Consiliul Concurentei a declansat o ancheta pentru verificarea conditiilor in care Societatea Nationala de Gaze Naturale Romgaz si OMV Petrom livreaza gaze naturale catre centralele proprii de producere a energiei electrice.
"In cadrul anchetei demarate in luna februarie, Consiliul Concurentei va colabora cu ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei - n.red.) pentru a analiza daca centralele de producere a energiei electrice din structura celor doi producatori de gaze naturale au beneficiat de conditii diferite comparativ cu cele in care SNGN Romgaz SA si OMV Petrom SA furnizeaza gaze naturale catre alti consumatori din Romania", informeaza institutia intr-un comunicat.
Cantitatile de gaze naturale produse anual de Romgaz si OMV Petrom, impreuna, reprezinta peste 94% din totalul productiei interne de gaze naturale.
Cei doi producatori au structuri integrate, incluzand si unitati de producere a energiei electrice care utilizeaza drept combustibil gazele naturale.
Astfel, Romgaz este producator de energie electrica prin intermediul Sucursalei de Productie Energie Electrice (SPEE), care include centrala termoelectrica Iernut, cu o putere instalata de 600 MW si o capacitate de a produce energie electrica reprezentand circa 5% din productia de energie electrica la nivel national. De asemenea, in cadrul unui proiect experimental al Romgaz, gazele naturale provenite din doua sonde de la Cojocna sunt utilizate ca gaze de combustie pentru doua... mai mult
Marti, 05 Martie 2019, ora 15:54
Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat pentru NewsIn ca ancheta de pe piata carburantilor, privind intelegeri intre companiile petroliere in stabilirea preturilor, a fost finalizata si se asteapta opinia Comisiei Europene pentru a emite o decizie. "Am trimis un prim raport la Comisia Europeana. Trebuie sa asteptam sa vedem ce ne spun ei.
Ulterior, se pot propune sanctiuni sau inchidere fara sanctiune sau, eventual, pot fi propuse sanctiuni plus o serie de modificari, schimbari de comportament sau poate sa spuna ca nu au existat dovezi de incalcari ale legii. In mod normal, CE ar putea sa ne trimita in circa o luna, deci acum in octombrie, opinia sa privind acest caz", a spus Bogdan Chiritoiu, intr-un interviu pentru Agentia NewsIn.
Apoi, Consiliul Concurentei va trimite companiilor un raport cu propunerile in acest caz, pentru ca acestea sa spuna ce parere au. Ulterior, aceste societati au timp o luna sa se documenteze si apoi sunt chemate la audieri de catre Concurenta.
"Speram ca pana la sfarsitul acestui an sa inchidem investigatia cu totul. Mai sunt niste proceduri, cateva etape, care inca se mai deruleaza", a precizat Bogdan Chiritoiu.
Aceasta ancheta privind o posibila intelegere intre companiile petroliere pentru stabilirea pretului carburantilor a fost demarata in anul 2005, dar in toamna lui 2009 a schimbat echipa de investigatie care se ocupa de caz si a introdus si controalele inopinate. Presedintele autoritatii de concurenta... mai mult
Duminica, 02 Octombrie 2011, ora 13:23