Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Leonard Orban afla marti daca pleaca la Curtea Europeana de Conturi

Leonard Orban afla marti daca pleaca la Curtea Europeana de Conturi


Membrii Parlamentului European vor vota, marti, in sesiune de la Strasbourg, in legatura cu candidatura ministrului Afacerilor Europene, Leonard Orban, pentru un post de membru al Curtii Europene de Conturi.

Leonard Orban a primit aviz negativ din partea Comisiei de Control Bugetar a PE pe 26 septembrie.

Leonard Orban, respins de Comisia de control bugetar din Parlamentul European

Potrivit agendei de lucru a Parlamentului European, votul in privinta lui Orban, candidat al Romaniei, propus de premierul Victor Ponta pentru postul respectiv, va avea loc marti seara, intr-o sedinta care va incepe la 18.00, ora locala (19.00 ora Romaniei).

Votul din plenul PE este decisiv in privinta ocuparii de catre Orban a postului de la Curtea Europeana de Conturi din Luxemburg, in conditiile in care avizul Comisiei de Control Bugetar este consultativ.

Votului din plenul PE ii urmeaza si o validare de catre Consiliul European, insa aceasta reprezinta doar o formalitate. Consiliul European nu trece de obicei peste votul din plenul PE.

Orban a confirmat saptamana trecuta ca nu a renuntat la candidatura pentru functia de la Curtea Europeana de Conturi, aratand ca poarta in continuare consultari cu "foarte multi actori" privind votul din plenul Parlamentului European.

Premierul Victor Ponta a declarat, pe 28 septembrie la Bruxelles, dupa intalnirea cu presedintele PE, Martin Schulz, raspunzand unei intrebari, ca decizia finala in cazul candidaturii lui Leonar Orban pentru o functie la Curtea Europeana de Conturi apartine plenului PE.

Intrebat daca ia in calcul alta candidatura dupa respingerea lui Leonard Orban pentru functia de la Curtea Europeana de Conturi de catre Comisia de Buget din PE, Ponta a raspuns ca decizia in cazul acestuia o ia plenul Parlamentului European. "Domnul Orban este un tehnocrat, a fost si in echipa domnului Barroso", a spus Ponta.

Curtea Europeana de Conturi are cate un membru din cele 27 de state UE, rolul institutiei fiind sa controleze pe teren modul in care sunt administrate fondurile europene, sa elaboreze rapoarte cu privire la verificarile efectuate, precum si sa inainteze PE si Consiliului UE un raport anual de descarcare de gestiune pentru modul in care Comisia Europeana a gestionat bugetul.

Membrii Curtii sunt desemnati pentru un mandat de cate sase ani, reprezentantul actual al Romaniei, cu un mandat inceput in 2007, fiind judecatorul Ovidiu Ispir.

In cazul respingerii candidaturii lui Leonard Orban, Romania nu pierde postul respectiv, fiind insa necesara reluarea procedurii de nominalizare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1286 ori