La 12 ani de la aderarea la Uniunea Europeana, Romania a prezidat marti o reuniune a Consiliului UE. Tara noastra a preluat, la 1 ianuarie, presedintia rotativa a UE.
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a condus reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG), unde a prezentat prioritatile Romaniei pentru mandatul de 6 luni la carma UE, dar si cum are de gand sa asigure coerenta si continuitatea lucrarilor desfasurate de toate formatiunile institutiei.
Unul dintre marile dosare ce trebuie gestionate sub presedintia romana este cel al Cadrului Financiar Multianual (CFM) 2021-2027. La final, George Ciamba si comisarul european pentru buget Gunther Oettinger au sustinut o conferinta de presa.
Oettinger a aratat ca e crucial ca acesta sa fie adoptat conform calendarului, pentru a nu se repeta situatia din 2013 - 2014.
"Dupa alegeri, Parlamentul European va trebui sa fie rapid gata pentru a se ocupa de CFM, ceea ce inseamna ca va trebui sa se ocupe de reconstruirea grupurilor si comisiilor daca vrem sa respectam calendarul. Sunt foarte recunoscator presedintiei Consiliului, Guvernului Romaniei, care s-a angajat ca fiecare formatiune sa se ocupe de CFM, astfel incat sa evitam greselile de data trecuta.
In timpul presedintiei Barroso (Jose Manuel Barroso, fost presedinte al Comisiei Europene - n.red.) CFM a fost adoptat abia la finalul lui 2013, rezultatul a fost ca acordurile de parteneriat au fost afectate cu fiecare stat membru. Asta a... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2019, ora 16:37
Romania va prelua Presedintia Consiliului Uniunii Europene intr-un moment important si special, cand va trebui sa negocieze cadrul financiar multianual si sa organizeze campania pentru alegerile din Parlamentul European, deci lucrurile se anunta deja palpitante, a afirmat, luni, ambasadorul Frantei in Romania, Michele Ramis (foto), intr-o conferinta de specialitate.
"Tara dvs. are un potential economic urias si un potential foarte mare de dezvoltare a relatiilor bilaterale. Anul 2019 va fi unul intens. Lucrurile deja se anunta palpitante odata cu presedintia Consiliul Uniunii Europene. Romania va prelua presedintia intr-un moment important si special.
Romania trebuie sa finalizeze proiecte legislative, trebuie sa mai adopte 210 texte de lege de pe agenda legislativa. Va fi un mandat scurt ce va interveni chiar inainte de alegerile din Parlamentul European. Romania va trebui sa negocieze cadrul financiar multianual si trebuie sa organizeze si campania pentru Parlamentul European. Presedintia Romaniei se va bucura de intregul sprijin din partea Frantei.
Am avut o intrevedere cu domnul presedinte Iohannis, la Sibiu, pe 9 mai, pentru a creiona orientarile pentru presedintia Romaniei la carma Europei si cred ca tocmai in aceste momente de indoiala trebuie sa strangem relatiile bilaterale si sa punem mai mult accentul pe ceea ce ne uneste mai degraba decat pe ceea ce ne dezbina. O sa avem si 'Anotimpul franco-roman' ce fa fi inaugurat pe 27 noiembrie 2018, un anotimp... mai mult
Luni, 19 Noiembrie 2018, ora 20:03
Dupa ce presedintele Klaus Iohannis a declarat ca Romania nu e pregatita sa preia presedintia UE de la 1 ianuarie, Finlanda, tara care ne urmeaza in aceasta postura importanta, a precizat ca e gata sa ne ia locul, daca e necesar.
Premierul finlandez, Juha Sipila, a anuntat ca guvernul sau si-a aratat disponibilitatea in acest sens, in cazul in care Romania va solicita un schimb de mandat la presedintia rotativa a UE anul viitor. Finlanda e programata sa preia presedintia UE de la noi la 1 iulie 2019.
Totusi, Juha Sipila adauga ca tensiunile politice interne romanesti nu vor afecta calendarul pentru mandatul Finlandei din 2019.
Sipila a declarat, marti, agentiei finlandeze de stiri STT, ca Romania nu are intentia de a amana mandatul sau de sase luni la conducerea UE, care este programat sa inceapa la 1 ianuarie.
Dupa declaratiile presedintelui Iohannis de luni, guvernul finlandez si-a accelerat ritmul de pregatire si e gata in caz ca vine o solicitare de la Bucuresti pentru a-si devansa mandatul. Totusi, deocamdata, o astfel de cerere nu a sosit. Dimpotriva, guvernul roman a confirmat ca tara noastra isi va desfasura mandatul asa cum era planificat.
