Premierul Victor Ponta a anuntat, duminica seara, structura si componenta noului Executiv, pentru care cere, luni, votul Parlamentului. Insa pana sa primeasca unda verde de la alesi, ministrii propusi vor trebui sa treaca prin audierile comisiilor parlamentare.
Noul Guvern Ponta 4 este unul mult mai suplu. Numeroase ministere au fost comasate, iar numarul de vicepremieri a fost redus de la trei la unul, pozitie care ii revine lui Gabriel Oprea, seful UNPR.
Din formula guvernamentala au disparut ministrii UDMR, formatiune care a decis retragerea de la guvernare, si au aparut reprezentantii PLR, condusi de Calin Popescu Tariceanu, partid neinregistrat oficial.
16:14 - La comisia Romanilor din Strainatate a fost demarata o ancheta pentru ca nu e clar cati parlamentari erau in sala. Se pare ca de la vot ar fi lipsit cativa social-democrati, adica exact oamenii care pe care Ponta se baza ca Anghel sa primeasca aviz pozitiv fara probleme, informeaza Digi 24.
16:13 - Social-democratii sustin, insa, ca "este o atentionare la adresa ministrului Anghel" si ca votul care conteaza este obtinut in Parlament, nu in comisii.
16:00 - Eugen Tomac i-a cerut premierului Victor Ponta sa vina cu o noua propunere, pentru ca acum a trimis un "ministru total nepregatit" si sa continue cu aceeasi propunere ar insemna "o sfidare fara margini".
15:54 - Ultimul ministru propus de Ponta pentru portofoliul Relatiei cu Romanii de Pretutindeni, Adrian Anghel (PSD), a starnit polemici... mai mult
Luni, 15 Decembrie 2014, ora 13:45
Guvernul va crea o noua companie care se va ocupa exclusiv de proiectul Rosia Montana, operatiune deja planificata intr-un document in care este mentionat ca proiectul poate genera venituri si incasari bugetare de mai multe miliarde dolari, poate relansa industria miniera si crea locuri de munca.
Noua companie, care va fi denumita "Minvest Rosia Montana", va prelua de la Minvest Deva pachetul de 19,3% din actiuni detinut la societatea Rosia Montana Gold Corporation, va avea ca obiect principal de activitate servicii anexe pentru "extractia mineralelor" si va functiona doar in subordinea ministrului delegat pentru Proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine, Dan Sova (PSD).
Societatea Rosia Montana Gold Corporation este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, cu 80,46% din capitalul social, in spatele companiei fiind nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.
Compania detine la Rosia Montana (judetul Alba), prin concesionare in vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint. Proiectul este blocat de mai multi ani din cauza disputelor legate de protectia mediului.
Presedintele Traian Basescu a insistat in repetate randuri pentru inceperea proiectului, cu argumentul veniturilor care pot fi incasate la buget si al locurilor de munca nou create.
Planul pregatit de Guvern presupune... mai mult
Sambata, 27 Aprilie 2013, ora 09:12
Sedinta comuna a Senatului si Camerei Deputatilor in care va fi acordat votul de investitura Guvernului condus de Victor Ponta a inceput vineri, in noua sala a Legislativului dedicata plenului reunit.
Premierul desemnat Victor Ponta le va prezenta parlamentarilor lista ministrilor si programul de guvernare.
Pentru a fi investit de Parlament, noul Cabinet trebuie sa intruneasca voturile majoritatii deputatilor si senatorilor, adica 294.
In sala sunt prezenti, vineri, 402 parlamentari, potrivit presedintelui de sedinta, social-democratul Valeriu Zgonea.
Ministrii propusi pentru noul Guvern au fost audiati vineri de comisiile parlamentare, toti primind aviz favorabil din partea acestora. mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 16:22
Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, ca dupa sedinta de plen a Camerei in cazul Stan, se vor reuni Birourile Permanente si vor stabili audierile ministrilor, iar dupa audieri, in jurul orelor 15:00-16:00, va avea loc plenul Parlamentului.
