jurnalistii The London Post reiau povestea judecatoarei Camelia Bogdan, subliniid faptul ca fondurile din care a fost platita pentru cursurile sustinute au venit de la Banca Mondiala. Cursurile anti-frauda sustinute de Camelia Bogdan au fost predate personalului APIA, agentie subordonata Ministerului Agriculturii, motiv pentru care a fost considerata incompatibila de catre Consiliul Superior al Magistratorii.
"In limbajul comun, doamna Camelia Bogdan a fost exclusa (din magistratura- n.red.) pentru formarea functionarilor de stat din Romania, una dintre cele mai corupte tari in Uniunea Europeana, cu scopul de a proteja interesele financiare ale UE", scriu jurnalistii.
Acestia precizeaza ca fiind suspendata din magistratura, Camelia Bogdan a ramas fara anumite... mai mult
Sambata, 03 Iunie 2017, ora 18:39