Donald Trump, presedintele Statelor Unite, considera ca relatia cu omologul sau din Rusia, Vladimir Putin, este "cea mai facila", desi nu poate spune daca liderul de la Kremlin este prieten ori inamic.
Intr-o declaratie facuta de la Casa Alba inaintea turneului in Europa care include prezenta la summitul NATO, o vizita in Marea Britanie si o intalnire cu presedintele Rusiei, Vladimir Putin, Donald Trump a criticat din nou tarile Aliantei Nord-Atlantice pentru bugetele insuficiente alocate apararii.
"Prin urmare, am NATO, am Marea Britanie, care trece printr-o anumita criza, si il am pe Putin. Sincer, cea cu Putin poate este cea mai facila intrevedere".
"Cine ar crede?", a afirmat Donald Trump, citat de site-ul agentiei Reuters.
"Vom vedea cum se va derula intalnirea", a spus Donald Trump. Intrevederea este programata luni, la Helsinki.
Citeste si Finlanda vrea sa reia controalele de la granita pentru intalnirea Trump-Putin
Intrebat de un jurnalist daca Vladimir Putin ii este prieten ori inamic, Trump a spus: "Chiar nu pot spune acum. In ceea ce ma priveste, un concurent".
Pe fondul acuzatiilor privind ingerintele Rusiei sau chiar contacte intre echipa sa de campanie electorala si Moscova, Donald Trump a afirmat repetat ca vrea o relatie buna cu Vladimir Putin, in pofida tensiunilor bilaterale din cauza conflictelor din Ucraina si Siria. Presedintele SUA a respins acuzatiile privind contacte cu Rusia in campania electorala prezidentiala din 2016.... mai mult
Marti, 10 Iulie 2018, ora 17:03
Anul 2017 a reprezentat un balet interesant intre Donald Trump si Vladimir Putin. Presedintele american si-a ascuns cu greu admiratia pentru liderul de la Kremlin.
Dar, si mai neobisnuit e faptul ca liderul lumii libere nu l-a criticat niciodata pe autoritarul presedinte rus, desi exista o ancheta a Congresului american care cerceteaza interferentele Kremlinului in alegerile din SUA din anul 2016.
Ancheta este condusa de Robert Mueller, un fost sef al FBI, iar Michael Flynn, fost consilier pentru probleme de securitate a presedintelui, a decis sa colaboreze cu anchetatorii.
Donald Trump nu l-a criticat niciodata pe Vladimir Putin, nici in campania electorala pentru Casa Alba, nici dupa ce a ajuns presedinte desi au existat nenumarate motive pentru a face acest lucru.
Povara sanctiunilor economice atarna greu pe umerii presedintelui rus, tinand Kremlinul departe de statutul de superputere
Rusia, in ultimii ani, a devenit o adevarata amenintare la adresa securitatii Uniunii Europene. Interventia militara din estul Ucrainei, niciodata asumata, si anexarea Peninsulei Crimeea au reprezentat amenintari fara precedent la adresa echilibrului de forte din Europa.
Presiunea Moscovei asupra sistemului politic din Ucraina este imensa, Kievul se afla mereu prins in menghina conflictelor, foto Hepta.ro
Statele occidentale au impus un set de sanctiuni economice impotriva Moscovei, iar acest fapt l-a iritat pe presedintele Rusiei. Acesta doreste sa fie recunoscut ca... mai mult
Duminica, 24 Decembrie 2017, ora 07:28
Angela Merkel e virtual castigatoare a alegerilor parlamentare care vor avea loc in Germania in data de 24 septembrie. Va fi sustinuta de CDU (Uniunea Crestin Democrata) pentru inca patru ani la conducerea celei mai puternice economii a Europei.
Aceasta e o veste proasta pentru Vladimir Putin. Dupa ce anul 2016 i-a adus pe tava doua evenimente senzationale care anuntau iminenta prabusire a Uniunii Europene - referendumul pentru Brexit si ruperea legaturii dintre Batranul Continent si SUA prin venirea lui Donald Trump la Casa Alba, anul 2017 nu a continuat in sensul trasat de violenta propaganda a Kremlinului si de razboiul hibrid.
A aparut o reactie puternica de aparare care a dus la izolarea lui Trump la Casa Alba si inasprirea de catre Congresul SUA a sanctiunilor impotriva Rusiei urmata de izolarea miscarilor populiste din Europa prin venirea la putere a centristului Emmanuel Macron, in Franta si perpetuarea la putere a Angelei Merkel, in Germania.
Dupa socul din 2016, Uniunea Europeana pare intarita atat economic, pentru prima data dupa doua decenii somajul scade, iar toate statele membre inregistreaza crestere economica, dar si politic, prin realizarea unei aliante pro-europene intre Franta si Germania, crearea integrarii institutionale cu mai multe viteze si avansarea unor discutii de formare a unei armate comune.
