Chiritoiu: e greu de dovedit ca societatile s-au inteles in stabilirea pretului carburantilor

Miercuri, 12 Ianuarie 2011, ora 14:29
1291 citiri
Chiritoiu: e greu de dovedit ca societatile s-au inteles in stabilirea pretului carburantilor

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat miercuri pentru NewsIn ca este foarte greu de dovedit ca societatile petroliere s-au inteles intre ele in stabilirea pretului carburantilor, reiterand faptul ca autoritatea le poate doar amenda, fara a pune presiune asupra pretului.

"Aceste companii petroliere nu pot fi obligate sa vanda carburant mai ieftin. Concurenta ii poate doar amenda, daca se dovedeste ca au incalcat Legea Concurentei si ii putem atentiona sa nu se inteleaga intre ei. Dar nu toate incalcarile de lege sunt depistate. Sunt convins ca exista si lucruri care ne scapa. Este foarte greu sa dovedesti ca s-au inteles intre ele in ceea ce priveste pretul carburantilor", a spus Bogdan Chiritoiu.

De asemenea, referitor la faptul ca se pune deseori problema ca, desi Romania are resurse de petrol, cu toate acestea pretul carburantilor creste, reprezentantul autoritatii de concurenta a subliniat ca Petrom a fost privatizata cu tot cu rezervele de petrol, astfel ca aceste cantitati nu mai sunt ale tarii, ci ale unei companii private, care le poate folosi dupa bunul plac.

"Trebuie inteles faptul ca nu mai este petrolul nostru, ci este al unei companii private care a primit dreptul sa il exploateze in folosul propriu. Nu este nimic neconcurential sau ilegal in asta.

Cand a fost privatizata, Petrom a fost privatizata cu rezervele de titei si gaze. Noi i-am putea doar amenda, daca ar incalca legea, dar nu-i putem forta sa ieftineasca benzina si motorina. Este dreptul lor legal sa vanda la pretul pietei, vand carburantii la ce pret vor ei", a mentionat Chiritoiu.

Totodata, presedintele Consiliului Concurentei a declarat marti ca rezultatele preliminare pe care le are autoritatea pentru 2009 si 2010 nu indica o incalcare a legii in ancheta privind o posibila intelegere intre companiile petroliere pentru stabilirea pretului carburantilor.

Totodata, Chiritoiu a spus ca aceasta ancheta a fost demarata in 2005, dar in toamna lui 2009 a schimbat echipa de investigatie care se ocupa de caz si a introdus si controalele inopinate. Presedintele autoritatii de concurenta a spus ca indiferent de rezultatul anchetei, aceasta nu va putea afecta pretul carburantilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#chiritoiu, #pretul carburantilor, #petrom , #stiri Petrom