Presedintele Barack Obama va oferi statului federal cinci la suta din salariul sau, in semn de solidaritate cu functionarii afectati de consecintele recente ale taierilor bugetului, a declarat miercuri un oficial american.
Obama, al carui salariu anual brut stabilit prin lege este de 400.000 de dolari, va semna lunar cecuri catre Trezorerie, retroactiv pentru martie, cand au intrat in vigoare taieri automate la buget, a precizat acest oficial sub protectia anonimatului pentru AFP.
"Presedintele a decis sa dea o parte a salariului sau Trezoreriei, alaturandu-se sacrificiilor functionarilor, afectati de taieri bugetare", a declarat el.
O consecinta a incapacitatii republicanilor si democratilor, in Congres, de a se intelege asupra unei modalitati de reducere a deficitelor, exercitiul bugetar in curs, care expira la 30 seprembrie, a fost amputat cu 85 de miliarde de dolari.
Intre alte consecinte, sute de mii de functionari sau personal contractual au fost informati ca vor primi zile de concediu fara plata. mai mult
Joi, 04 Aprilie 2013, ora 09:19
Presedintele american Barack Obama a declarat ca SUA au nevoie de venituri fiscale suplimentare in urmatorii ani pentru a-si reduce deficitul, insa a adaugat ca majorarea nivelului taxelor nu este o chestiune cheie in acest moment, relateaza Reuters.
"Nu cred ca, in prezent, chestiunea este cresterea nivelului" taxelor, a spus duminica Obama intr-un interviu pentru CBS.
"Nu exista nicio indoiala ca avem nevoie de venituri suplimentare, dublate de taieri inteligente de cheltuieli pentru reducerea deficitului. Si o putem face gradual, astfel incat sa nu aiba un impact urias", a mai spus el.
La inceputul anului, Obama a reusit adoptarea unei legi in Congres menita a rezolva problema "varfului fiscal", lege care a majorat nivelul taxei pe venit pentru familiile ale caror castiguri anuale depasesc 450.000 de euro. mai mult
Luni, 04 Februarie 2013, ora 08:31
Barack Obama a castigat un nou mandat prezidential in Statele Unite, care se confrunta, in prezent, cu un deficit de peste 1,1 trilioane de dolari.
Noul mandat al lui Barack Obama nu se afla in cel mai bun context pentru economia Statelor Unite. Rata somajului ramane ridicata, venitul mediu a scazut ingrijorator, iar administratia sa nu a reusit sa reduca la jumatate deficitul tarii, asa cum presedintele a promis la inceputul primului sau mandat.
Cand a preluat Barack Obama primul mandat
In timpul primelor trei luni din 2009, la inceputul mandatului lui Barack Obama, economia americana a pierdut in medie 780.000 de joburi. Indexul bursier S&P 500 a scazut cu 25%. Sistemul bancar era serios zdruncinat, iar pietele financiare erau blocate.
Rata somajului
Rata somajului la inceputul primului mandat al lui Barack Obama era de 7,8%, iar in prezent este de 8,1%.
Statele Unite se afla in mijlocul celei mai grele perioade economice, de la Marea Depresiune: 43 de luni la rand in care rata somajului s-a mentinut peste 8%.
Venitul mediu
In ianuarie 2009, luna in care presedintele Barack Obama a intrat in Biroul Olval, venitul mediu pe gospodarie era de 54.983 de dolari. Pana in iunie 2012, acest venit a scazut la 50.964 de dolari, potrivit Wall Street.
Barack Obama a mostenit o economie lovita, dar politicile sale au inrautatit-o, scrie William J. Bennett, intr-un articol opinie pe CNN.
Pachetul stimulativ de 800 de miliarde nu a avut efectele scontate,... mai mult
Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 11:34
Presedintele american Barack Obama a prezentat luni planuri pentru a reduce deficitul bugetar american cu peste 3.000 de miliarde de dolari in urmatorul deceniu si a relansa cresterea economica, relateaza BBC News.La Casa Alba, el a propus reducerea fondurilor pentru asistenta medicala, dar a subliniat ca societatile marti si cetatenii bogati trebuie sa plateasca taxe mai mari.
Banii economisiti - din care mai mult de jumatate ar urma sa provina din cresterea taxelor - vor fi folositi pentru a crea noi locuri de munca. Republicanii din Congres, care se opun cresterii impozitelor, au criticat propunerile si au avertizat ca nu vor duce la o dezvoltare a pietei muncii.
"A asmuti un grup de americani impotriva altuia nu este leadership", a subliniat presedintele Camerei Reprezentantilor, republicanul John Boehner. Intr-un discurs televizat rostit la Casa Alba, Obama a spus ca, daca SUA nu actioneaza acum, provara datoriei va cadea asupra generatiilor viitoare.
Printre propuneri se numara reducerea cu aproximativ 250 de miliarde de dolari a cheltuielilor cu Medicare - un program de asistenta medicala pentru batrani. Insa aceasta prevedere este conditionata de cresterea taxelor pentru persoanele bogate.
"Familiiile din clasa medie nu ar trebui sa plateasca taxe mai mari decat milionarii si miliardarii", a subliniat Obama.