Birourile Permanente reunite au decis ca audierile ministrilor propusi in comisiile parlamentare sa inceapa la ora 12.30, iar ora 14.00 sa fie plenul reunit pentru investirea Guvernului.
Maria Grapini, avizata de comisiile parlamentare pentru portofoliul IMM-urilor
Maria Grapini a primit avizul comisiilor parlamentare pentru a prelua conducerea Ministerului pentru IMM, Mediul de afaceri si Turism.
Ea a primit avizul Comisiei pentru Politica Economica, Reforma si Privatizare, al Comisiei pentru Industrii si Servicii de la Camera Deputatilor si cel al Comisiei Econonomice, Industrii si Servicii si al Comisiei pentru privatizare si Administrarea Mediului de Afaceri de la Senat.
Vosganian, aviz favorabil pentru Ministerul Economiei
Varujan Vosganian a primit aviz favorabil pentru preluarea functiei de ministru al Economiei, cu 57 de voturi "pentru", 11 "impotriva" si o abtinere, din partea comisiilor de specialitate reunite din Senat si Camera Deputatilor.
Vosganian a mai ocupat functia de ministru in zona economica in Guvernul Tariceanu. Din decembrie 2006 si pana in aprilie 2007, el a detinut portofoliul Economiei si Comertului, iar in urma restructurarii guvernamentale din 2007 a condus Ministerul Economiei si... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 14:00
Forma finala a noului Guvern va fi prezentata miercuri, la ora 12.00, noua structura urmand sa includa mai multe ministere decat in prezent, cu ministerele Economiei si Finantelor impartite in mai multe institutii si un ministru-coordonator pentru proiecte de infrastructura,a anuntat premierul Ponta
El a precizat, la RTV, ca acest ministru-coordonator va fi responsabil pentru proiectele de infrastructura de importanta nationala strategica si va lucra in cadrul Secretariatului General al Guvernului, in subordinea directa a prim-ministrului, pentru a asigura legatura directa intre institutii si ministerele avizatoare, fara sa existe un minister propriu-zis in acest sens.
Ulterior, la Realitatea TV, premierul a afirmat ca este posibil ca acest post de ministru-coordonator sa fie ocupat de Dan Sova, actual ministru pentru Relatia cu Parlamentul.
Premierul a asigurat din nou ca noua configuratie a Guvernului nu va presupune cresterea numarului de personal si de buget in structurile centrale. mai mult
Marti, 18 Decembrie 2012, ora 08:28
Guvernul Ponta a venit, luni, in Parlament, pentru a cere votul de investitura. Procedurile au decurs fara probleme, noul Executiv obtinand 284 de voturi, din cele 231 cat avea nevoie. In aceasta seara, la Cotroceni, cel de-al 8-lea guvern din ultimii patru ani va depune juramantul.
Toti ministrii desemnati au primit avizul favorabil din partea comisiilor de specialitate, iar Business24 a selectat principalele declaratii si argumente ale viitorilor ministri.
Victor Ponta a spus ca noul Guvern al Romaniei isi propune o schimbare radicala in modul de guvernare, de atitudine, de prioritati si de oameni.
"Poate exista dialog cu Guvernul Romaniei, o abordare normala a relatiei cu opozitia si societatea civila, putem sa avem mai multa deschidere si suntem mult mai disponibili sa ascultam vocea opiniei publice si a mass-media", a declarat Victor Ponta.
Ministrul Finantelor Publice - Florin Georgescu
Pe parcursul audierilor, Georgescu a afirmat ca atragerea fondurilor europene ramane prioritatea zero, fiind sursa cea mai ieftina si cea mai accesibila de finantare.
"E un capital care sta acolo la Bruxelles si ne asteapta", a spus el.
Ministrul desemnat a afirmat ca pentru relansarea durabila a cresterii economice Guvernul Ponta isi propune un mix eficient al politicilor de stimulare a economiei si obiectivul asigurarii unei stabilitati economice si financiare a tarii.
Totodata, noul Guvern va viza o ajustare ordonata in relatia cu organismele... mai mult
Luni, 07 Mai 2012, ora 18:15