Criza care urmeaza si perceptia ei. Cum intra Romania in saptamana de ceata

Marti, 24 Septembrie 2019, ora 12:31
1000 citiri
Criza care urmeaza si perceptia ei. Cum intra Romania in saptamana de ceata
Foto: Arhiva Ziare.com

Scurt, ca altfel - data fiind tema - ar fi o impietate: Contextul, criza care vine pentru Romania si saptamana de ceata.

Mai intai, saptamana de ceata:

Peste fix o luna de zile, incepe o saptamana in care astrii nefasti se aliniaza - iar Romania va avea mari probleme sa se finateze rezonabil (haha! Acum avem dobanzi duble fata de media tarilor cu crestere economica la jumatate fata de a noastra!):

1. Serbia adera (in pline negocieri de aderare la UE!), prin acordul ce e anuntat pentru 25 octombrie, la Uniunea economica eurasiatica si trece alaturi de Rusia.

Cutuma pietelor arata ca, in atare cazuri, intreaga zona e reevaluata de investitori - problema difuzeaza peste granita, iar vecinii sunt intotdeauna prinsi de aceeasi flama.

Ce sa mai spunem ca Romania - a carei legislatie economica din ultimii 2 ani a fost ferm (ba chiar violent) proruseasca, va intra la evaluarea - sumara, caci asa fac pietele - a investitorilor si finantatorilor.

2. Pe 27 octombrie au loc alegerile din Argentina. Luni, 12 august, moneda locala si piata locala s-au prabusit dupa scorul alegerilor primare din ziua precedenta, unde a iesit castigator tandemul populist Alberto Fernandez - Cristina Kirchner.

Ce treaba avem noi cu Argentina: sensibilitatea pietelor pentru economiile emergente si evaluarea prudenta a "clientilor" populisti care misuna prin aceste zone de castiguri la risc. Iar atunci cand transferul de bani e la o distanta de un click si nu la zeci de mii de km, prudenta se propaga instantaneu.

3. Pe 31 octombrie are loc - cu sau fara acord - Brexit-ul. Doar o minune il poate amana.

Se fac tot felul de calcule si se scrie sub linie ca impactul pe Romania e, in principiu, minor.

In principiu: cunoaste toata lumea fenomenul cu halterofilul care, dupa ce ridica 200 de kg, i se asaza o vrabie pe greutate: stabilitatea inceteaza instantaneu. Or, Romania are deficite mai grele decat halterofilul ala cu 200 de kg.

Un reputat macroeconomist imi atrage atentia: am fi norocosi ca, la deficitele crancene pe care le avem, acea saptamana sa nu fie "furtuna perfecta".

Criza

Daca fundalul descris mai sus e prea abstract, sa trecem la lucruri mai concrete:

Productia auto germana se pregateste de o prabusire cu 21% in acest an: si trage si o tara ca Romania dupa ea:

Domeniul care asigura tractiunea exportului si a valorii adaugate in Romania este zona de automotive - in afara de cei doi mari producatori, Dacia si Ford, exportul nostru cu valoare ...citeste mai departe despre "Criza care urmeaza si perceptia ei. Cum intra Romania in saptamana de ceata" pe Ziare.com

#Romania criza economica, #industrie auto germania , #Stiri Macroeconomie