Mesajul suna fals, iar norii de furtuna se aduna
Vladimir Putin se afla in pierdere de popularitate atat pe plan intern, cat si pe plan... mai mult
Joi, 14 Septembrie 2017, ora 13:08
Problema crizei din Ucraina aduce iarasi la un nivel tensionat relatiile dintre Rusia si Uniunea Europeana.
Angela Merkel si Francois Hollande au cerut celorlalti lideri politici din UE sa aprobe adoptarea unor sanctiuni mai severe impotriva Moscovei, pentru incapacitatea de a respecta acordul de incetare a focului in zona de conflict din estul Ucrainei, informeaza IB Times.
"Va fi necesar sa extindem sanctiunile impotriva Rusiei, desi noi ne doream un progres in acest proces", a precizat cancelarul german la o conferinta franco-germana sustinuta la Berlin impreuna cu presedintele francez Francois Hollande.
Armistitiul in regiunile separatiste a fost adoptat pe 1 septembrie, dar calmul nu a tinut mai mult de 5 zile.
Pozitia ferma a celor doi lideri europeni este impartasita si de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. "Comunitatea internationala trebuie sa exercite presiuni asupra Rusiei in vederea asumarii obligatiilor sale, mai ales cand securitatea din estul Ucrainei ramane o problema serioasa", a precizat acesta.
Consiliul European va discuta la mijlocul saptamana aceasta situatia din Ucraina, o hotarare in ceea ce priveste regimul de sanctiuni economice aplicat Rusiei urmand sa fie luata pana la finalul lunii ianuarie 2017.
Conform unui raport al ONU, conflictul armat din estul Ucrainei a dus la pierderea a 10.000 de vieti omenesti din martie 2014 si pana in prezent.
In acelasi timp, oficialii de la Kremlin au anuntat ca presedintele rus... mai mult
Miercuri, 14 Decembrie 2016, ora 17:31
Dupa o pauza de aproape 10 luni, cauzata de racirea relatiilor dintre Moscova si Ankara, cei doi lideri autoritari din Rusia si Turcia, Vladimir Putin si Recep Erdogan, sunt pe cale sa reia discutiile amicale printr-o intalnire fata in fata.
Nu este un secret ca presedintele turc s-a uitat mereu cu admiratie catre liderul de la Kremlin, dar vizita lui Erdogan in Rusia implica atat de multe lucruri incat liderii occidentail, in special cei din UE, simt fiori la gandul realizarii unei aliante neasteptate intre cei doi sefi de stat, relateaza Bloomberg.
Filiera siriana
Evolutia conflictului din Siria, in care Rusia s-a implicat direct in sustinerea trupelor regimului Assad, poate evolua in moduri cu totul si cu totul neasteptate, daca Erdogan va imbratisa fara prea multe ocolisuri viziunea politica a lui Putin pentru tara vecina cu Turcia.
Cum Ankara s-a confruntat luna trecuta cu o lovitura de stat esuata, in care oficialii turci suspecteaza si un amestec al CIA, o reconfigurare a parteneriatelor strategice gandite de Recep Erdogan nu este exclusa, Putin fiind un aliat de conjuctura care poate recladi imaginea liderului turc, explica analistii consultati de Bloomberg.
Putin spera si el sa obtina un acord din partea Ankarei privind reducerea considerabila a fluxului de arme si luptatori care se scurg spre taberele fortelor de opozitie din Siria, via Turcia.
Rami Abdurrahman, directorul Organizatiei pentru Drepturile Omului din Siria (SOHR), sustine ca, din... mai mult
Luni, 08 August 2016, ora 17:46
Liderul de la Kremlin nu putea spera la o conjunctura mai favorabila care sa ii serveasca interesele in conflictul dintre Rusia si Occident.
O serie de evenimente, create parca dupa un scenariu conceput chiar de Vladimir Putin, lasa sa se intrevada cum tesatura blocului euro-atlantic se destrama cu repeziciune, remarca analistii Bloomberg.
Pe picioare nesigure
NATO pare sa se clatine periculos dupa remarcile candidatului republican la presdintia SUA, Donald Trump, privind sistemul invechit care guverneaza blocul politico-militar, ca si dupa recenta tentativa de lovitura de stat din Turcia, pe care unii oficiali de la Ankara o reclama ca fiind orchestrata de Washington.
"Putin are un noroc dracesc. Acum poate sta relaxat sa urmareasca cum aceste forte ale blocului euro-atlantic se sfasie intre ele", declara Mark Galeotti, membru al Consiliului European pentru Afaceri Externe.
Norocul a fost de partea liderului de la Kremlin si in evolutia crizei refugiatilor din Europa, aceasta atragand de partea sa o multime de lideri ai partidelor nationaliste si destabilizand blocul continental prin varianta Brexit aleasa de britanici.
