Guvernul a aprobat, miercuri seara, memorandumul prin care va acorda, in urmatorii ani, un ajutor de peste 1,3 miliarde de euro Complexului Energetic Oltenia in vederea restructurarii.
"Am aprobat astazi in sedinta de guvern Memorandumul pentru Compania Energetica Oltenia, memorandum prin care Guvernul se angajeaza ca in perioada 2021-2025 va pune la dispozitie prin bugetul de stat schema de ajutor de stat pentru restructurarea companiei, in valoare de 1.326.000.000 de euro", a anuntat miercuri seara, la finalul sedintei de Guvern, ministrul Economiei, Virgil Popescu.
Acesta a precizat ca CE Oltenia a intocmit planul de restructurare, acesta a fost pre-notificat Comisiei Europene, iar memorandumul reprezinta angajamentul Guvernului.
Ministrul Economiei a precizat ca aprobarea acestei scheme de ajutor de stat reprezinta "un mesaj foarte clar pentru salariatii companiei Energetice Oltenia ca nu ii lasam la greu si acum pot sa fie siguri ca un guvern normal va pune in aplicare acest ajutor de stat".
"Se deschide practic calea aprobarii de catre Comisie a notificarii pe care am facut-o, garantand Comisiei Europene ca prin bugetul de stat, Ministerul de Finante, Ministerul Economiei, Guvernul in ansamblul sau in perioada 2021-2025 va asigura prin buget necesarul pentru ajutorul de restructurare" a adaugat Popescu.
Comisia Europeana a invitat Complexul Energetic Oltenia sa declanseze procedura de notificare, etapa finala a procesului de aprobare a Planului de... mai mult
Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 07:09
Comisia Europeana a aprobat luni, in conformitate cu normele Uniunii Europene privind ajutoarele de stat, planul Romaniei de a acorda un imprumut temporar in valoare de 251 milioane de euro producatorului de electricitate Complexul Energetic Oltenia, care in prezent se confrunta cu dificultati financiare, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.
Vestea vine dupa ce Guvernul Romaniei a aprobat, in sedinta din 5 Februarie 2020, Ordonanta de Urgenta prin care Complexul Energetic Oltenia primeste 1,2 miliarde de lei pentru achizitionarea certificatelor de dioxid de carbon aferente anului 2019.
Pe 30 decembrie 2019 Guvernul a aprobat un memorandum care prevede planul de masuri necesar achizitionarii certificatelor de emisii, cu care avea ca tema "Imputernicirea Ministerului Finantelor Publice sa acorde un aviz de principiu privind posibilitatea acordarii unui imprumut din Trezorerie in valoarea de 1.200 milioane lei Societatii Complexul Energetic Oltenia, sub forma unui ajutor de salvare dupa parcurgerea etapelor prevazute de legislatia aplicabila privind ajutoarele de stat si dupa obtinerea deciziei de autorizare a Comisiei Europene".
Tot atunci a fost aprobata transmiterea documentatiei de prenotificare si notificarea catre Comisia Europeana a propunerii Romaniei de ajutor de salvare pentru Complexul Energetic Oltenia, urmand ca in termen de 6 luni de la acordare, Complexul Energetic Oltenia fie sa ramburseze imprumutul acordat, fie sa prezinte un... mai mult
Luni, 24 Februarie 2020, ora 13:47
Ministrul demis al Energiei, Virgil Popescu, a anuntat ca luni va merge la Bruxelles, la Comisia Europeana, unde va avea o intalnire cu comisarul pentru Concurenta, Margrethe Vestager, pentru a discuta despre ajutoarele de stat pentru Complexul Energetic Oltenia si TAROM.
Acesta a precizat, joi seara, la Digi24, ca ordonanta pentru aprobarea acestor ajutoare face parte din pachetul de 25 aprobate in ultima sedinta de guvern, si, daca nu ar fi fost aprobata, 13.000 de oameni de la CEO si cateva mii de la TAROM aveau sanse 99% sa ramana fara loc de munca.
"Ministerul Economiei a avut doua ordonante de urgenta. Una a fost cu ajutorul de stat catre Compania Energetica Oltenia, care a fost in paralel, simultan, cu ajutorul de stat pentru TAROM.
Daca nu o dadeam acum si Guvernul era cazut, ce faceam acum cu acei oameni, 13.000 la Complexul Energetic Oltenia si cateva mii la TAROM? Ce faceam cu ei, ca nu era ajutor de salvare pentru aceste doua companii, pentru care merg la Comisia Europeana luni, pentru ajutoarele de stat.
Am intalnire cu comisarul de Concurenta pentru acest lucru. Am explicat, am prenotificat, trebuia data ordonanta. Daca nu o dadeam, atunci aveam sanse 99% ca sa se inchida acele companii. Aceasta este una dintre ele. Face parte din pachetul de 25", a explicat ministrul.
