Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Speculatorii profesionisti sau experimentati, castigatorii bursei romanesti

Speculatorii profesionisti sau experimentati, castigatorii bursei romanesti

Miscarea bursei romanesti incearca sa se opuna prin cresterea de ieri (nr. 28 octombrie 2008) avertismentului serios dat de agentia de rating Standard & Poor's privind retrogradarea riscului de tara de la BBB la (BBB-) cu toate ca foarte multi spun ca rezultatele economice bune ale Romaniei nu merita deloc acest calificativ.

Am observat ca marti indicii BVB (5.28% BET, 4.99% BET-C, 7.42% BET-FI) au mers in paralel cu media indicilor europeni (1.92% FTSE, 11.92% DAX, 1.55% CAC, 3.5% ATX), indici ce au crescut ca urmare a unor semne de usoara stabilizare a economiilor din Europa, marcand astfel un avantaj (daca putem spune asa in conditiile actuale) fata de situatia precara a economiei din SUA, economie in asteptarea unei recesiuni de aceasta data de natura tehnica dupa cea reala in care traim deja.


Ne punem serios intrebarea daca in actualele conditii BVB, care detine in regiune actiuni cotate ale caror preturi sunt dintre cele mai ieftine, nu numai la nivel sectorial ci si bursier, cu discounturi P/B cuprinse intre 0,2 si 0,5 (ex. indicatorul de performanta PER este la 3,28 la SNP; 7.64 la TEL; 4,53 la EBS, 4,74 la BRD si 5,53 la TGN), va reusi sa se impuna inaintea tuturor celorlalte tari emergente si sa ocupe un loc fruntas in topul pietelor de capital foarte atractive pentru fondurile mari de investitii straine bazandu-se si pe o economie in crestere reala.


Trebuie insa sa recunoastem ca avem si unii indicatori macro sensibili, care prezinta mari semne de intrebare pentru orice investitor (ex. deficitul de cont curent ceva mai mare decat cel din anul 2007, precum si un deficit bugetar care tinde sa depaseasca cu mult punctul critic de - 3%).


Influenta nefavorabila a slabiciunii pietelor din regiune

Totodata avem in jurul nostru doua tari, ale caror evolutii ar trebui sa ne ingrijoreze, am citat aici pe de o parte Ungaria - tara care a fost nevoita sa ceara recent sprijin financiar de la Banca Central Europeana pentru a putea trece peste criza actuala si pe de alta parte Rusia, care inregistreaza in ultima perioada, la nivelul pietei de capital - al carui proprietar este statul, una dintre scaderile cele mai abrupte (60%) dupa ce tot in acest an a avut evolutii pozitive importante fiind cotata la vremea respectiva ca una din tarile cele mai atractive din regiune.

Putem presupune ca si evolutia acestor doua tari din regiune contribuie la o influenta nu tocmai favorabila asupra plasamentelor potentialilor investitori straini in zona.


Trecand de cealalta parte a pietei de capital internationale si anume la polul bursier de pe Wall Street  vom analiza impactul care-l poate avea o noua reducere a ratei dobanzii de referinta a FED ce urmareste atenuarea efectelor cresterii inflatiei, precum si o relaxare a creditului financiar foarte contractat in ultima perioada, la nivelul sistemului bancar international.


Optimism electoral - efect pozitiv pe Wall Street

Si totusi la toti acest factori, este adevarat mai mult negativi, exista sansele pentru o posibila stare temporara de optimism generata de apropiatele alegeri din 4 noiembrie 2008 din SUA, spre care este atintita, de o buna bucata de vreme, majoritatea privirilor oamenilor politici, dar mai ales a oamenilor de afaceri ingrijorati de viitorul plasamentelor de capital de pe pietele internationale.  


Avand in vedere viitorul eveniment din 4 noiembrie 2008 am fost mai  mult decat interesat sa analizez implicatiile alegerilor anterioare asupra evolutiei indicilor bursei de pe Wall Street (DOW si S&P 500) si implicit asupra celorlalte burse broad straine bazandu-ma pe datele istorice prezentate pe un grafic al indicelui Dow din perioada 1900 - 2000.

Inainte de toate voi spune ca foarte multi analisti cand fac referire la corelatia dintre pietele de capital si politica acestia continua sa confunde CAUZA cu EFECTUL. Desigur ca vom interpreta graficul din punctul de vedere al efectului si ce rezultat poate avea rezultatul alegerilor asupra evolutiei bursei americane, in general.


Ei bine, in anul alegerilor din 2004, dar si pe graficul perioadei 1900-2000 rezulta ca, inainte de alegerile prezidentiale din SUA, mai concret dupa luna iulie, evolutia indicilor DOW si S&P 500 a crescut in medie cu 10%, iar dupa aceasta data pana la sfarsitul lunii ianuarie 2005, respectiv al anului urmator indicele a mai crescut cu inca cel putin 10%.

In acest caz, din punct de vedere statistic, putem estima o posibila crestere in perioada de dinainte si dupa data de 4 noiembrie 2008, probabil pana in luna ianuarie 2009, de cel putin 20%.


Daca vom analiza corelatia cauza-efect vom putea spune ca, in acest an, CAUZA este cresterea sanselor democratului Barack Obama cu 15% fata de cele ale republicanului McCain evidentiate recent in sondaje, insa efectul pe bursa Wall Street s-a putut resimti abia ieri cand pe un fond international pozitiv si pe baza intentiei FED indicii americani au crescut cu peste 10% recuperand substantial din pierderile masive anterioare de peste 42% (10,88% Dow si 10,78% S&P 500).


Daca ne mai gandim si la conjunctura nefavorabila actuala putem presupune ca atata timp cat sondajele sunt in concordanta cu asteptarile majoritatii alegatorilor si care il indica castigator pe democratul Barack Obama atunci pietele de capital pot avea cresteri semnificative pe termen scurt fortandu-se realizarea unui rebound tehnic pe termen scurt si deci al unui rally adevarat.


Strategia potrivita momentului - specularea oportunitatilor

Aceste oportunitati vor fi foarte mult luat in considerare si de catre cei peste 90% speculatori aflati pe piata autohtona mai ales ca multe actiuni cu perspective bune au ajuns la preturi cu mult subevaluate, iar volatilitatea va fi din nou prezenta la BVB, pentru ca apoi sa se reia ciclul unei piete reale BEAR.


Insa nu trebuie sa neglijam un alt eveniment care se va produce pe 30 octombrie 2008 si anume raportarea nivelului PIB al SUA la Q3/2008, care poate readuce pe moment volatilitatea in pietele broad, chiar daca acestea incearca deocamdata o gura mare de oxigen si ca urmare a intentiei FED de a reduce din nou rata dobanzii de referinta. 

Trebuie adaugat ca o parte din viitoarele raportari la Q3 sunt incluse deja in preturi existand conditii ca aceste raportari sa depaseasca asteptarile investitorilor si sa vedem chiar o accentuare a cresterilor actuale. Insa se poate intampla si invers, sa fie sub asteptarile acestora.


Tocmai aceste mici sau mai mari rally-uri corective sunt caracteristice miscarilor unei piete bear si profesionistii, institutionalii (in special fondurile speculative hedge) cunosc si chiar accentueaza fazele respective incasand profituri  impresionante stiind ca aceste oportunitati nu sunt la tot pasul pe pietele de actiuni. Datorita acestor motive consider ca vom avea in continuare volatilitati mari in toate pietele de capital straine, dar si pe cele autohtone.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 3474 ori