Obama intentioneaza sa creasca taxele cu 1,5 trilioane de dolari

Luni, 19 Septembrie 2011, ora 12:17
1524 citiri
Obama intentioneaza sa creasca taxele cu 1,5 trilioane de dolari

Presedintele SUA, Barack Obama, va propune cresteri de taxe in valoare de 1.500 miliarde de dolari pentru urmatorii zece ani, in cadrul planului de reducere a deficitului cu 3.000 miliarde de dolari. Planul starneste controverse si discutii aprinse, mai ales ca Obama vrea sa ii taxeze suplimentar pe miliardarii americani.

Presedintele Barack Obama intentioneaza sa reduca deficitul federal cu pana la 3.000 de miliarde de dolari, potrivit reprezentantilor de la Casa Alba. Liderul american planuieste sa faca acest lucru cu banii rezultati din economiile provenite din cresterea impozitului aplicat corporatiilor cu venituri mari.

Republicanii nu impartasesc in totalitate planurile lui Obama si au respins, deja, o componenta centrala a planului, asa-numita Regula Buffett. Aceasta ar stabili o rata de impozit minim pentru cei cu venituri mai mari de 1 milion de dolari.

Daca va fi aprobata, aceasta majorare de taxe ar depasi cu mult limita anuntata de catre purtatorul de cuvant al Casei Albe, John Boehner, si acceptata in urma negocierilor referitoare la depasirea plafonului datoriei.

In opinia republicanului Paul Ryan, majorarea taxei poate fi considerata “class warfare” (razboi de clasa), pentru ca instituirea acestui impozit va afecta intreprinderile mici. De asemenea, in opinia lui Ryan, republicanii se vor opune introducerii acestei taxe, scrie BusinessInsider.

Casa Alba a avut retineri in a introduce noi taxe inainte ca economia sa se redreseze. Din acest motiv, a insistat ca majorarea impozitelor sa nu intre in vigoare mai devreme de 2013.

In plus, Obama intentioneaza sa prezinte mai multe reforme, inclusiv pentru restructurarea Medicare. In planul de masuri nu este inclusa si majorarea varstei de eligibilitate pentru beneficiarii programului. De asemenea, printre masuri nu este inclusa nici abordarea Social Security (Securitatea Sociala), o problema majora in randul candidatilor la presedintie din partea partidului republican.

Obama va propune scaderea bugetului Medicare cu 248 miliarde de dolari, suma care include reducerea platilor acordate furnizorilor de servicii de sanatate. Totodata, programul Medicaid de servicii medicale pentru saraci va fi redus cu 72 miliarde de dolari, au continuat oficialii.

Presedintele nu va aduce in discutie modificari la sistemul de securitate sociala
, care au fost incluse insa in negocierile anterioare cu republicanii pentru reducerea deficitului, incheiate in aceasta vara fara un acord.

Obama va ameninta cu dreptul de veto al presedintelui orice propunere de scadere a deficitului care ar reduce programul Medicare fara sa creasca taxele platite de bogati, au afirmat sursele citate, apropiate administratiei.

Presedintele va include printre propunerile sale si reducerea ajutoarelor oferite prin Medicare, insa planul este conditionat de cresterea taxelor, scrie Bloomberg.

Planul anuntat de Obama a starnit mai multe controverse si conflicte. Economiile facute prin oprirea razboaielor din Irak si Afghanistan au fost criticate de republicani ca fiind fictive.

Argumentul invocat de republicani consta in faptul ca niciodata nu s-a intentionat ca aceste conflicte armate sa continuie la nesfarsit. Daca aceasta cifra este exclusa, atunci planul de reduceri de cheltuieli insumeaza doar putin peste 2000 miliarde de dolari, iar aproximativ 75% din bani provin din cresterea impozitelor.

Planul lui Obama in cifre

1,5 trilioane de dolari din reforma fiscala
-    800 de miliarde prin eliminarea reducerilor de taxe aplicate miliardarilor
-    400 de miliarde prin eliminarea deducerilor aplicate celor bogati
-    300 miliarde de dolari prin eliminarea unor bonificatii aplicate companiilor
1,1 trilioane de dolari prin sfarsitul razboaielor din Irak si Afghanistan
580 de miliarde de dolari obtinuti prin economisirea unor cheltuieli obligatorii din domenii ce nu implica apararea nationala
-    248 miliarde de dolari de la Medicare
-    72 miliarde de dolari de la Medicaid

”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#cresterea taxelor, #majorare taxe, #obama, #reducerea deficitului, #sua, #taxe , #stiri Barack Obama