Complexul Energetic Oltenia primeste un ajutor de stat de 1,2 miliarde de lei
Potrivit acestuia, a doua ordonanta de urgenta aprobata a fost o transpunere de directiva "foarte... mai mult
Joi, 06 Februarie 2020, ora 22:41
Guvernul Romaniei a aprobat, in sedinta de marti, Ordonanta de Urgenta prin care Complexul Energetic Oltenia primeste 1,2 miliarde de lei pentru achizitionarea certificatelor de dioxid de carbon aferente anului 2019, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei, remis, miercuri, AGERPRES.
Aceasta dupa ce, pe 30 decembrie 2019, Guvernul a aprobat un memorandum care prevede planul de masuri necesar achizitionarii certificatelor de emisii, cu care avea ca tema "Imputernicirea Ministerului Finantelor Publice sa acorde un aviz de principiu privind posibilitatea acordarii unui imprumut din Trezorerie in valoarea de 1.200 milioane lei Societatii Complexul Energetic Oltenia, sub forma unui ajutor de salvare dupa parcurgerea etapelor prevazute de legislatia aplicabila privind ajutoarele de stat si dupa obtinerea deciziei de autorizare a Comisiei Europene".
Tot atunci a fost aprobata transmiterea documentatiei de prenotificare si notificarea catre Comisia Europeana a propunerii Romaniei de ajutor de salvare pentru Complexul Energetic Oltenia, urmand ca in termen de 6 luni de la acordare, Complexul Energetic Oltenia fie sa ramburseze imprumutul acordat, fie sa prezinte un Program de Restructurare pe care Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri il va notifica Comisiei Europene in vederea obtinerii unui ajutor de stat pentru restructurare.
In baza memorandumului, Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri a inaintat Consiliului Concurentei, in data... mai mult
Miercuri, 05 Februarie 2020, ora 16:08
Exceptarea Complexului Energetic Oltenia de la plata contributiei de 2% din cifra de afaceri ar putea fi ajutor de stat, insa, in cazul in care Comisia Europeana se va sesiza, vom argumenta ca avem nevoie de aceasta companie pentru securitatea energetica a Romaniei, a declarat, joi, Doru Visan, secretar de stat in Ministerul Energiei.
El a participat la un eveniment pe tema strategiei energetice a Romaniei si a fost intrebat de jurnalisti daca Ministerul Energiei considera ca eliminarea contributiei pentru producatorii de energie pe carbune reprezinta ajutor de stat.
"Vom vedea ce rezulta. Asteptam punctul de vedere al celor care definesc acest lucru, adica Consiliul Concurentei si Comisia Europeana. Noi consideram ca nu", a spus initial Visan.
Cand i s-a amintit ca reprezentantii Consiliului Concurentei au transmis o scrisoare ministerului, in care arata ca aceasta masura ar putea fi ajutor de stat, el a precizat: "Ar putea. Sa vedem. Ar putea".
Totodata, intrebat daca a notificat Comisia Europeana cu privire la acest aspect, asa cum a recomandat Consiliul Concurentei, Visan a raspuns negativ. "Nu. Va dati seama ca, de regula, dumneavoastra stiti, la toate modificarile acestea legislative cu impact, Comisia se sesizeaza, ei vad".
"Comisia Europeana este o institutie cu care dialoghezi, cu argumente. Haideti sa privim lucrurile si altfel: la o povara de peste 30% din cifra de afaceri certificate de emisii, ce facem? Eu ma duc la Comisie si spun ca am nevoie... mai mult
Joi, 18 Aprilie 2019, ora 11:46
2012 a fost anul in care a luat fiinta cel mai mare producator de energie din Romania, Complexul Energetic Oltenia, constituit prin contopirea Complexului Energetic Turceni, Complexului Energetic Rovinari, Complexului Energetic Craiova si Societatii Nationale a Lignitului Oltenia Targu-Jiu.
Consiliile de Administratie ale acestor structuri economice au aprobat, in sedinta din 21 martie, proiectul de constituire a Complexului Energetic Oltenia, care functioneaza din luna mai, scrie Agerpres.
Infiintarea noii societati va contribui la consolidarea securitatii energetice a Romaniei si cresterea sigurantei in alimentarea consumatorilor finali, la dezvoltarea durabila atat la nivel national, dar si la nivelul regiunii Sud-Vest Oltenia.
Magistratii Tribunalului Gorj au admis, in data de 16 mai, cererea de inregistrare a
Complexului Energetic Oltenia (CEO) la Registrul Comertului.
Complexul Energetic Oltenia produce aproximativ 18 TWh de electricitate anual, nivel apropiat de cel al Nuclearelectrica, si are o cota de peste 30% din piata productiei de energie din Romania.
Initial, sediul CEO a fost la Turceni, insa autoritatile locale si judetene au insistat ca acesta sa fie mutat la Targu-Jiu, lucru ce s-a si intamplat, cu ajutorul premierului Victor Ponta, care declara, in data de 17 septembrie: "Au fost cateva proiecte importante pe care, impreuna cu primarul municipiului, domnul Carciumaru, ni le-am asumat, am intarziat pentru ca nu am avut puterea... mai mult
Luni, 24 Decembrie 2012, ora 10:05