Dancila ii raspunde lui Iohannis: Sa se abtina. Suntem pregatiti pentru preluarea presedintiei Consiliului UE
Aceasta va fi prima presedintie a Romaniei de la aderarea la UE in 2007. Finlanda a detinut functia de doua ori inainte, in 1999 si 2006. Austria detine presedintia pana la sfarsitul acestui an.... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2018, ora 20:23
Un raport recent al Curtii Europeane de Conturi dezvaluie faptul ca institutia s-a opus initial aderarii Romaniei si Bulgariei la UE in anul 2007, afirmand in mod explicit ca cele doua tari aveau nevoie de mai mult timp pentru a se pregati.
Intr-un raport al Curtii Europeane de Conturi, institutia precizeaza ca doreste sa evite situatii similare in cazul viitoarelor extinderi ale Uniunii Europene, relateaza site-ul EurActiv.com.
Istvan Szabolcs Fazakas, membru al Curtii Europeane de Conturi, a prezentat presei un raport de audit privind modul in care s-a desfasurat programul de asistenta preaderare la UE in cazul statelor din regiunea Balcanii de Vest.
Citeste si Romania si Bulgaria, 8 ani de la aderarea la UE: Blestem sau binecuvantare?
Oficialul european a relatat experienta sa in calitate de presedinte al Comisiei pentru ...citeste mai departe despre "Curtea Europeana de Conturi: Romania si Bulgaria nu erau pregatite pentru aderarea la UE in 2007" pe Ziare.com mai mult
Marti, 13 Septembrie 2016, ora 11:29
Romania nu a fost pregatita in 2007 sa intre in Uniunea Europeana (UE), a declarat, vineri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
El a precizat ca a fost avertizat inca din perioada in care a fost premier despre acest lucru, de catre fostul sef al Comisiei Europene Romano Prodi.
Isarescu a mai spus ca isi asuma responsabilitatea pentru aderare, pentru ca el a negociat-o, spunand ca nu stie daca dupa 2007 Romania mai intra in UE.
Romania si Bulgaria, 8 ani de la aderarea la UE: Blestem sau binecuvantare?
"Adevarul e ca noi nu am fost pregatiti sa intram in Uniunea Europeana in 2007. Am liberalizat contul de capital in conditiile de inflatie mai mare dar, daca ...citeste mai departe despre "Isarescu: Noi nu am fost pregatiti sa intram in UE in 2007. Daca nu o faceam, nu stiu daca mai intram" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 26 August 2016, ora 22:00
Romania si Bulgaria, doua foste tari comuniste, au aderat la Uniunea Europeana (UE) la 1 ianuarie 2007. Insa ce a reprezentat acest moment istoric pentru cele doua natiuni?
Statutul de membru al UE le-a adus atat avantaje, cat si dezavantaje, arata expertii citati de Anadolu Agency.
"Aderarea nu i-a facut fericiti pe bulgari", a opinat Dimitar Bechev, care face analize referitoare la Europa de Est pentru London School of Economics.
"E vazuta ca un rau necesar si poate ca asteptarile erau mai mari; credeau ca au tras glontul de argint", a precizat specialistul.
La randul sau, profesorul englez David Turnock de la Universitatea din Leicester, care a realizat cercetari din punct de vedere social si geografic asupra statelor Europei de Est, a aratat viziunea sa legata de modul in care a abordat tara noastra aderarea la UE.
"Pentru Romania, deschiderea la spatiul economic global, in sine, nu poate asigura dezvoltarea economica si nu poate inlocui o strategie in acest sens. De ...citeste mai departe despre "Romania si Bulgaria, 8 ani de la aderarea la UE: Blestem sau binecuvantare?" pe Ziare.com mai mult
Joi, 23 Aprilie 2015, ora 07:35
Statele candidate la Uniunea Europeana vor urma un proces de aderare mai aspru, dupa ce noile state membre, precum Romania, au subminat principiile statului de drept, care stau la baza UE.
In acest scop s-au stabilit noi standarde si masuri de control pentru a monitoriza statele candidate in procesul de aderare, scrie Financial Times, citat de Mediafax.
"Este important sa abordam statul de drept si nu doar prin bifarea unor standarde, ci prin progresul realizat", a declarat comisarul UE pentru extindere, Stefan Fule.
