Programul "Ferma de familie" va fi demarat in luna iulie, cand autoritatile pun la bataie 50 de milioane de euro pentru finantarea a 1.000 de proiecte.
Potrivit unui comunicat de presa remis de MADR, ferma de familie produce pentru consumul propriu, iar surplusul este comercializat. Activitatile din cadrul fermei sunt realizate, in principal, de catre membrii familiei.
Dimensiunea economica a fermei de familie poate fi intre 2 - 50 UDE (Unitatea de dimensiune economica exprima dimensiunea unei exploatatii agricole determinata pe baza marjei brute standard a exploatatiei).
"Propunerea pe care MADR o lanseaza va da sansa micilor ferme de familie care vor aplica in cadrul programului sa creasca si sa produca mai mult pentru piata, asigurand astfel un venit din ce in ce mai mare membrilor familiei care traiesc din agricultura", a subliniat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care a adaugat ca "fermele de familie pot avea o contributie esentiala la dezvoltarea satului romanesc. Avem obligatia sa le oferim sansa de a creste si de a deveni competitive pe termen mediu si lung".
In cadrul sesiunii pentru care sunt alocate 50 milioane euro vor fi finantate aproximativ 1.000 ferme de familie, cu o valoare maxima eligibila a proiectului de 125.000 euro, din care pana la 50.000 euro sprijin nerambursabil prin Programul National de Dezvoltare Rurala.
Pot depune proiecte persoane fizice, cu conditia autorizarii inaintea semnarii contractului de finantare,... mai mult
Joi, 25 Aprilie 2013, ora 14:03
Romania este considerata una din tarile cu cel mai mare potential agricol din Europa, ajungand, recent, in top 10 al producatorilor de porumb, la nivel mondial, si al producatorilor de lapte, la nivelul Uniunii Europene. Potrivit specialistilor in domeniu insa, Romania ar putea ajunge chiar mai sus de atat. Nicolae Sitaru, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, spune ca motivele pentru care Romania nu reuseste sa-si atinga adevaratul potential e lipsa sistemelor de irigatie, a tehnologiilor de ultima generatie si, mai ales, a banilor. Cu toate acestea, exista oameni de afaceri care au investit in agricultura si au ajuns printre cei mai bogati romani, potrivit Top 300 Capital. Iata-i pe primii cinci: Ioan Niculae: 1,250 - 1,400 miliarde de euroInceperea crizei si in Romania nu prevestea nimic bun nici pentru domeniul agricol, insa afacerile lui Ioan Niculae (foto) au reintrat pe crestere accentuata odata cu anuntul Rusiei de sistare a exporturilor de cereale, in urma unor incendii devastatoare in vara anului 2010. Pietele internationale au reactionat puternic, mai ales ca si Ucraina a recurs la o masura similara. Astfel, pretul graului s-a majorat cu 70 la suta, iar, potrivit studiilor internationale, cererea de ingrasaminte chimice, cum ar fi ureea, se va majora cu 17 la suta. Omul de afaceri le produce pe ambele. In 2008, cifra de afaceri a grupului Interagro a fost de 1,2 miliarde de euro, insa anul trecut a scazut pana la 700 de milioane de... mai mult
Marti, 19 Octombrie 2010, ora 11:37