Gazprom: Acordul UE-Ucraina pentru modernizarea retelei ucrainene este irealizabil

Vineri, 03 Aprilie 2009, ora 15:40
1365 citiri
Gazprom: Acordul UE-Ucraina pentru modernizarea retelei ucrainene este irealizabil

Presedintele Gazprom Aleksei Miller a afirmat vineri ca preacordul incheiat intre Kiev si Uniunea Europeana pentru modernizarea retelei ucrainene de gazoducte este "irealizabil", relateaza AFP.

"Acest document a fost conceput fara participarea principalilor actori ai pietei gazului din Europa: Rusia ca furnizor si companiile europene mari consumatoare de gaz rusesc", a declarat Miller intr-o intalnire cu premierul rus Vladimir Putin.

"Suntem de aceeasi parere, o asemenea abordare face documentul inoperant. Nu este posibil, din punct de vedere practic, sa fie pus in aplicare", a adaugat el, citat de agentia rusa Interfax.

Ucraina, Comisia Europeana, Banca Europeana de Investitii (BEI), Banca Europeana pentru reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Banca Mondiala au semnat in 23 martie o "declaratie comuna" care fixa conditiile unui sprijin financiar occidental pentru modernizarea retelei de gazoducte ucrainene.

Rusia, profund nemultumita de acest acord la care nu a fost invitata sa participe, desi 80% din gazul rusesc destinat Europei trece prin conductele ucrainene, a amenintat ca isi va revizui relatiile cu UE, care este in continuare foarte dependenta energetic de Moscova. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acord, # companii, # gazoduct, # investitii , #stiri Gazprom