In acelasi timp, presedintele Rusiei pare sa aiba interese majore si in sustinerea candidaturii lui Donald Trump, FBI-ul anchetand spargerea serverelor Partidului Democrat de catre o grupare de hackeri din Rusia, banuiti a servi intereselor Moscovei.
Reactia Kremlinului a fost de a cataloga suspiciunea autoritatilor americane drept... mai mult
Vineri, 29 Iulie 2016, ora 12:12
Vladimir Putin si-a trimis buzduganul in Grecia, cu o zi inainte sa fie primit in vizita la Atena, prin intermediul unui comentariu publicat in presa elena, in care sustine ca nu exista probleme de nerezolvat intre Moscova si Bruxelles, dar e mare pacat de agricultura grecilor, care are de suferit din cauza sanctiunilor occidentale impuse Rusiei.
Putin si-a facut publice vederile despre relatia Rusiei cu UE intr-un comentariu publicat in cotidianul elen Kathimerini, cu doar o zi inainte de vizita pe care o va efectua in Grecia, ingormeaza agentia TASS.
"Din punctul nostru de vedere, nu exista probleme de nerezolvat in relatia cu Europa. Pentru a reveni pe drumul parteneriatului multidimensional este important sa renuntam la logica vicioasa a jocurilor unilaterale si sa luam in calcul si opinia si interesul celeilalte parti", a scris presedintele Rusiei.
Putin sustine ca Rusia si-a facut cunoscuta intentia de a mentine un parteneriat echitabil cu UE in mai multe puncte: "de la liberalizarea regimului vizelor de calatorie pana la crearea unei aliante energetice.
Pana acum insa, nu am intalnit disponibilitatea celeilalte parti de a veni in intampinarea acestor propuneri", a explicat seful Federatiei Ruse.
Liderul de la Kremlin a deplans si situatia creata de blocada economica impusa atat de Bruxelles, cat si de Moscova ca reactie si contra-reactie la scandalul legat de declansarea crizei din Ucraina, amintind si pierderile suferite de agricultorii din Grecia.... mai mult
Joi, 26 Mai 2016, ora 18:05
Vladimir Putin a acordat un interviu unei publicatii din Italia in care a vorbit pe larg despre posibilitatea vehiculata in ultima perioada, conform careia Rusia ar putea ataca tarile NATO, in special pe cele baltice.
Presedintele Rusiei a respins vehement acest scenariu, intr-un interviu acordat Corriere della Sera, subliniind ca doar o persoana "fara minte" se poate gandi ca s-ar putea ajunge in aceasta faza. De asemenea, Putin a sugerat ca SUA ar fi interesate ca aceasta idee sa fie vehiculata pentru a-si consolida pozitia la nivel global.
"Numai o persoana care nu are minte isi poate imagina ca Rusia ar putea ataca intr-o zi NATO. Aceasta idee nu are niciun sens, e complet nefondata. Poate cineva e interesat sa alimenteze aceste temeri, pot presupune doar. De exemplu, americanii nu doresc de mult apropierea dintre Rusia si Europa. Sa presupunem ca SUA doresc sa-si mentina pozitia de lider in comunitatea atlantica.
Ei au nevoie de o amenintare externa, de un dusman. Iar ...citeste mai departe despre "Putin, declaratie transanta despre atacarea tarilor NATO de catre Rusia" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 06 Iunie 2015, ora 11:33
Presedintele rus, Vladimir Putin, s-a laudat ca poate cuceri Kievul in "doua saptamani", intr-o discutie prin telefon pe care a avut-o cu presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, relateaza Huffington Post, in editia electronica.
Putin, care a reiterat ca nu exista militari rusi in Ucraina, in pofida dovezilor contrare ale conducerii ucrainene, a fost sfidator in ultimele zile cu privire la dreptul Moscovei de a-si proteja interesele in tara, precizeaza Mediafax .
Respectatul cotidian italian La Repubblica a relatat ca, intr-o conversatie cu Barroso, Putin a remarcat: "Daca vreau, iau Kievul in doua saptamani".
Comentariile sale, relatate de Barroso colegilor la summitul UE de saptamana trecuta, au aparut in timp ce NATO intentioneaza sa construiasca o noua forta de reactie rapida de pana la 4.000 de militari care sa poata ajunge in Europa de Est in 48 de ore pentru a raspunde unei posibile agresiuni rusesti.
Liderul rus a fost la fel agresiv si atunci cand a fost intrebat de un reporter al BBC daca "regreta crimele din Ucraina". Incercand sa se apere, a replicat in rusa. "Care este scopul si sensul operatiunii militare din prezent din est? Si ce a determinat escaladarea activitatilor lor", a spus presedintele. "Ele au fost determinate de faptul ca trupele ucrainene asediaza zone civile si trag direct in zone rezidentiale. Aceasta este ceea ce multe state, inclusiv in Europa, prefera sa nu observe, din nefericire", a adaugat presedintele.... mai mult
Marti, 02 Septembrie 2014, ora 12:46