Cel mai probabil, aceasta noua atitudine a comisiei va incetini aderarea noilor state, acestea urmand sa fie monitorizate mai atent in materie de respectarea principiilor democratice.
"Noua abordare a negocierilor in domeniul statului de drept introduce necesitatea inregistrarii riguroase a implementarii reformelor ce se va realiza pe intreg parcursul procesului de negociere. Reformele trebuie sa fie adanc inradacinate si sa fie ireversibile", a mai spus Fule.
Romania, penalizata de Comisia Europeana cu 3,84 milioane de euro
Romania trebuie sa returneze 3,84 milioane de euro catre Comisia Europeana pentru ca a incalcat legislatia privind Politica Agricola Comuna.
Comisia Europeana a anuntat vineri penalizari in valoare de 215 milioane de euro pentru statele membre care au incalcat legislatia europeana in cadrul Politicii Agricole Comune.
Pe langa Romania, alte tari penalizate sunt Germania, Irlanda, Grecia, Franta, Italia, Letonia,... mai mult
Joi, 11 Octombrie 2012, ora 11:04
Surse politice de rang inalt au confirmat pentru Ziare.com ca Romania ar putea bloca aderarea Serbiei la Uniunea Europeana, din cauza modului in care trateaza minoritatea romaneasca - "vlaha"- pe care o are pe teritoriul sau.
"Este una dintre optiunile pe care le avem in analiza, dar mai sunt si altele", a precizat sursa.
"Sunt foarte multe nemultumiri fata de Serbia, in general, si sunt foarte multe nemultumiri fata de modul cum ii trateaza pe vlahi", a adaugat aceeasi sursa.
Unul dintre motivele de nemultumire e posibila introducere a unui alfabet special pentru vlahi, in fapt romana cu litere chirilice considerata "o intoarcere la secolul XIX".
Marile puteri au dat unda verde
Franta, Italia si Austria pledeaza pentru acordarea statutului de tara candidata la UE Serbiei, apreciind intr-un e-mail trimis Inaltului Reprezentant UE pentru politica Externa Catherine Ashton ca Belgradul a "indeplinit conditiile" stabilite in decembrie de liderii europeni.
In acest e-mail, ministrii de Externe francez, austriac si italian afirma ca au "efectuat o analiza aprofundata a progreselor Serbiei si au ajuns la concluzia ca aceste conditii au fost indeplinite".
Liderii europeni au decis, la summitul din decembrie, sa amane luarea unei decizii cu privire la acordarea acestui statut Belgradului, apreciind ca este necesar sa fie realizate progrese "in aplicarea acordurilor din cadrul negocierilor" dintre Serbia si Kosovo, fosta sa provincie care si-a proclamat... mai mult
Vineri, 24 Februarie 2012, ora 09:14
Dupa cinci ani in UE, Romania trage linie si isi face bilantul. Entuziasmul care a cuprins statul roman dupa aderare i-a impiedicat pe romani sa vada beneficiile si totodata greutatile pe care si le-au asumat.
Specialistii contactati de Business24 au conturat un tabloul realist al Romaniei din 2012, asa cum se vede dupa 3 ani de criza si 5 ani de cand poarta eticheta europeana.
Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR
- Daca Romania nu ar fi intrat in UE la 1 ianuarie 2007, venea criza si nu mai intra nici pana in momentul de fata. Din pacate, a venit criza tocmai in anul in care noi am intrat in aceasta comunitate europeana. Calculele noastre aratau ca vor fi doi ani grei, in care vom suferi foarte mult din cauza eforturilor de adaptare, dupa care vom incepe sa fructificam avantajul de a fi tara membra a UE. Cei doi ani s-au multiplicat si vor fi inca multiplicati.
- Suntem in criza, important este ca impreuna cu Comisia Europeana si FMI am reusit sa facem doua contracte importante dintre care unul de imprumut si unul de protectie cu o suma pe care am putea s-o luam in cazuri extreme.
- Romania nu se poate misca fara finantare externa, inclusiv in vremea lui Ceausescu toata industrializarea s-a facut cu finantare externa. Cresterea importanta s-a produs pe fondul unei finantari excesive: 2004-2008 au fost ani in care au intrat in Romania cate 16 miliarde de euro, iar in 2009 am ajuns la 1-2 miliarde de euro pe an. Atunci, ne-a salvat cat de cat... mai mult
Vineri, 03 Februarie 2012, ora 18:00