"Este greu sa contrazici acest lucru", a adaugat el. Obama a sugerat introducerea unei "Norme Buffet", potrivit careia americanii care castiga mai mult de... mai mult
Marti, 20 Septembrie 2011, ora 09:16
Presedintele SUA, Barack Obama, va propune cresteri de taxe in valoare de 1.500 miliarde de dolari pentru urmatorii zece ani, in cadrul planului de reducere a deficitului cu 3.000 miliarde de dolari. Planul starneste controverse si discutii aprinse, mai ales ca Obama vrea sa ii taxeze suplimentar pe miliardarii americani.Presedintele Barack Obama intentioneaza sa reduca deficitul federal cu pana la 3.000 de miliarde de dolari, potrivit reprezentantilor de la Casa Alba. Liderul american planuieste sa faca acest lucru cu banii rezultati din economiile provenite din cresterea impozitului aplicat corporatiilor cu venituri mari.
Republicanii nu impartasesc in totalitate planurile lui Obama si au respins, deja, o componenta centrala a planului, asa-numita Regula Buffett. Aceasta ar stabili o rata de impozit minim pentru cei cu venituri mai mari de 1 milion de dolari.
Daca va fi aprobata, aceasta majorare de taxe ar depasi cu mult limita anuntata de catre purtatorul de cuvant al Casei Albe, John Boehner, si acceptata in urma negocierilor referitoare la depasirea plafonului datoriei.
In opinia republicanului Paul Ryan, majorarea taxei poate fi considerata “class warfare” (razboi de clasa), pentru ca instituirea acestui impozit va afecta intreprinderile mici. De asemenea, in opinia lui Ryan, republicanii se vor opune introducerii acestei taxe, scrie BusinessInsider.
Casa Alba a avut retineri in a introduce noi taxe inainte ca economia sa se redreseze. Din acest motiv, a... mai mult
Luni, 19 Septembrie 2011, ora 12:17
Senatul american a aprobat, marti, un plan de crestere a plafonului de indatorare, in prezent la 14.300 de miliarde de dolari, pentru a evita pericolul intrarii statului in incetare de plati, potrivit Mediafax.Camera Reprezentantilor a votat, luni, planul negociat de Partidul Democrat si Partidul Republican, sustinut si de Casa Alba, pentru ridicarea plafonului datoriei de stat si reducerea deficitului bugetar.
Presedintele Barack Obama a indicat ca va promulga legea imediat dupa aprobarea acesteia si de catre Senat.
Obama a anuntat, duminica, un acord politic de ultima ora pentru cresterea plafonului de indatorare si evitarea intrarii Statelor Unite in incetare de plati.
Potrivit documentelor furnizate de cele doua partide, planul ar permite presedintelui sa urce plafonul de indatorare in trei trepte.
Congresul va putea sa-si manifeste dezacordul in doua astfel de situatii, dar nu le va putea bloca decat cu doua treimi din voturi, atat in Senat cat si in Camera Reprezentantilor, situatie putin probabila, noteaza Reuters.
Programul prevede reduceri de cheltuieli de aproximativ 2.400 de miliarde de dolari intr-o perioada de zece ani, care vor fi aprobate de Congres in doua trepte, respectiv 917 miliarde de dolari odata cu aprobarea planului si 1.500 de miliarde de dolari pana la sfarsitul anului.
Primul set de reduceri de cheltuieli se va aplica in domenii variind de la armata la siguranta alimentara.
Reducerile de cheltuieli vor fi limitate pentru fiecare an. Daca... mai mult
Marti, 02 August 2011, ora 20:03
Administratia americana pregateste bugetul pentru exercitiul financiar 2012, care prevede economii in valoare de 1.100 de miliarde de dolari in urmatorii 10 ani, a declarat directorul pentru buget al Casei Albe, cu o zi inainte de prezentarea oficiala a bugetului in Congres, relateaza 7sur7, informeaza NewsIn."Este un buget foarte dificil. Bugetul economiseste 1.100 de miliarde in urmatorii 10 ani", a declarat Jacob Lew, confirmand astfel o informatie transmisa duminica de presa americana.
"Provocarea cu care ne confruntam in prezent este sa traim in functie de mijloacele de care dispunem, investind in acelasi timp pentru viitor", a adaugat el.
Lew a afirmat ca partea de investitii a bugetului se concentreaza in special pe educatie, astfel inca "noua milioane de studenti sa poata merge la universitate" prin burse sau programe de formare a profesorilor.
Pentru a face economiile prevazute si a finanta noi programe, administratia intentioneaza sa inghete o serie de cheltuieli in urmatorii cinci ani, asa cum a anuntat Obama in luna ianuarie, in discursul despre starea natiunii. De asemenea, este luata in calcul cresterea impozitelor.
Republican Paul Ryan, membru al Camerei Reprezentantilor, a criticat duminica proiectul de buget al administratiei.
"Seamana cu bugetele similare pe care (Barack Obama - n.red.) ni le-a prezentat in ultimii doi ani", a spus el.
"Se pare ca recidiveaza cu o noua crestere a impozitelor de 1.300 de miliarde de dolari", a spus Ryan.
Administratia... mai mult
Luni, 14 Februarie 2011, ora 14:27