Bitcoin si alte crypto-monede (nu emise de banci centrale/BC) anima de ani buni discutii intre experti, intre oameni de afaceri, privind banii, viitorul sistemelor bancare.
In larga masura, aceasta conversatie a fost stimulata de criza financiara si de provocari cu care se confrunta bancile centrale ca banci de emisiune, ca reglementatori si supraveghetori ai sistemelor bancare. Digitalizarea in industria financiara, in economie in general, amplifica dezbaterea. In acest sens, este bine sa se lamureasca unele aspecte, astfel:
moneda electronica nu echivaleaza cu crypto-monede (bitcoin, ethereum etc); BC pot emite moneda electronica (deci nu neaparat baza monetara sub forma de numerar/cash); crypto-moneda nu echivaleaza cu tehnologia pe care o numim "blockchain" (registru de inregistrare a tranzactiilor), ce poate fi aplicata de bancile centrale pentru sisteme de plati;crypto-moneda poate fi vazuta ca o "moneda paralela" ce nu este emisa de o banca centrala.
Merita sa intram putin in istoria bancilor centrale pentru a deslusi probleme si dileme legate de folosirea crypto-monedelor.
1. Bancile centrale au aparut dupa cele comerciale, iar functiile lor principale sunt: emisiune de moneda, politica monetara, imprumutator de ultima instanta (lender of last resort/LoLR), garantare a depozitelor, protejare a stabilitatii financiare. Bancile comerciale au cunoscut perioada de "free banking", care insemna concurenta neingradita si lipsa unei banci centrale ca emitent de... mai mult
Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 12:27
La inceputul acestui an, Mary Fons a inceput sa foloseasca Bitcoin, mai ales pentru a cumpara cadouri si consumabile pentru birou. De asemenea, primeste Bitcoin si de la partenerul ei, pentru plata chiriei.
Mary Fons, 35 ani, este una dintre gazdele emisiunii TV "Love of Quilting" si locuieste in New York. "De ce Bitcoin? Pentru ca vreau optiuni", a spus ea, conform celor de la Bloomberg.
Si are companie. In intreaga lume, s-au deschis 41 de milioane de conturi de Bitcoin, potrivit Bancii Angliei. In timp ce valoarea totala a comertului cu Bitcoin nu este cunoscuta, Gil Luria, analist la Wedbush Securities Inc, estimeaza ca totalul cheltuielilor pentru bunuri si servicii s-a dublat in ultimul an la nivel global.
Parintii nu mai trebuie sa dea bani copiilor, asa ca acestia invata sa fie cetateni digitali. Fumatorii de marijuana isi pot cumpara "placeri" cu Bitcoin. Si cetatenii din pietele emergente, precum Brazilia si Rusia, au inceput sa foloseasca Bitcoin pentru a acoperi volatilitatea monedei lor nationale.
Aceasta moneda virtuala a fost creata in 2008 de catre misteriosul Satoshi Nakamoto, un programator, sau un grup de programatori. Daca monedele "oficiale" sunt gestionate de bancile centrale, Bitcoin nu are nici un administrator central; o retea de calculatoare voluntare valideaza tranzactiile, care necesita semnaturile electronice criptate ale utilizatorilor. Desi multi vad Bitcoin ca banul viitorului, aceasta moneda va trebui sa depaseasca o serie de... mai mult
Vineri, 26 Septembrie 2014, ora 08:40
"Bitcoin va rezista", sustin analistii care privesc cu optimism evolutia incurajatoare din ultima vreme a monedei virtuale. Necunoscuta in urma cu doar cativa ani, bitcoin si-a facut loc in tranzactiile efectuate in mediul online din Statele Unite.
Overstock si Expedia au adaugat bitcoin in valutele acceptate la plata, pana acum nivelul tranzactiilor atingand 1% din total, conform Reuters.
In cinci ani poate inlocui cartile de credit
Lansata ca o oferta de nisa pe o piata a tranzactiilor electronice in plina dezvoltare, bitcoin ar putea inlocui intr-un termen relativ scurt alte instrumente de plata. Nivelul de 1% in tranzactii atins in acest moment de moneda virtuala nu este unul care sa reflecte potentialul acesteia, considera analistii.
