Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

CE ofera 1,17 miliarde de lei pentru inchiderea minelor CNH

CE ofera 1,17 miliarde de lei pentru inchiderea minelor CNH


Comisia Europeana (CE) a aprobat un ajutor de stat de 1,17 miliarde de lei (circa 270 de milioane de euro) pentru inchiderea minelor de carbune necompetitive din unitatile Petrila, Uricani si Paroseni ale Companiei Nationale a Huilei (CNH).

Masura este conforma cu normele UE privind ajutoarele de stat deoarece sprijinul financiar acordat pentru acoperirea costurilor de productie va scadea progresiv, iar Romania s-a angajat sa adopte masuri complementare pentru diminuarea impactului social si de mediu al inchiderii minelor, se arata intr-un comunicat al CE.

O decizie din 2010 a UE privind ajutorul de stat pentru facilitarea inchiderii minelor de carbune necompetitive permite autoritatilor publice sa acorde, in anumite conditii, pana in 2018, ajutoare pentru a sustine acest proces.

CNH, detinuta integral de stat, detine in prezent sapte unitati de productie de carbune - Lonea, Petrila, Livezeni, Vulcan, Paroseni, Lupeni si Uricani -, iar Romania a decis sa inchida trei dintre aceastea. Prima, Petrila, va fi inchisa pana la sfarsitul anului 2015, iar celelalte doua, Uricani si Paroseni, pana la sfarsitul anului 2017.

Romania s-a angajat, de asemenea, sa sustina angajatii care urmeaza sa fie concediati si reconversia profesionala a acestora, pentru a-i ajuta sa-si gaseasca un loc de munca in afara industriei carbunelui.

FMI a solicitat Guvernului sa inceapa, pana la sfarsitul lunii septembrie, procedurile de lichidare a CNH, dupa ce activele neviabile vor fi separate de cele considerate valoroase, releva scrisoarea de intentie convenita in urma misiunii din ianuarie-februarie.

Documentul arata ca Guvernul este obligat sa transfere cel tarziu in luna februarie catre ANAF activele neviabile ale CNH. Scrisoarea mai prevede ca minele viabile vor fi "oferite printr-un proces de licitatie" deschis si transparent.

In toamna anului trecut, Guvernul si FMI) au convenit ca active ale exploatarilor miniere Petrila, Paroseni si Uricani sa fie transferate la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), prin executare silita, in contul datoriilor bugetare ale companiei.

Cele trei exploatari sunt considerate mine neviabile, activele preluate de ANAF urmand sa fie transferate la Ministerul Economiei si inchise, pana in anul 2018, prin intermediul unei societati care urmeaza sa fie infiintata.

Conform intelegerii de anul trecut cu FMI, minele considerate viabile ale CNH ar urma sa fie incluse in Complexul Energetic Hunedoara, alaturi de termocentralele Paroseni si Mintia.

Complexul Energetic Hunedoara si Complexul Energetic Oltenia, compus din SNLO si termocentralele Craiova, Turceni si Rovinari, vor fi privatizate pana la sfarsitul acestui an, conform calendarului actual. Compania Nationala a Huilei este inclusa pe lista societatilor de stat monitorizate de FMI.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1179 ori