Ministrul Finantelor, Viorel Stefan, a anuntat ca statul roman nu va colecta circa 28 de miliarde de lei, in perioada 1 ianuarie 2018 - mai 2019, pana cand va fi implementata plata impozitului pe venit pe gospodarie.
Stefan a precizat ca plata impozitului va fi in sarcina salariatului, iar angajatii vor plati impozitele o singura data pe an.
Astfel, "angajatorul nu plateste pentru angajat, in noul sistem nu va mai exista o retinere la sursa", a spus ministrul de Finante, in emisiunea "In fata ta", la Digi 24.
Acesta a mentionat ca prima declaratie a angajatului se va depune in luna mai 2019: "Avem pana in decembrie 2018 timp pentru a rezolva. Daca nu va functiona plata online, avem o problema".
Viorel Stefan a mai precizat ca o parte dintre veniturile bugetare vor fi astfel diminuate de la 1 ianuarie 2018 pana in mai 2019, suma fiind una impresionanta, care nu va fi in bugetul statului anul viitor.
"Vorbim azi de 28 de miliarde de lei care se colecteaza din impozitul pe venit pe salarii si venituri asimilate, pe an. Din care 72,5% reprezinta cotele defalcate care se duc la administratia locala si diferenta ramane la bugetul de stat.
Cu siguranta, prin reducerea cotei unice de la 16 la 10% si prin introducerea cotei de zero pentru veniturile impozabile sub 2.000 de lei, aceasta suma se diminueaza consistent, chiar fara a schimba maniera de gestiune. Asta se simte in 2019 daca implementam noul sistem.
In 2018, bugetul statului va inregistra acesti bani... mai mult
Duminica, 23 Aprilie 2017, ora 13:27
Ministrul de Finante, Viorel Stefan, a negat, miercuri, ca Guvernul vrea sa renunte la cota unica de impozitare. El a precizat, insa, ca se urmareste ca nivelul acesteia sa fie redus la 10% de la 1 ianuarie 2018, urmand ca aceasta cota de impozitare sa se aplice venitului global al unei gospodarii.
Potrivit ministrului, notiunea de gospodarie inseamna "un grup de persoane, indiferent daca sunt rude sau nu, care au un patrimoniu comun".
Totodata, Viorel Stefan a subliniat ca Executivul vrea sa introduca neimpozitarea veniturilor sub 2.000 de lei.
Ministrul a precizat insa ca impozitarea veniturilor va fi globalizata.
"Globalizarea impozitarii veniturilor inseamna ca, daca un salariat realizeaza venituri principale din relatii de munca, el va plati 10% impozit pe venit in fiecare luna, dar la sfarsitul anului, pana in luna mai a anului urmator, va depune o declaratie fiscala in legatura cu toate veniturile realizate si va avea loc o regularizare", a declarat Stefan, potrivit News.ro.
Prin regularizare, contribuabilul fie va trebui sa mai plateasca la Fisc, in caz ca a avut venituri suplimentare, fie i se vor deduce anumite sume.
Ministrul nu a spus insa care vor fi cheltuielile contribuabililor care vor putea fi deductibile de la impozitare. El a precizat ca, in functie de politica de stimulare a unor activitati adoptata de Guvern, acestea ar putea fi contributiile la pilonul II de pensii, asigurarile private de sanatate sau cheltuielile cu educatia... mai mult
Miercuri, 12 Aprilie 2017, ora 19:00