In cinci ani, va avea o influenta mult mai mare asupra noastra, afirma acestia, pana atunci cartile de credit fiind probabil cele mai sigure instrumente de plata online.
"Bitcoin este doar o alternativa de plata, nu o solutie la o problema existenta. Vanzarile online nu inregistreaza probleme", a creionat George Peabody felul in care bitcoin este perceputa pe piata.
Cu toate acesta, influenta monedei virtuale isi face simtita prezenta in felul in care marii operatori din domeniul comertului online o percep. "Bitcoin va rezista cu siguranta, iar noi vrem sa o includem ca modalitate de plata inca de la inceput", a explicat Michael Gulmann, vicepresedinte al Expedia.com, cea mai mare agentie de turism din mediul online.... mai mult
Vineri, 29 August 2014, ora 16:15
Bitcoin, moneda virtuala si neoficiala a internetului, "coboara" in strada, devenind accesibila publicului larg, in Canada, unde va fi instalat primul bancomat Robocoin.
Bancomatul pentru bitcoin este primul dispozitiv de convertire a banilor fizici in bani virtuali care ii va deservi pe cei care au curajul sa faca tranzactii cu aceasta asa-zisa moneda. Anterior, bancomatele Bitcoin puteau fi vazute doar la expozitii si conferinte pentru ca nimeni nu le-a amplasat in spatii publice, pana la canadieni.
"In linie cu dezvoltarea exploziva a Internetului si a tranzactiilor prin Internet a aparut in mod clar nevoia unor mecanisme de plata adaptate mediului online, evident moneda traditionala, fizica, nemaifiind o optiune. Primele variante de plata electronica prin Internet au fost practic "copiate" dupa metodele traditionale (ordine de plata prin Internet Banking, plata cu cardul online), apoi s-a ajuns la metode mixte tip PayPal si, in final, la moneda virtuala, a declarat pentru Business24 antreprenorul Marius Ghenea.
Acesta considera ca in realitate, Bitcoin este doar o piesa a acestui puzzle de plati virtual, vor aparea cu siguranta si alte monede virtual.
"Pe un plan mai larg, vorbim si de o tendinta consumerista si de cheltuire a utilizatorilor, materializata deja de multe platforme de jocuri multi-player de masa sau "lumi virtuale". In aceasta categorie de bani virtuali (care nu sunt insa "currency", deci nu au caracteristici de moneda), se incadreaza banii... mai mult
Joi, 31 Octombrie 2013, ora 16:21
Autoritatea de reglementare a sistemului bancar din statul New York a trimis citatii la peste 20 de companii cu activitati legate de moneda virtuala bitcoin, in cadrul unei investigatii referitoare la practicile lor de afaceri, potrivit unor surse apropiate situatiei.
Citatiile nu implica un comportament incorect al acestor companii, ci doar cererea de informatii din partea autoritatilor, relateaza Wall Street Journal.
Departamentul pentru Servicii Financiare solicita informatii privind programele de prevenire a spalarii banilor, masuri de protectie a consumatorilor si strategiile de investitii, au aratat sursele.
Institutia urmeaza sa publice luni o declaratie prin care sa isi exprime ingrijorarea ca firmele care opereaza cu bitcoin nu respecta reglementarile financiare in vigoare.
In consecinta, statul New York intentioneaza sa stabileasca noi reguli aplicabile monedelor virtuale.
"Consideram ca, din mai multe motive, crearea unor reglementari pentru monedele virtuale va fi in beneficiul acestei industrii", a scris directorul autoritatii, Benjamin Lawsky, in declaratia obtinuta de WSJ.
Intre companiile care au primit citatii se numara unele dintre cele mai cunoscute nume in aceasta industrie aflata in dezvoltare, cum ar fi Coinbase, BitInstant si Coinsetter.
Directorii Coinbase si BitInstant nu au putut fi contactati.
Directorul general al Coinsetter, Jaron Lukasiewicz, a declarat intr-un email ca cererea de informatii reprezinta o oportunitate... mai mult
Marti, 13 August 2013, ora 08:58